Onlinesport.ro » Fotbal » CM 2018 » Stadioane

Stadioane

Lujniki (Moscova)

Capacitate: 80.000 locuri

Sapte meciuri se vor juca pe cel mai mare stadion de la Cupa Mondiala, printre acestea partida de deschidere si finala mare. Pe langa acestea va mai gazdui meciurile Germania – Mexic, Portugalia – Maroc, Danemarca – Franţa, o optime de finala si o semifinala.

Zenit (Sankt Petersburg)

Capacitate: 67.000 locuri

Sapte meciuri vor fi jucate pe noua arena din Sankt Petersburg, patru din faza grupelor Maroc – Iran, Rusia – Egipt, Brazilia – Costa Rica, Nigeria – Argentina, o optime, o semifinala si finala mica.

Arena a gazduit meciuri la Cupa Confederatiilor in 2017 si dispune de acoperis retractabil. In 2020 va gazdui patru meciuri de la Campionatul European, trei in grupe si una din sferturi.

Spartak (Moscova)

Capacitate: 45.000 locuri

Cinci meciuri vor fi disputate pe noul stadion al echipei Spartak Moscova: Argentina – Islanda, Polonia – Senegal, Belgia – Tunisia, Serbia – Brazilia. De asemenea o partida din optimi se va juca aici.

Fist (Soci)

Capacitate: 48.000 locuri

Construit in Parcul Olimpic din Soci, stadionul Fist va gazdui sase meciuri de la turneul final, dintre acestea patru din faza grupelor (Portugalia – Spania, Belgia – Panama, Germania – Suedia, Australia – Peru), una din optimi si o alta din sferturi.

Pe acest stadion au avut loc ceremoniile de deschidere si inchidere la Jocurile Olimpice de Iarna din 2014. Renovat pentru evenimentul din acest an, stadionul Fist a gazduit partide de la Cupa Confederatiilor in 2017.

Kaliningrad

Capacitate: 35.000 locuri

Patru meciuri din faza grupelor se vor juca pe stadionul construit pe insula Oktiabrski, respectiv partidele Croaţia – Nigeria, Serbia – Elveţia, Spania – Maroc, Anglia – Belgia.

Echipa locala Baltika Kaliningrad isi va disputa meciurile pe acest stadion construit special pentru Cupa Mondiala.

Volgograd Arena (Volgograd)

Capacitate: 45.000 locuri

Meciurile Tunisia – Anglia, Nigeria – Islanda, Arabia Saudită – Egipt, Japonia – Polonia din faza grupelor se vor disputa pe stadionul ridicat chiar pe malul Volgai in locului vechiul Central.
Pe 9 mai pe acest stadion s-a disputat finala Cupei Rusiei intre FC Tosno si Avangrad Kursk (2-1).

Echipa locala Rotor Volgograd isi va disputa meciurile de pe teren propriu pe acest stadion.

Ekterinburg Arena (Ektarinburg)

Capacitate: 35.000 locuri

Meciurile Egipt – Uruguay, Franţa – Peru, Japonia – Senegal, Mexic – Suedia se vor juca pe acest stadion construit initial in 1953 si renovat pentru Cupa Mondiala. Fatada istorica a stadionului original a fost pastrata dupa fiecare renovare reprezentand elemente arhitecturale si decorative din perioada neoclasicismului sovietic.

Echipa locala FC Ural Ekaterinburg va folosi in continuare stadionul dupa Cupa Mondiala.

Kazan Arena (Kazan)

Capacitate: 45.000 locuri

Nu mai putin de sase meciuri se vor disputa la Kazan, patru din faza grupelor (Franţa – Australia, Iran – Spania, Polonia – Columbia, Coreea de Sud – Germania), una din optimi si o alta din sferturi.

Construit pentru Jocurile Universitare de Vara din 2013, unde a gazduit ceremoniile de deschidere si inchidere, stadionul a gazduit apoi partide de la Cupa Confederatiilor. Arena a fost ridicata de aceeasi companie care a renovat stadionul Wembley si a ridicat Emirates din Londra.

In 2015 in interiorul stadionul au fost amenajate doua bazine de inot pentru Campionatele Mondiale de Natatie, arena fiind una multifunctionala.

Nijni Novogorod

Capacitata: 45.000 locuri

Sase meciuri se vor disputa pe stadionul din Nijni Novgorod, patru din grupe (Suedia – Coreea de Sud, Argentina – Croaţia, Anglia – Panama, Elveţia – Costa Rica), una din optimi si una din sferturi.

Echipa locala Olimpiets Nijni Novgorod isi va disputa meciurile de acasa pe acest stadion dupa Cupa Mondiala.

Samara Arena (Samara)

Capacitate: 45.000 locuri

Sase meciuri se vor disputa pe acest stadion, patru din grupe (Costa Rica – Serbia, Danemarca – Australia, Uruguay – Rusia, Senegal – Columbia), una din optimi si alta din sferturi.

Designul exterior al stadionul este unul futurist si este bazat pe o tematica spatiala, amintind de activitatea din regiune in industria aerospatiala sovietica/rusa. Vazut de sus stadionul din Samara arata ca o farfurie zburatoare.

Krilia Sovetov Samara, echipa locala, isi va disputa aici meciurile de pe teren propriu.

Rostov Arena (Rostov pe Don)

Capacitate: 45.000 locuri

Cinci meciuri de la Cupa Mondiala vor fi gazduite pe stadionul ridicat special pentru turneul final, patru din faza grupelor (Brazilia – Elveţia, Uruguay – Arabia Saudită, Coreea de Sud – Mexic, Islanda – Croaţia) si una din optimi.

Plasat pe malul stang al Donului, noul stadion va gazdui dupa Cupa Mondiala meciurile echipei FC Rostov.

Mordovia Arena (Saransk)

Capacitate: 44.000 locuri

Meciurile Peru – Danemarca, Columbia – Japonia, Iran – Portugalia, Panama – Tunisia din faza grupelor vor fi gazduite pe stadionul a carui constructie a debutat in 2010.

Cu forma ovala, stadionul este colorat in portocaliu, rosu si alb pentru a aminti de arta popoulara din regiunea Mordovia. Dupa Cupa Mondiala capacitatea arenei va fi redusa la 25.000 de locuri pentru a servi echipei locale Mordovia Saransk.