Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Ronnie O'Sullivan, al cincilea titlu la Crucible

Jucatorul englez Ronnie O'Sullivan a marcat revenirea anului in 2013. Dupa un an in care a stat departe de snookerul profesionist, cel mai talentat jucator din istoria acestui sport a revenit in competitie la Campionatul Mondial de la Crucible, unde a reusit sa castige al cincilea sau titlu din cariera.

O'Sullivan avea sa-l invinga in finala de la Sheffield pe conationalul sau Barry Hawkins, cu 18-12.

Jucatorul englez, detinator al titlului la Crucible, l-a condus pe Barry Hawkins dupa 25 de jocuri, cu 15-10, si a mai castigat in sesiunea decisiva inca trei frame-uri pentru a ramane in posesia trofeului. Acesta a stabilit un nou record la Crucible, sase frameuri de peste 100 de puncte intr-o finala.

Ronnie O'Sullivan a devenit primul jucator dupa Stephen Hendry in 1996 care isi apara titlul la Crucible si al treilea din toate timpurile. 

"A fost cel mai greu meci, m-a fortat adversarul care a reusit un turneu stralucit. Nu am putut pur si simplu sa scap de el, dar am rezistat acolo", a spus la final O'Sullivan. 

In varsta de 37 de ani, el a revenit in snooker dupa ultimul meci oficial, jucat in septembrie 2012. Finala s-a disputat pe durata a doua zile si s-a reluat cu sesiunea a treia dupa ce se incheiase  la scorul de 10-7 in favoarea lui Ronnie. Barry Hawkins a redus diferenta la doar doua jocuri cu o prezenta solida la masa. Per total Hawkins nu a jucat rau, dar nici nu a facut suficient sa-l puna in dificultate pe Ronnie. 

Cel supranumit “Racheta” a fost dezlantuit si s-a distantat la cinci frame-uri cu patru break-uri de peste 50 de puncte si alte doua de peste o suta, stabilind astfel un nou record in finalele de la Crucible. 

Cu un break de 133 de puncte O'Sullivan s-a distantatat la 13-8 pe tabela devenind doar al patrulea jucator din istorie, dupa Stephen Hendry (1997), John Higgins (1998) si Matthew Stevens (2000) cu cinci break-uri de peste o suta in finala. 

El avea sa reuseasca inca unul, ducand suma la  sase, un record absolut. Marele favorit la obtinerea titlului a inchis sesiunea cu un break de 124 de puncte lasandu-i putine sperante lui Hawkins pentru ultima parte a finalei. 

Hawkins a reusit un break de 127pentru a duce scoru la si apoi unul de 66 de puncte pentru 15-12. Numai ca inca o data O'Sullivan a apasat pe accelerator si a dus scorul la 16-12 printr-un break de 77 de puncte. Un alte break de 88 de puncte l-a dus pe O'Sullivan la un singur frame de victorie pe care a obtinut-o cu un break de 86 de puncte. 



Retrospectiva sportiva 2013: Ronnie O'Sullivan, al cincilea titlu la Crucible