Extrasport

Banca Mondială a ordonat, România a executat. IMM-urile sunt lovite cu al treilea val de măriri de taxe

Guvernul PSD și PNL a promis în ultimul an că „nu se vor mări taxele”. Cu toate acestea, taxele au crescut în 2022. dar și 2023, urmând ca din septembrie 2023 să crească iarăși. Ținta este clasa de mijloc. Măsurile au fost dictate în aprilie 2023, fiind parte a unei strategii venite de sus - pe modelul pandemiei. Ieri era OMS, azi e BM (Banca Mondială) care dictează planul de sărăcire a populației, pas cu pas. Prima oară a fost mărit costul vieții din cauza creșterii globale a prețurilor la utilități și carburanți. Scriam la început de 2023 că ne aflăm în Faza a 4-a a planului și pare că acolo se merge, pas cu pas. Din 2022, cresc taxele constant și cu dedicație spre clasa de mijloc.
Baletul pe tema creșterii impozitelor: a apărut acum documentul inițial și care explică totul

Dacă dai click pe linkul spre măsurile anunțate de Banca Mondială (BM) în aprilie 2023, se observă cum acestea au fost executate în august 2023 - se află la Pasul 3 de mai jos, pas ce propune mărirea taxelor în acest an. Documentul BM indica un orizont de timp „2025-2028”, dar iată că statul român a fost proactiv și mărește totul mai devreme.

Revenind, am identificat 3 valuri de sărăcire aplicate clasei de mijloc din România. Aici nu se menționează creșterea prețurilor din cauza utilităților și carburantului, prețuri rămase sus în ciuda scăderilor din 2023.

Valul 1 (2022)

Guvernul a eliminat în anul 2022 facilitatea de a plăti impozite la salarii part time. S-a eliminat, iar impozitele la salarii, inclusiv cele part-time, se plătește ca la un salariu întreg. Astfel, impozitele la salariile part-time au crescut de 6 ori. Detalii pe larg aici.

Valul 2 (1 ianuarie 2023)

În 2023, de la 1 ianuarie, s-a mărit impozitul pe dividende, de la 5% la 8%.

Apoi, IMM-urile care nu au minimum un angajat, așadar cele care nu plătesc taxele mărite la salarii, nu vor mai putea achita impozitul IMM de 1% sau 3% pe venit, ci 16% pe profit.

Între timp, s-au mărit impozitele la chirii.

Și altele. Aici sunt toate taxele mărite de la 1.01.2023.

Valul 3 (propuneri pentru 1.09.2023)

În august 2023, se discută continuarea loviturilor. IMM-urile care au o cifră de afaceri de peste 60.000 de euro pe an vor plăti impozit de 3%, iar dacă au o marjă de profit de peste 30% vor trece la impozit de 16% pe venit.

Tot din august 2023, se dorește mărirea din nou a impozitului pe dividente, de la 8% proaspăt mărit, la 10%. Practic, în decurs de câteva luni impozitul pe dividende s-a dublat.

Nu se crește colectarea de taxe la adresa celor care eludează legea, nu se taxează companiile multinaționale, nu se crește producția internă - ci se taxează IMM-urile, clasa de mijloc care mai produce câte ceva, mai angajează și mai plătește taxe.

Aici sunt toate măririle de taxe propuse pentru IMM, iar aici măriri de taxe pentru alte categorii - ce urmează a fi discutate și începute de la 1.09.2023.

Ținta este clasa de mijloc

Guvernul României lovește dur în IMM-uri, adică acea clasă de mijloc din România care mai mișcă pe antreprenoriat, angajează lume și și așa plătește o mulțime de taxe. Acesta este parte din planul de sărăcire a populației pornit după covid de măririle de care suferă toată lumea ca urmare a prețurilor la utilități și combustibili.

Prețuri mai mari la alimente pentru a sărăci mai mult pe toată lumea

Cu toate creșterile de prețuri, în noul pachet 2023 se dorește creșterea taxei TVA la alimente, ceea ce înseamnă creșteri iarăși la prețurile coșului zilnic. Se mai lovește în consumul de carte, prim mărirea de taxe pentru manuale și cărți tipărite. De asemenea, în sectorul privat se mai lovește prin mărirea taxelor PFA, un pachet separat de măsuri.

Vadim Cușnarencu



Banca Mondială a ordonat, România a executat. IMM-urile sunt lovite cu al treilea val de măriri de taxe