US Open

Veste-poveste: Breaking News ce se știa de peste o lună, Simona Halep nu va juca la US Open

Toate aiurelile scrise despre Simona Halep în ultima lună, de când a apărut cu un asterisc pe lista de la US Open și-au găsit sfârșitul în cele din urmă. Fact-chekul pe care l-am realizat pe 21 iulie 2023 rămâne în picioare. Analizele pe asterisc, de genul întorsului mucului pe deget, au eșuat lamentabil.
FACT CHECK: Nu, Simona Halep nu va juca la US Open și nici nu va scăpa în timp util de suspendare pentru că apare cu asterisc (*) pe lista de la US Open

Simona Halep a primit multe „vești bune” cum sună titlurile zilnic aproape o lună de zile pe la noi. Ba a plecat în vacanță, ba s-a mai antrenat ba mai nu știu ce. Ba a  mai postat un „clip motivațional”, iată o altă „veste bună”, mai ales că se vedea în spate și un teren de tenis pe suprafață dură, „veste bună” se pregătea pentru US Open, știa că va juca, avea acel asterisc. 

Dar nu a primit „vești bune” nici un moment despre evoluția de la US Open. Și vestea bună în acest sens nu a mai venit.

Ba chiar a primit o veste proastă, pe care însă o știa foarte bine din iulie, astfel că nu se poate numi nici măcar „veste”. Este o altă poveste de adormit copiii. Este o veste-poveste. Și anume că nu va juca la US Open din moment ce nu a scăpat de suspendarea legată de suspiciunile de dopaj. Păi acum o lună nu se știa la fel? Se știa foarte bine, dar uneori e bine să adormi copiii cu povești și cititorii cu vești-povești. 

Așadar, nici ea, nici cei de la US Open, nici nimeni nu au știut că va scăpa de suspendare, așa cum sunau poveștile de adormit copiii de prin iulie. Nu acesta a fost motivul pentru care Halep a apărut cu asterisc pe tabloul de la US Open, ci așa cum toată lumea din sport știa și am scris în fact-check acel asterisc era acolo pentru că ea ar fi putut evolua fiind la acel moment numărul 55 mondial - cu condiția ca forurile care trag de timp inutil cu cazul său de dopaj să fi primit directiva de a face publică decizia pe care o țin în sertar de un an de zile.

Asteriscul nu era acolo pentru că se știa că va scăpa de dopaj, ci așa cum am scris pentru că ar fi putut juca dacă scapa de dopaj în timp util. Or acest lucru nu s-a întâmplat. Iar analizele complexe pe asterisc au rămas de râsul curcilor. 

Asteriscul a fost scos, la fel ca numele său de la US Open. Pentru că așa e în tenis.

Ce vești mai sunt despre Halep, zilnic sau săptămânal? Că mai scade din clasament, că va ieși din topul WTA. Păi nu am făcut calculul din 24 iulie, mai are sens să repetăm doar ca să scriem pe vagoane? Cine a citit, a citit, cine nu să ia veștile de acum. La momentul când am scris acel articol, ca în bancurile cu evreii din lagărele germane care primeu una după alta vestea bună și vestea rea, Halep primise o „veste bună”, anume urcase de pe locul 55 pe 54 în ierarhia WTA. Vestea rea era că într-o lună și jumătate, adică după US Open, urma să iasă din top 1000.Veste-poveste: Breaking News ce se știa de peste o lună, Simona Halep nu va juca la US Open