Sănătate

Patru mituri false despre sport

Muschiul se transforma in grasime daca nu mai faci sport? Este dimineata cel mai bun moment de sport pentru ca se ard mai multe calorii? Creste sportul pofta de mancare? Febra musculara trece cu apa si zahar? Raspunsuri date de Brian Udermann, cercetator in cadrul Departamentului de Stiinta a Sportului din cadrul Universitatii Wisconsin-La Crosse (SUA).

1, Muschiul se transforma in grasime daca nu mai faci sport?
Fals. Una dintre cele mai false idei este ca atunci cand ne lasam de sport materia musculara se transforma in grasime. Ceea ce face sportul este sa ordoneze celulele-mama sa se transforme in celule osoase in loc sa formeze grasime, conform unui studiu recent al Universitatii McMaster. Mai departe, in maduva osoasa se formeaza celulele sangvine, ceea ce inseamna ca exercitiul fizic creste numarul globulelor rosii care circula prin artere, aducand mai mult oxigen si nutrienti in tesuturi. O viata sedentara duce la o maduva osoasa plina de grasime, ceea ce poate duce la diverse boli.

2. Este dimineata  cel mai bun moment de sport pentru ca se ard mai multe calorii?
Udermann spune ca ardem acelasi numar de calorii atat dimineata la ora 5, cat si seara la ora 5. Insa, dimineata randamentul fizic este mai mic pentru ca temperatura corpului este in cel mai scazut punct al zilei, iar nivelele de energie si vitalitate de asemenea sunt la cele mai joase cote. Insa, anumite studii spun ca dimineata in acele momente se ard mai multe grasimi.

3. Creste sportul pofta de mancare?
Din contra. Studii recente arata ca alergarea creste sensibilitatea la leptina, un hormon care da semnalul ca a sosit momentul sa te opresti din mancat. Exercitiul fizic creste cantitatea de amilina din sange, cea care miscsoreaza senzatia de foame. Cel mai bun experiment este pe tine. Cand ti se face foame la ora 6 iesi si alearga sau mergi 30 de minute. Dupa aceea o sa constati ca nu iti mai e foame.

4. Febra musculara trece cu apa si zahar?
Un alt mit fals. Febra musculara, explica Udermann, apare ca urmare a unor daune microscopice la nivel muscular si nu din cauza formarii acidului lactic, asa cum multa lume crede. Asa ca apa cu zahar nu face nimic. Ceea ce se poate face este sa previi febra musculara prin exercitii de intindere dupa antrenment sau sa faci o activitate fizica lejera dupa cea intensa (cum ar fi o scurta plimbare dupa alergare).



Patru mituri false despre sport