Tokyo 1964

Asia a gazduit pentru prima data olimpiada, foarte multi spectatori fiind prezenti la competitia pentru care s-a estimat ca s-au cheltui 3 miliarde de dolari.

Pista cu zgura a fost folosita pentru ultima oara.

Africa de Sud nu a mai primit invitatie, Indonezia si Corea de Nord au fost interzise, dar totusi 14 natiuni si-au facut debutul olimpic, si un numar record de tari participante - 93.

Volei-ul si judo-ul au aparut pentru prima data la olimpiada si olandezul Antonius Geesink a fost ravasit cand a castigat lupta de deschidere a judo-ului.

Etiopianul Abebe Bikila si-a pastrat cu succes titlul la maraton, de aceasta data fiind incaltat dar concurand la doar sase saptamani dupa ce i s-a scos apendicele.

Mary Rand a castigat prima medalie de aur pentru atletismul feminin din Marea Britanie si colega ei de camera Ann Packer a urmat-o curand, luand titlul la 800m.

Cel mai bun atlet al olimpiadei a fost inotatorul american Don Schollander cu 4 medalii de aur, in timp ce gimnasta rusoaica Larissa Latynina si-a sarbatorit ultima aparitie la olimpiada cu inca 2 medalii de aur, 6 medalii in total.

La trei olimpiade (intre 1956 si 1964) ea a urcat pe podium nu mai putin de 18 ori.