Roland Garros

Djokovic, campion in premiera la Roland Garros

Pentru prima data in cariera, la a patra incercare, Novak Djokovic a castigat turneul de la Roland Garros si a facut-o dupa o finala de patru seturi cu Andy Murray incheiata cu 3-6, 6-1, 6-2, 6-4.

Djokovic devine astfel doar al treilea jucator din istorie care izbuteste sa castige la rand toate cele patru turnee de Mare Slem, dupa Don Budge (1938) si Rod Laver (1962, 1969). Djokovic este doar al optulea tenismen din istorie care obtine Marele Slem al carierei, cu alte cuvinte care castiga toate cele patru titluri majore in ani diferiti. Sarbul ramane in cursa pentru Marele Slem in 2016, iar pentru aceasta trebuie sa castige Wimbledon si US Open.

Lider al clasamentului mondial, Djokovic ajunge la 12 titluri de Mare Slem si-l egaleaza pe Roy Emerson la acest capitol. Roger Federer ramane pe primul loc, cu 17 titluri majore, urmat de Pete Sampras si Rafa Nadal, fiecare cu 14 Grand Slam-uri in palmares.

Djokovic a inceput cu um break la zero, dar nu a reusit sa-si pastreze serviciul in game-ul urmator. Murray a facut repede rebreak-ul si apoi a trecut la conducere (3-1) cu un break in fata. Sarbul s-a vazut obligat sa alerge in permanenta dupa adversar pentru a ramne in set si, in cele din urma, Murray a transat primul set, cu 6-3, dupa 45 de minute.

De trei ori finalist la Roland Garros, Djokovic a facut repede uitat primul set si a trecut peste statistica favorabila lui Murray. Scotianul nu pierduse niciun meci in 26 de ocazii la Paris, dupa ce castigase primul set.

Djokovic si-a ridicat incredibil nivelul jocului si a pus stapanire pe meci, castigand fara probleme urmatoarele doua seturi, la unu si la doi.

Setul patru a fost de asemenea dominat de Djokovic care, la un moment dat, s-a distantat la 5-2 cu doua break-uri in fata. Curentat parca de un exces de adrenalina, Murray s-a mobilizat formidabil si a legat doua game-uri punand presiune pe Djokovic la 4-5.

Ultimul game a fost unul fabulos, cu mingi spectaculoase de ambele parti. Murray a facut primul punct si era pe val, insa tot el si-a taiat singur elanul cu o minge trimisa in fileu. Djokovic si-a oferit doua mingi de meci la 40-15, dar pe prima a ratat-o cu o dubla greseala, doar a treia in meci, iar pe a doua a irosit-o cu un rever in lung de linie care nu a prins terenul.

Murray spera din nou, insa Djokovic s-a folosit de primul serviciu, a venit la fileu si a procurat a treia sansa de meci, pe care n-a mai ratat-o.

Imediat dupa incheierea finalei, in trei ore si cinci minute, la Paris a iesit si soarele dupa zece zile de ploaie.

[news-119566]



Djokovic, campion in premiera la Roland Garros