Echipa Nationala

Paradoxul grec. Cine are dreptate?

Ne-am bucurat ca am cazut cu Grecia in barajul Cupei Mondiale. La fel s-au bucurat si ei cand au aflat ca vor intalni Romania. Cine are dreptate? Raspunsul este unul singur: cine va rade la urma. Dar, inainte de asta, sa ne uitam putin peste ceea ce au facut grecii in aceste preliminarii pentru ca nu este de trecut cu vederea deloc. Pe moment, ei sunt indreptatiti sa se bucure, din punctul nostru de vedere. Anticipam o dubla mansa de foc, care ar putea aduce cele mai spectaculoase momente fara gol din istoria fotbalului romanesc.

Romania si Grecia sunt doua tari fericite la acest moment, din punct de vedere fotbalistic. Noi ca am cazut cu cea mai accesibila echipa, credem. Ei considera la fel, Romania era cel mai usor adversar.

Oamenii de fotbal din Romania, inclusiv jucatorii echipei nationale care au vorbit luni s-au bucurat, dar nu au adus nici un argument pentru care doreau sa aiba Grecia ca advesar. De cealalta parte, oamenii de fotbal din Grecia au fost clari si au spus ca preferau sa scape de Franta si Suedia si sunt cei mai multumiti de Romania, cel mai facil adversar, pentru ca o deplasare in Islanda le scadea mult sansele din cauza efortului unei deplasari lungi.

Cine ar trebui sa se bucure la acest moment mai mult? Privind si ceea ce scrie mai jos, fara indoiala, ei. Iar Piturca are dreptate cand spune ca pornim cu sansa a doua. Oricate "bube" are Piti, la nivel de realism omul e in top, probabil nici un antrenor roman nu are atata corectitudine in niste afirmatii aruncate aparent la modul simplu, fara prea multa gandire.

Grecia nu va fi un adversar usor. Nu trebuie sa ne bucuram deloc. Nu trebuie sa cautam motive de fericire ca i-am batut intr-un amical. Doar privind ca au fost campioni europeni ar trebui sa inchida discutia pe palmarese.

Trebuie privit in zona mai apropiata, iar cea mai buna este cea a grupelor preliminare de la Cupa Mondiala 2014. Grecii au terminat cu 25 de puncte, a fost de departe cel mai bun loc 2 din grupe, ca punctaj. De pe locul 1, doar Olanda, Belgia si Germania au reusit mai multe puncte fata de Grecia.

Grupa Greciei a fost singura in care locurile 1 si 2 au terminat la egalitate de puncte. Bosnia a avut 25, Grecia 25, dar bosniacii au mers mai departe cu golaveraj superior.

Grecii au batut in deplasare toate echipele cu care au jucat in grupe (mai putin Bosnia cu care au pierdut): Letonia, Slovacia, Lituania si Lichtenstein.  Cu Bosnia, liderul grupei, Grecia a terminat acasa egal, 0-0. Elenii au adunat astfel opt victorii, un egal si o infrangere, un traseu mai mult decat bun.

In preliminarii, doar Spania a primit mai putine goluri decat Grecia, trei, in toata campania de calificare. Elenii au incasat patru, la egalitate cu Belgia, Anglia si Ucraina.

In baraje, ei au trecut de Ucraina, noi am pierdut cu Slovenia.

Sunt cifre care nu mint. Grecia stie sa se apere, stie sa se bata, stie sa castige in deplasare. In plus, grecii au caracterista lor, alearga de rup, fie ca e baschet, fie ca e fotbal. Fizic stau excelent. Asa sunt ei.

Va fi greu sa batem Grecia. Acum nu mai conteaza ca erau Croatia sau Ucraina adversari mai accesibili. Suntem cu Grecia si trebuie sa vedem ce e de facut. Iar la acest capitol a "ceea ce avem de facut" nu incepe din partea noatra cu bucurie. Nu, bucuria e la ei. Noi abia ne-am strans de 19 puncte. La noi prima pagina a constructiei trebuie sa fie preocuparea si incercarea ca intr-o luna de zile sa mai sarim o clasa ca joc al echipei nationale.

Va fi o dubla mansa grea de tot, de lupta, de uzura, se va juca poate mai mult de 180 de minute. Ceea ce se poate anticipa este un joc fara multe goluri, dar un joc care nu ii va adormi pe suporteri, pe cititorii si iubitorii de sport. Ar putea fi cele mai bune 180 de minute fara gol pe care le-a vazut Romania.



Paradoxul grec. Cine are dreptate?