Echipa Nationala

Romania obtine o victorie uriasa in Turcia

România a câstigat vineri seara partida jucata în Turcia, cu 1-0, în preliminariile Cupei Mondiale 2014. Tricolorii au noua puncte din trei meciuri si au aratat în Turcia un joc bun, desi precaut. Gicu Grozav a deschis scorul la finalul primei reprize, dar Victor Piturca l-a scos în debutul partii secunde, accidentat. Unul dintre cititorii nostri ne întreba înainte de meci ce cauta Grozav în echipa probabila. I-am spus sa astepte meciul si iata ca acest jucator si-a spus cuvântul: la unica sansa de gol a înscris. Cocis, cel care l-a înlocuit, ar fi tras pe lânga si a aratat ca nu are ce cauta la echipa nationala. Partida s-a încheiat agonizant, cu cinci minute de prelungire transformate în sapte, turcii având o mare ocazie de egalare. Urmatoarea tinta: Olanda. Marti. Începem sa avem din nou fotbal?

Infernul din tribunele stadionului din Instanbul au turnat plumb în ghetele tricolorilor în prima parte a primei reprize, când turcii au dominat autoritar meciul si au dat putine sanse românilor.

Tatarusanu a salvat trupa lui Piti în minutul 9, când a scos uluitor de pe linia portii cu o mâna mingea trimisa de Semih Kaya din centrul careului, dupa o lovitura de colt a turcilor. N-au trecut nici 10 minute si turcii si-au facut iar aparitia amenintator la poarta noastra, de aceasta data Umut Bulut trimitând mingea cu capul la o palma de poarta dupa centrarea lui Emre din lovitura libera.

Când parea ca nimic nu se mai poate întâmpla pâna la pauza iar arbitrul de rezerve arata minutele de prelungire ale primei reprize, tricolorii au reusit sa prinda nepregatita apararea adversa si sa deschida scorul. Pintilii l-a obsevat excelent demarcat pe Gicu Grozav si a pasat în adâncime, jucatorul Petrolului a preluat si a sutat fara mila în poarta pe lânga Volkan Demirel, care iesise neinspirat dintre buturi.

Desi a dat gol si s-a aratat mai activ în ofensiva decât chiar vârful Marica, Grozav a fost înlocuit în startul reprizei a doua de Piturca. În locul lui a intrat Razvan Cocis, jucator care avea sa semneze o mare ocazie de gol a tricolorilor în minutul 63, când a sutat mult peste poarta într-un moment în care avea alte optiuni mult mai bune la dispozitie. Cocis a aratat cu acel sut ca nu are ce cauta la echipa nationala, în locul sau Grozav ar fi dat gol.

Este greu de înteles de ce l-a scos Piturca pe Grozav, în afara ca îî promisese unui jucator de suflet, Cocis, ca avea sa îl introduca la pauza.

Repriza a doua a fost una foarte tensionata. Turcia a atacat în permanenta în jumatatea noastra, a presat continuu în preajma careului lui Tatarusanu, pe fondul retragerii tot mai evidente a tricolorilor. Piturca a strigat parca prea repede pasul înapoi si a dat emotii celor aproape 2.000 de suporteri români prezenti în tribune.

Însa defensiva tricolorilor a facut fata cu brio presingului, evolutia lui Goian din aparare dând un sentiment de maxima siguranta. România a pastrat deschisa si arma contraatacului, iar în al cincelea minut de prelungiri Adi Mutu a ratat o mare ocazie, dar sutul lui a fost scos de sub transversala de Volkan.

Goian ne-a salvat în ultimele minute de un gol ca si facut, respingând din fata portarului dupa ce o minge lasata sa cada în careu a fost aproape sa fie reluata în plasa, din careul mic.

Arbitrul a prelungit meciul cu cinci minute, dar de fapt au fost aproape sapte, spre exasperarea noastra de a auzi un final izbavitor. A venit si ultimul fluier care a consfintit o victorie mare pe terenul Turciei, o victorie care ne mentine în topul grupei, fara pasi gresiti, ceea ce ar putea conta enorm spre finalul calificarilor.

Atacantul Adrian Mutu a jucat în acest meci pentru echipa României pentru prima data dupa aproximativ un an. În vârsta de 33 de ani, Adrian Mutu nu a mai evoluat pentru echipa nationala din 7 octombrie 2011, când a si înscris cele doua goluri ale României în partida cu Belarus. Mutu se afla la un singur gol de egalarea recordului de reusite detinut de Gheorghe Hagi (35).

Stadionul Sukru Saracoglu, care are o capacitate de 50.509 locuri, a fost în mare parte plin, în public aflându-se si aproximativ 1.500 de fani români.

La meci au asistat si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, presedintele federatiei turce, Yildirim Demiroren, presedintele FRF, Mircea Sandu, dar si fostii fotbalisti Gheorghe Hagi si Gheorghe Popescu.

Nationala României a obtinut a 13-a victorie în confruntarile cu Turcia, natiune pe care a întâlnit-o de 24 de ori. Turcia a înregistrat în aceste partide 4 victorii, iar 7 partide s-au terminat la egalitate.

România este prima adversara din istoria nationalei Turciei, jucând cu aceasta primul meci, un amical, la 26 octombrie 1923, cu trei zile inainte de proclamarea Republicii Turcia, scor 2-2.

În grupa D, România a mai învins Estonia, scor 2-0, si Andorra, scor 4-0.

Turcia: Volkan - Gökhan Gönül, Semih, Ömer Toprak, Hasan Ali - Mehmet Topal, Emre Belözoglu (Nuri Sahin '81) - Hamit (Mevlüt '61), Arda, Sercan Sararer (Emre Çolak '69) - Umut Bulut. Antrenor: Abdullah Avci.

România: Tatarusanu - Tamas, Chiriches, Goian, Rat - Pintilii, Bourceanu - Torje, B. Stancu (Mutu '82), Grozav (Cocis '50) - Marica (Chipciu '79). Antrenor: Victor Piturca.

Cartonas galben: Goian '48

Meciul a fost arbitrat de o brigada din Anglia, formata din Howard Webb (central), Michael Mullarkey, Darren Cann (asistenti) si Andre Marriner (rezerva).



Romania obtine o victorie uriasa in Turcia