Extrasport

Partidele politice au cheltuit peste 19 milioane de euro în 2023 pentru ”presă și propagandă”

În primele 10 luni ale anului 2023, partidele politice au cheltuit 98 de milioane de lei (aproximativ 19 de milioane de euro) pentru presă și propagandă. Articolele din presa digitală din campania de „presă și propagandă” nu sunt marcate cu P-ul de la Publicitate, astfel că orice articol cu teme politice pe care în acest an l-ați citit pe orice site de presă centrală (mainstream) și nu numai ar fi putut să fie plătit.

Raportul Expert Forum, citat de G4Media, nu apare menționat pe nici un site de presă mainstream digital (Digi, Libertatea etc.).

Comparând sumele cheltuite pentru presă și propagandă, remarcăm o creștere constantă a acestora în ultimii trei ani. În 2021 partidele au plătit pe an 62 milioane de lei, în 2022 suma alocată a ajuns la 100 milioane de lei, iar în primele 10 luni din 2023 s-au cheltuit deja 98 de milioane de lei – deci în 2023 cheltuielile vor fi mai mari ca în anii precedenți.

Această creștere denotă faptul că partidele investesc din ce în ce mai mult în promovarea imaginii odată cu apropierea alegerilor. Cu toate acestea, cadrul legislativ rămâne problematic, întrucât publicitatea politică nu este marcată și deci cetățenii nu sunt informați cu privire la materialele care sunt comandate.

Astfel, dacă în presa mainstream vedeți articole despre faptul că nu cresc impozitele (când de fapt cresc) sau inaugurări de metrou în doi ani (când de fapt va dura cinci) este foarte posibil ca aceste articole să fie la categorie presă și propagandă.

Acest fenomen poate avea efecte foarte negative din perspectiva competiției electorale și accesului la informații reale și nu la unele rezultate din astfel de contracte.

Partidele care au cheltuit cel mai mult în primele zece luni ale anului au fost PSD, care a alocat 46,7 milioane de lei (67% din banii cheltuiți până în octombrie), PNL 37,7 milioane de lei (65%) și USR 11,9 milioane de lei (33%). Spre deosebire de anii anteriori în care AUR a decis să nu cheltuiască banii primiți din subvenții, în anul 2023 formațiunea a investit și în promovare, cheltuind 1,04 milioane de lei (4%).



Partidele politice au cheltuit peste 19 milioane de euro în 2023 pentru ”presă și propagandă”