Roland Garros

Djokovic merge în finală la Roland Garros și îl trimite pe Alcaraz la infirmerie

Sursă foto: Roland Garros Facebook

Novak Djokovic s-a calificat vineri seară în finala de la Roland Garros, într-un meci în care adversarul său, Carlos Alcaraz, a suferit o accidentare. Că îi este calea deschisă lui Djokovic spre titlul cu numărul 23 de Mare Șlem după ce a fost oprit în 2022 să își apere șansele pe teren sau că Alcaraz a fost forțat prea mult din punct de vedere fizic în niște ani vitali și sensibili pentru creștere, este greu de spus.

Primele două seturi au fost foarte echilibrate și s-au jucat într-un timp total de aproape două ore și un sfert. Alcaraz a suferit o accidentare din nimic în setul al treilea, iar de acolo nu a mai putut juca. Djokovic a câștigat cu 6-3 5-7 6-1 6-1.

Alcaraz a arătat mereu un fizic de invidiat la doar 19 ani, când a câștigat la US Open. Însă, în sport se știe, dacă forțezi tinerii pentru a crește masa musculară, cariera lor se poate termina prematur până la 24-25 de ani sau chiar mai devreme. Un exemplu a fost Martina Hingins. Alcaraz a fost accidentat deja în 2023 și tocmai revenise, iar acum s-a accidentat din nou. Să sperăm că nu va fi cazul său să își termine cariera prea devreme din cauză că s-a grăbit să câștige niște ani pentru a sacrifica un plan pe termen lung, așa cum au avut recent Djokovic, Nadal sau Federer.

În setul 1, Djokovic a luptat la un moment dat 15 minute sa isi castige serviciul, dar a reusit singurul break și a terminat cu 6-3.

În setul al doilea, sârbului nu i-a ieșit nimic la fileu, nici când a urcat și nici când a încercat stopuri. Neverosimil, când a venit la fileu fie a trimis în aut, fie în plasă. A pierdut puncte importante, laolaltă cu setul, 5-7.

În setul al treilea, la scorul de 1-1, cu Djokovic la servicu, Alcaraz a început să pășească greu, aparent suferind de o contractură musculară sau un cârcel la picior, dar și acuzând o problemă la mușchiul antebrațului. Nu mai putea juca deloc. S-a oprit la 1-1 și a trebuit să cedeze gameurile al treilea și al patrulea pentru a putea intra într-o scurtă pauză medicală, asltfel că Djokovic s-a trezit conducând cu 3-1 fără să facă nimic. Publicul a început să îl huduie pe Djokovic pentru că tabela s-a schimbat rapid la 3-1 în favoarea sa de la 1-1, deși arbitra de scaun a explicat clar situația. Confrom regulamentului, Alcaraz nu putea cere o pauză scurtă medicală decât dacă se afla la serviciu și nu a putut ajunge la servicu decât cedând gameurile.

Pauza medicală nu a adus nimic bun. Spaniolul s-a mișcat greu, a pierdut setul al treilea cu 6-1 și s-a dus la vestiare. După ce s-a întors, a alergat puțin mai bine, dar în mod evident cu frâna de mână trasă, pierzând și setul al patrulea cu 6-1.

Novak Djokovic se află în finală și poate câștiga titlul 23 de Mare Șlem, un record în istoria tenisului. El ar fi avut acum 23 de titluri sau mai multe, dacă în 2022 nu ar fi fost oprit să joace la Australian Open și apoi la US Open, din cauza limitării libertăților personale dictate din motive medicale. De acest lucru a profitat Rafael Nadal, care a adunat în 2022 la Melbourne titlul său cu numărul 21, iar apoi la Roland Garros pe cel cu numărul 22, la care s-a oprit, deoarece în 2023 la Australian Open a suferit o accidentare care îl va ține departe de teren până cel puțin la final de an.

Alcaraz căuta al doilea dău tilu de Mare Șlem și a fost dat și el la o parte, îi rămâne însă speranța că mai are timp.

Așadar, cărțile par făcute ca Djokovic să câștige la Paris și să rescrie istoria tenisului, chiar dacă a fost tras recent în spate din motive extrasportive. Pentru că ce este dat să se întâmple, se întâmplă. Să vedem dacă va fi așa și dacă lucurile sunt făcute să se întâmple.



Djokovic merge în finală la Roland Garros și îl trimite pe Alcaraz la infirmerie