Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Ana Maria branza, varful ascutit al sabiilor romanesti

Romania se poate lauda in 2013 cu mai multe medalii obtinuta de scrimeurii si sabreurii nostri, cu Ana Maria Branza in prim-plan, numita la final de an spadasina anului 2013.

Ana Maria Branza si Tiberiu Dolniceanu au castigat medaliile de aur la spada si respectiv sabie, in cadrul Campionatului European de Scrima de la Zagreb.

Ana Maria Branza a cucerit, pe 19 iunie, medalia de aur in proba de spada din cadrul Campionatelor Europene. Tot cu aur a fost medaliat si Tiberiu Dolniceanu, la proba individuala de sabie.

Branza a invins-o in finala, cu scorul de 15-11, pe italianca Francesca Quondamcarlo. Dolniceanu l-a invins, in finala, cu scorul de 15-11, pe rusul Alexei Iakimenko.

Pe 21 iunie, echipa feminina de spada a Romaniei a obtinut argintul in cadrul aceleiasi competitii, cu Ana Maria Branza, Simona Pop Deac, Maria Udrea si Amalia Tataran. In semifinale, Romania a invins Ungaria, cu 37-32, dupa o disputa dominata de la inceput si pana la sfarsit.

Apoi, in august, Romania a participat la Campionatelele Mondiale de la Budapesta. Delegatia tricolora a incheiat competitia cu trei medalii in cont, una de bronz la sabie individual masculin prin Tiberiu Dolniceanu, una de bronz cu echipa masculina si o alta de bronz cu echipa feminina la spada.

"Per ansamblu a fost bine. Era si pacat dupa un an de exceptie, cu clasari bune la Cupele Mondiale si europene si era pacat sa ne intoarcem fara o medalie", a spus Branza la sosirea in tara. "Medalia de bronz la echipe, pentru mine, face mai mult decat aurul, chiar e platina, exact cum este si medalia de argint a baietilor. In conditiile date, echipa care s-a schimbat, suntem mai mult decat multumite de rezultat. Bronzul acesta ne-a asigurat si bugetul pentru sustinerea personala de la primele etape de Cupa Mondiala de la anul", a mai declarat Ana Maria Branza.

Pe 30 noiembrie, Ana Maria Branza a primit titlul de spadasina anului 2013, intr-o gala ce a avut loc la Paris. "Premiul meu este al nostru. Va multumesc!", a scris Ana Maria Branza pe retelele sociale, dupa eveniment.

Pe langa toate medaliile de mai sus, Branza a terminat pe locul 1 in clasamentul mondial, incheind toate etapele de Cupa Mondiala clasata pe podium.



Retrospectiva sportiva 2013: Ana Maria branza, varful ascutit al sabiilor romanesti