Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Steaua in Liga Campionilor

Steaua a  jucat doua tururi preliminare si un baraj pentru a ajunge in grupele din Liga Campionilor, insa a asteptat unda verde de la UEFA. Forul european a suspendat-o un an, dar si-a anulat singur suspoendarea. In grupe, Steaua s-a chinuit si a bifat un record absolut in aceasta competitie, dar a tras linie cu 17 de milioane de euro.

Prezenta in preliminariile Ligii Campionilor a fost incerta pentru Steaua in acest sezon. Din cauza condamnarilor lui Gigi Becali si Teia Sponte, anuntate pe 4 iulie 2013, UEFA a anuntat ca investigheaza pedepsele. In ciuda multor semnale care indicau o suspendare din cupele europene, Steaua a aflat pe 25 iunie ca va juca in preliminarii. UEFA a decis o suspendare pe un an, dar si-a suspendat suspendarea transformand-o intr-o urmarire a clubului pe cinci ani.

Apoi, pe 16 iulie, Steaua a intrat in turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Le-a eliminat pe rand pe Vardar Skopje, Dinamo Tbilisi si in baraj pe Legia Varsovia.

In drumul spre grupele Ligii Campionilor, Steaua i-a vandut pe Raul Rusescu cu 2,4 milioane la FC Sevilla si pe Vlad Chiriches cu 8,6 milioane la Tottenham.

Trei puncte

In Grupa E, alaturi de Chelsea, Basel si Schalke, echipa romana a terminat pe ultimul loc, obtinand trei puncte din trei egaluri (doua cu Basel si unul cu Schalke).

Record negativ

La finalul grupelor, Steaua a adunat 23 de partide fara victorie in Liga Campionilor, cea mai lunga serie din aceasta competie. Steaua nu a mai obtinut o victorie in grupe de la rezultatul de 4-1 cu Dinamo Kiev de pe 13 septembrie 2006. Precedentul record era detinut de Spartak Moscova, 22 de meciuri, intre 5 decembrie 2000 si 22 noiembrie 2006.

Cati bani a facut si cati a pierdut Steaua

Steaua a tras linie in Liga Campionilor si a vazut ca pe plan financiar a produs totusi 17 de milioane de euro din cele 23-25, atat cat spera la inceputul competitiei. Iata calculele si cauzele pierderilor.

Steaua a incasat 8,5 milioane de euro de la UEFA pentru calificarea in grupele Ligii Campinilor. In grupe, cele trei egaluri ale Stelei ii aduc 1,5 milioane de euro. Biletele au fost sub asteptari, 2,5 milioane aproximativ, iar drepturile tv ce se incaseaza la final de sezon ii vor aduce Stelei in jur de 4-5 milioane de euro.

Un total de aproximativ 16-17 milioane de euro, ceea ce nu este dau deloc.

Steaua spera la inceputul grupelor sa adune peste 20 de milioane. Unde s-au pierdut bani?

In primul rand la bilete. Rezultatele slabe ale Stelei si preturile mari au dus la audiente slabe pe National Arena. Se asteptau venituri de 5 milioane de euro din bilete si s-au obtinut la jumatate. Aici s-au pierdut peste 2-2-5, milioane de euro.

Apoi, un minus a fost adus de lipsa victoriilor. Laurentiu Reghecampf anuntase ca obiectivul era de noua puncte, acest lucru insemnand trei victorii a cate 1,5 milioane fiecare. Steaua a inregistrat trei egaluri pentru care va primi 1,5 milioane de euro in total, un minus de 3 milioane de euro.

Faptul ca a ratat faza finala a grupelor Europa League, din primavara lui 2014, inseamna inca un minus de aproximativ 2 milioane de euro (bonus de calificare, bonusuri pentru o eventuala victorie si drepturi tv).

Un minus asadar de aproxmativ 7 milioane de euro pentru Steaua in sezonul 2013/2014 al cupelor europene.



Retrospectiva sportiva 2013: Steaua in Liga Campionilor