Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Ratarea Mondialului

Romania a ratat Cupa Mondiala 2014 dupa un baraj cu Grecia, desi prinsese in extremis locul in in Grupa D a preliminariilor.  Ultima calificare la un Mondial fusese in urma cu 16 ani si asa a si ramas. A fost dezamagirea majora in lumea sportiva din Romania, in 2013.

Romania a inceput bine preliminariile Cupei Mondiale 2014, cu trei victorii. Prima pe terenul Estoniei, o intrare in forta in preliminarii, iar a doua o victorie la scor cu Andorra. A treia a venit ca un succes urias, un 1-0 pe terenul Turciei, un gol marcat de Grozav la capatul unui meci tactic. Ne intrebam dupa cele noua puncte din noua posibile daca nu cumva incepeam sa avem din nou fotbal.

Al  patrulea meci a insemnat prima infrangere in fata Olandei, echipa care avea sa termina Grupa D cu 28 de puncte din 30 posibile, cu un singur egal in fata Estoniei. Un 4-1 sec la Bucuresti, casapiti de batavi, de arbitru si de Tatarusanu. Inainte de meci, olandezii ne-au prins si cu caruta in drum, iar recordul de asistenta pe National Arena a fost batut. Ungaria batea Turcia si ne depasea.

Paream iesiti din calcule, mai ales ca urma meciul de pe terenul Ungariei. Insa, la Budapesta Romania a terminat 2-2,  un egal obtinut in ultima faza a meciului de Alexandru Chipciu.  A fost un punct miraculos, intr-un meci nebun in care am jucat in inferioritate numerica, iar Adrian Mutu a egalat numarul de goluri ale lui Hagi la echipa nationala.

Romania putea sa mai spere din nou, se faceau calcule pentru baraj.

A urmat infrangerea la scor din Olanda, iar dupa aceasta calculele erau clare: aveam nevoie de patru victorii in ultimele patru partide pentru a prinde locul 2 in grupa, fara a mai sta la mana rezultatelor.

Am bifat prima victorie cu Ungaria, 3-0 la Bucuresti, o mare victorie la capatul careia am titrat "RIA-RIA-Ungaria".  Ungurii au venit la Bucuresti pusi pe scandal si au creat deranj maxim, plecati din Budapesta ca la razboi.

Insa, cu Turcia am pierdut cu 2-0, ne-au dat nuca pe Arena Natonala. Romania a cazut pe locul 3 dupa ce Ungaria a invins Estonia. Inainte de meci semnalasem in exclusivitate tertipurile cu bilete facute de FRF, ceea ce a determinat Federatia sa repuna tichetele la vanzare, practic reusind aproape sa umple un stadion ce se anuta gol.

Insa, sperante de baraj mai erau, desti Romania statea la mana rezultatelor. Aveam nevoie de doua victorii in ultimele doua partide, cu Andorra si Estonia, dar in acelasi timp Olanda sa nu piarda nici una din ultimele doua intalniri cu Ungaria si Turcia.

Iar Olanda ne-a ajutat din plin. Asa cum le cumparam si noi lalele au dat cate un buchet urias Ungariei si unul mai micut Turciei, desi au fost furati. Nu doar ca nu a pierdut. Intre timp, Romania a luat ultimele sase puncte, trei cu Andorra si trei cu Estonia. Asa am ajuns in baraj, golul lui Marica declansand un cutremur in Vrancea.

In baraj, am cazut cu Grecia, un adversar vazut initial ca facil de unii, insa care pe noi ne-a facut sa ne intrebam despre paradoxul grec. Am esuat lamentabil pierzand cu 2-0 primul meci la Atena si terminandu-l pe al doilea cu 1-1 la Bucuresti, un meci negru, un egal obtinut gratie unui autogol al elenilor. Asa am ratat Cupa Mondiala.

La finalul campaniei, Victor Piturca a refuzat sa demisioneze, considerand ca vina a fost a jucatorilor. Piturca asteapta sa fie demis pentru a primi o compesatie financiara de peste 1 milion de euro din partea FRF, asa cum s-a intamplat si in urma cu patru ani.

Romania la Cupa Mondiala

Selectionata Romaniei a disputat al doilea baraj de calificare la Cupa Mondiala din istorie, dupa ce a ocupat locul al doilea in clasamentul grupei D a preliminariilor, dupa Olanda. In 2001, Romania cu Gheorghe Hagi selectioner a ratat calificarea la Cupa Mondiala din Japonia si Coreea de Sud, dupa ce a pierdut barajul cu selectionata Sloveniei, 1-2 in deplasare, si 1-1 pe teren propriu.

In cazul in care Romania ar fi reusit sa se califice la Cupa Mondiala din Brazilia ar fi fost pentru a 8-a oara in istorie. Nationala tarii noastre a participat la primele trei "mondiale", in 1930, 1934 si 1938, apoi a fost nevoie sa treaca 32 de ani, pana in 1970, pentru o noua calificare, in Mexic. Dupa o alta perioada de 20 de ani, Romania reusea gratie "generatiei de aur" participarea la trei editii consecutive ale turneului final, in 1990, 1994 si 1998.

Cea mai buna clasare a echipei Romaniei la un turneu final al Cupei Mondiale a fost la editia din 1994, din Statele Unite ale Americii, cand a ajuns pana in sferturile de finala ale competitiei.



Retrospectiva sportiva 2013: Ratarea Mondialului