Sydney 2000

Olimpiada de la Sydney a fost indelung proclamata cea mai buna olimpiada a tuturor timpurilor.

Favorita gazdelor, Cathy Freeman a fost starul care a deschis spectaculoasa ceremonie de deschidere care a celebrat idealul olimpic si cultura australiana.

Ea a devenit apoi prima bastinasa care a castigat aurul, spre incantare multimii fermecatoare.

Maurice Greene si-a cimentat reputatia de cel mai rapid barbat al lumii cu victoria la 100 de metri, in timp ce compatriotul sau Michael Johnson a devenit primul barbat care si-a aparat cu succes titlul olimpic la 400 de metri.

Alergatoarea americana Marion Jones a devenit prima femeie care a castigat la atletism 5 medalii la o singura olimpiada.

Competitia de inot a fost dominata de australianul de 17 ani Ian Thorpe, care si-a depasit propriul sau record mondial la 400 metri liber. Apoi el a mai castigat inca dou medalii de aur si doua de argint.

Oricum, cel mai rodnic castigator de la Sydney nu a fost Jones sau Thorpe. Gimnastul Alexei Nemov a luat cu el in Rusia 6 medalii.

Inotatorul de 22 de ani, Eric Moussambani din Guinee Ecuatoriala, a devenit un superstar dupa ce a castigat aurul la 100 m liber, intrucat el se apucase de inot cu doar sase luni inainte de olimpiada.

Echipa SUA a triumfat din nou cu 97 de medalii: 39 de aur, 25 de argint si 33 de bronz.