Roland Garros

Cum se pozitioneaza Novak Djokovic in istoria tenisului, dupa victoria de la Roland Garros

Dupa 11 ani de incercari nereusite, Novak Djokovic a reusit in 2016, in al 12-lea ceas, sa castige turneul de la Roland Garros, singurul titlu de Mare Slem care ii lipsea din vitrina de trofee, intrand in istoria tenisului drept unul dintre cei mai buni jucatori. Dar, inca, nu este cel mai bun.

novak djokovic roland garros champion

Djokovic si-a vazut trofeul ridicat de sub nas la Roland Garros in trei finale, cele din 2012, 2014 si 2015. Abia in 2016 a reusit sa il castige si sa realizeze Marele Slem necalendaristic (sa detina toate trofeele turneelor de Mare Slem, dar nu castigate in acelasi an).

Sarbul devine al optulea jucator care reuseste un Mare Slem necalendaristic, dupa Roger Federer, Rafael Nadal, Roy Emerson, Rod Laver, Fred Perry, Andre Agassi si Don Budge.

Ii lipseste Marele Slem calendaristic, sa castige Australian Open, Roland Garros, Wimbledon si US Open in acelasi an. Aceasta performanta a fost reusita doar de Rod Laver (1969) in Open Era, dar si de Don Budge (1938).

Totusi, chiar daca nu a reusit sa castige toate trofeele de Mare Slem in acelasi an, Djokovic a castigat patru turnee de Mare Slem la rand: Wimbledon si US Open in 2015, continuand cu Australian Open si Roland Garros in 2016. Este campion en-titre in patru turnee de Mare Slem consecutive. Acest lucru fusese utlima oara reusit de Rod Laver, in 1969, numai ca australianul le bifase pe toate intr-un singur sezon.

In 2015, a fost la un pas de Marele Slem calendaristic, dar Stanislas Wawrinka i-a suflat titlul de la Roland Garros. 

Sarbul detine acum 12 turnee de Mare Slem, la egalitate cu Roy Emerson, fiind depasit de Rafael Nadal si Pete Sampras (fiecare cu cate 14) si Roger Federer cu 17. Sampras nu a castigat insa niciodata la Roland Garros. 

Daca ar castiga Marele Slem calendaristic, Djokovic ar reusi acolo unde Federer, Sampras si Nadal au dat gres. Nici unul dintre cei trei nu are toate cele patru turnee de Mare Slem castigate intr-un singur sezon, o performanta reusita doar de Rod Laver, in chiar primul an de Open Era.

O pauza de trei ani

Djokovic a castigat primul turneu de Mare Slem in anul 2008. Insa a trebuit sa mai astepte trei ani (2011) pana la al doilea. Din acel moment, de cand a intrat in paine, Djokovic a mai castigat 11 titluri de Mare Slem in 6 ani, iar 2016 inca se joaca. In total a jucat 20 de finale de Mare Slem, a castigat 12 si a pierdut 8.

In acel rastimp de trei ani (2008-2011), Nadal si Federar au sapat adanc si au luat impreuna 10 tiluri de Mare Slem dintre cele 11 disponibile!

Este Novak Djokovic cel mai mare jucator din istorie?

Raspunsul la acest moment este ca inca nu. Are insa variante. Fie mai castiga cel putin 6 turnee de Mare Slem si ajunge la 18 (presupunand ca Federer ramane pe loc), ceea ce pare un lucru foarte realizabil, fie atinge Marele Slem calendaristic. Cu cele mai multe turnee de Mare Slem din istorie, cu greu ii va putea contesta cineva titlul de cel mai mare jucator de tenis. Criticii vor putea spune doar ca nu a reusit Marele Slem calendaristic, ceea ce intr-adevar ar fi un punct in minus. Are insa patru turnee de Mare Slem consecutive.

Ca sa nu existe comentarii, daca va reusi ambele variante de mai sus - cele mai multe titluri de Mare Slem, alaturi de Marele Slem calendaristic - nimeni nu ii va putea contesta titlul de cel mai mare jucator de tenis din toate timpurile. Si o poate face.



Cum se pozitioneaza Novak Djokovic in istoria tenisului, dupa victoria de la Roland Garros