Londra 1908

Olimpiada din 1908 a fost initial programata in Roma, dar banii care trebuiau cheltuiti la jocurile olimpice au fost ceruti in alta parte, dupa eruptia in 1906 a vulcanului Vezuviu.

Stadionul "White City/Orasul alb" a fost demolat in 1984 si a fost construit in locul lui cladirea BBC.

Londra s-a angajat sa rezolve problema si a fost construit un nou stadion in 10 luni la White City.

Aceasta a fost prima editie a olimpiadei cand sportivii au intrat pe stadion in spatele steagurilor lor nationale.

Cu peste 100 de probe si peste 2.000 de participanti nivelul competitiei a fost unul ridicat, dar controversele si rivalitatea nationala au lasat un gust amar acestei olimpiade.

Echipa Statelor Unite a acuzat judecatorii gazde de partialitate si Comitetul Olimpic International a anuntat ca intentioneaza folosirea judecatorilor din tari diferite la competitiile viitoare.

Oricum, sportivitatea a fost evidenta in finala la lupte greco-romane, greutate medie, intre suedezii Frithiof Martensson si Mauritz Andersson.

A fost o zi intarziere pentru a-i permite lui Martensson sa-si revina dupa o accidentare usoara si a fost o pauza bine meritata pentru ca el a iesit invingator.

Au fost in total 21 de sporturi, incluzand si patinajul, in timp ce bicycle-polo????(bicicleta polo) a ramas ca o demonstratie de sport.

Maratonul a produs un eveniment care a atras privirea oamenilor din toata lumea.

Italianul Dorando Pietri a fost primul atlet intors la stadion, dar was the first athlete back in the stadium, but s-a prabusit de cateva ori inainte de a fi descalificat cand oficialii l-au ajutat sa treaca linia de sosire.

Americanul John Hayes a castigat cursa, dar Dorando a devenit faimos ca invinsul curajos.