CM 2018

Messi la Mondial: A mers pe teren mai tot campionatul

Leo Messi si Argentina au parasit Cupa Mondiala. Cu un gust amar ca nu il vom mai vedea nici pe el si nici frumoasa echipa sud-americana, sa vedem ce a facut vedeta Barcelonei in Rusia in ceea ce priveste modul de alergare si alte cifre cheie.

Ne-am uitat peste cifrele lui Messi de alergare, pentru ca a parut foarte static pe durata meciurilor de Cupa Mondiala, mai ales in optimile de finala cu Franta  cand a dat o pasa involuntara de gol, iar la final de meci a cazut in picioarele in sus la capatul unei „pase” spre portarul advers, care la FC Barcelona ar fi fost un gol sub bara.

A dat tot ce a putut? Noi am spus ieri ca nu. Astazi ne-am uitat  ce spun cifrele. Judecati voi.

Se stie ca Messi  nu este un fotbalist care alearga mult, pentru ca isi dozeaza efortul. Rareori fuge pe teren, pe durata unui meci, peste 7 kilometri. La Mondial a depasit doar cu Nigeria, 8,5 kilometri, atunci cand a si marcat. In rest, si-a impus un „kilometraj” de fix 7,6 kilometri pe meci. Apoi s-a oprit, se vede in imaginea de mai sus, unde am pus fiecare meci al Argentinei de la Mondial si performantele lui Messi.

Messi intra in functiune doar cand echipa sa are posesia. In aparare vine rar, se observa in graficele de „caldura”: cu verde  sunt marcate locurile in care a stat pregnant pe durata fiecaruia dintre cele patru meciuri ale Argentinei la Mondial. In defensiva este culoarea alba, pentru ca nu a venit mai deloc in jumatatea proprie de teren. 

Messi a alergat 31 de kilometri la Mondial, in total. Dintre acestia, 13 kilometri, adica 58% din total, i-a parcurs la o viteza intre 0 si 7 km/h, echivalentul unui mers normal pe strada. 8 kilometri (25% din  total) au fost intre 7 si 15 km/h. A alergat cu peste 25 km/h doar 612 de metri! Putin. 

Depasit doar de portar

Viteza sa maxima la Mondial a fost de 28,37 km/h, inregistrata in doar unul dintre cele 28 de sprinturi ale sale din meciul cu Franta.

Cu Franta, a alergat doar pe o distanta de 90 de metri cu o viteza de peste 25km/h. 90 de metri din totalul mentionat mai sus de 612 metri, ceea ce arata ca si-a dat putin interesul in acest meci eliminatoriu important sa fuga, sa sprinteze, sa surprinda, sa faca ceva.

Nici un titlular al Argentinei din meciul cu Franta, cu exceptia lui Messi si a portarului Armani, nu a avut o distanta atat de scurta alergata cu peste 25km/h.

De exemplu, Mascherano a alergat maxim cu 31km/h si a fugit nu mai putin de 319 metri cu peste 25km/h.

Numarul de pase primite in careu, ridicol

Messi a primit pe durata Mondialului doar doua pase in interiorul careului, una cu Islanda si una cu Croatia.

Avand in vedere ca el inscrie 85% dintre goluri din careu, aceasta cifra este elocventa pentru a explica performanta sa slaba.

De ce a primit putine pase in careu? Pentru ceea ce am aratat si mai sus: a alergat  putin. A pus osul putin, lucru pentru care l-am si criticat. 

A tras pe spre poarta 18 suturi, dintre care 11 cu Islanda. Din total, doar sapte au fost pe spatiul cuprins intre bare, adica nici doua pe meci.

Grande Messi e doar cu FC Barcelona, echipa nationala nu este un interes constant. Nici macar la Mondial. El joaca pentru bani.



Messi la Mondial: A mers pe teren mai tot campionatul