Roland Garros

Așa am trăit Iga Swiatek și Karolina Muchova în finala de la Roland Garros

Sursă foto: https://twitter.com/rolandgarros

Doar pentru a doua oară în carieră Iga Swiatek și Karolina Muchova s-au aflat de o parte și de alta a fielului. Sâmbătă, începând cu ora 16:00, acestea s-au duelat pe centralul Philippe Chatrier pentru titlul de la Roland Garros.

Swiatek - Muchova 6-2, 5-7, 6-4

SET 3, 6-4 Meciul se încheie după o dublă greșeală comisă de Muchova. Un meci de 2 ore și 46 de minute la finalul căruia Swiatek sărbătorește al treilea titlu la Paris și al patrulea de Grand Slam din carieră.

SET 3, 5-4 Swiatek salvează minge de break, cu revenire de la 0-30. Poloneza se apropie la un game de câștigarea finalei. Toată presiunea se mută pe Muchova, care la 4-3 a ratat o șansă mare de a înclina balanța.

SET 3, 3-4 Muchova face din nou pasul în față și reușește să o surprindă pe Swiatek. Cehoaica revine la conducere cu break în față.

SET 3, 2-2 Lidera mondială nu renunță ușor și anulează avantajul adversarei, revenind de la 0-2.

SET 3, 0-1 Swiatek e băgată serios în corzi. Poloneza comite o dublă greșeală la 0-40 și cedează break-ul.

SET 2, 5-7 Finala ajunge în decisiv, după ce Muchova a revenit de la 0-3 în acest set secund. Este primul set pierdut de Swiatek la această ediție de Roland Garros.

SET 2, 5-6 Încă un game modest pe propriul serviciu din partea lui Swiatek. Muchova mai are o șansă de a închide setul în favoarea sa.

SET 2, 5-5 Swiatek își ia break-ul înapoi și setul ajunge în prelungiri.

SET 2, 4-5 Răsturnare spectaculoasă de situație. Muchova obține break-ul pe fondul înmulțirii erorilor neforțate în jocul lui Swiatek. Cehoaica originară din Olomouc va servi pentru 1-1 la seturi.

SET 2, 4-3 Răspunde Swiatek cu un game la zero pe propriul serviciu.

SET 2, 3-3 Muchova revine de la 0-3 și egalează scorul după 31 de minute de la începutul acestui set secund. Publicul spectator este încântat de echilibrul apărut în meci.

SET 2, 3-2 Primul break reușit de Muchova în această finală vine după un forehand câștigător în lung de linie.

SET 2, 2-0 Break obținut de Swiatek după o serie de patru puncte la rând.

SET 1, 6-2 Swiatek închide primul set după 43 de minute, cu break. Poloneza va intra în setul doi cu avantajul serviciului.

SET 1, 5-2 Nu mai puțin de 13 erori neforțate comise până acum de Muchova. Ultima a venit într-un moment de revenire al cehoaicei de la 0-40 pe serviciul advers.

SET 1, 4-2 Muchova salvează o minge de break și nu-i permite adversarei să se distanțeze decisiv în acest prim set.

SET 1, 4-1 Primul game în care Muchova i-a pus probleme Igai Swiatek. Poloneza a revenit de la 0-30, după care a greșit neforțat cu dreapta, oferind adversarei prima minge de break din meci.

Muchova a urcat la fileu, dar mingea i-a venit în picioare și a retat voleu. Până la urmă Swiatek a ieșit cu fața curată din acest game complicat, primul care i-a pus probleme în meci.

SET 1, 3-1 Muchova revine de la 15-30 și obține primul ei game în meci.

SET 1, 3-0 Swiatek se distanțează rapid pe tabelă după un game la zero pe propriul serviciu.

SET 1, 2-0 Primul break al meciului nu întârzie să apară. Muchova face pasul în față, dar e penalizată de Swiatek. 

16:13 A început finala, cu Swiatek la serviciu.


Un trofeu pe care Iga Swiatek, lidera mondială a momentului, l-a mai câștigat deja de două ori, în 2020 și 2022.

Pentru Swiatek este a patra prezență într-o finală de Grand Slam la doar 22 de ani. Poloneza a mai câștigat US Open, în 2022.

Anul acesta, la Australian Open, Swiatek a fost eliminată surprinzător în optimile de finală.

Muchova a început turneul de la Roland Garros pe locul 43 mondial, iar prezența în finală a propulsat-o pe cehoaică nu mai puțin de 27 de locuri, aceasta ajungând pe poziția a 16-a, cea mai bună din carieră.

Eventuala câștigare a finalei ar face ca Muchova să intre în topul 10 mondial!

Swiatek va rămâne numărul 1 mondial indiferent de rezultatul finalei.

Singurul duel direct de până acum a avut loc în 2019 la Praga, pe zgură, fiind câștigat de Muchova, cu revenire de la set pierdut.

Doar două meciuri a pierdut Swiatek din cele 20 disputate pe zgură în acest an, iar la Roland Garros în acest an n-a cedat încă vreun set.

În semifinala cu Beatriz Haddad Maia, jucătoarea din Polonia a obținut 33 de puncte direct câștigătoare, trecându-și în cont un singur as și doar patru duble greșeli. De două ori și-a pierdut poloneza serviciul și a salvat cinci mingi de break.

De cealaltă parte, Muchova are la rândul ei doar două înfrângeri pe zgură, iar în semifinala cu Aryna Sabalenka jucătoarea din Cehia a revenit de la 2-5 în setul decisiv, impunându-se cu 7-5.

Până în acest an Muchova nu depășise faza turului 3 la Roland Garros.



Așa am trăit Iga Swiatek și Karolina Muchova în finala de la Roland Garros