US Open

Coco Gauff a câștigat o finală de US Open în care a prins toate mingile de parcă ar fi mâncat jăratic

Sursă foto: https://twitter.com/usopen/

Jucătoarea Coco Gauff (SUA) a câștigat sâmbătă noaptea turneul de tenis de la US Open, în fața Arynei Sabalenka (Belarus), la capătul unui meci în care a reușit să returneze aproape toate mingile trimise cu forță de adversara sa, indiferent unde și câte au fost. Coco a alergat precum calul lui Harap-Alb din basmele lui Ion Creangă, cel hrănit nu cu ovăz, ci cu jăratec, fugind permanent fără să obosească, stânga-dreapta pe tot terenul, aproape nici o lovitură fiind de nereturnat sau să o depășească.

Coco Gauff a părut că a mâncat jăratic în finală, pe care a câștigat-o cu 2-6 6-3 6-2, la turneul la care în urmă cu un an de zile Simona Halep era testată pozitiv în primul tur, grație vigilenței americanilor cu alți sportivi, nu cu ai lor. Nimeni din SUA nu se va întreba ce jăratic a mâncat Gauff, de a alergat două ore la capătul cărora a respirat pe nas permanent, de parcă un ar fi făcut cel mai mic efort fizic posibil, de a scos toate mingile stânga-dreapta aproape fără excepție, returnând totul de parcă era mânată din butoanele unei console Xbox de cel mai frenetic „gamer”.

„S-a mișcat excelent și s-a apărat mai bine decât oricine”, a observat Sabalenka la final.

Și vorba lui Harap-Alb. „— Ghijoagă urâcioasă ce ești! din toți caii, tocmai tu te-ai găsit să mănânci jăratic? De te-a împinge păcatul să mai vii o dată, vai de steaua ta are să fie!”. Dar calul și-a văzut șansa și a mâncat jăratic de trei ori, pentru a reuși să îl convingă. Și a reușit. Iar dintr-o gloabă răpciugoasă s-a transformat într-un cal năzdrăvan, mâncând tăvi și tăvi de jăratic, devenind capabil de cele mai mari năzdrăvănii.

Gauff a adunat 16 partide, toate câștigate, pe teritoriul american, de la înfrângerea din Canada contra lui Pegula. De atunci a câștigat turneele de la Cincinnati și US Open, fiind de neînvins în meciurile de acasă.

În finala jucată cu Sabalenka, Coco Gauff a făcut diferența la partea fizică. Deși a pierdut primul set, pe următoarele două le-a câștigat grație faptului că nu a obosit deloc, deși a trebuit să returneze aproape permanent lovituri puternice și bine plasate ale adversarei. În plus, fiind foarte proaspătă, a fost capabilă să trimită și loviturile sale aproape fără greșeală înapoi pe teren.

De cealaltă parte, Sabalenka, natural obosită progresiv cu cât partida avansa, a început să greșească. Dar a greșit și pentru că a încercat mingi mai riscante, din moment ce Gauff scotea absolut orice, ca un zid, din unghi, de pe linie, orice venea era trimis înapoi și gata de încă un retur, oricare ar fi fost el, oricâte și oricum - de parcă mâncase jăratec. Pe măsură ce jocul trecea, ea creștea și era și mai puternică și mai puternică.

Pompată la maximum de propriul fizic, dar și de spectacolul câmpenesc din tribune, Gauff a câștigat primul său titlu de Mare Șlem, având vârsta de 19 ani. Până la acest moment mai reușise o finală la Roland Garros în 2022, când a fost învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek.

A devenit prima jucătoare din SUA care a câștigat la US Open, după Sloane Stephens în 2017. Stephens a reușit la acel moment victoria la US Open și nu a mai câștigat după vreun titlu de Mare Șlem.

Gauff a devenit prima adolescentă din SUA care a luat titlul de la US Open, după Serena Williams în 1999.

De săptămâna viitoare, Gauff va urca pe locul 3 WTA - un record personal - iar Sabalenka pe locul 1.



Coco Gauff a câștigat o finală de US Open în care a prins toate mingile de parcă ar fi mâncat jăratic