CM 2022

Un comentator american a decedat la Cupa Mondială

Comentatorul american Grant Wahl, catalogat de CNN drept „proeminent”, s-a prăbușit conform aceleiași surse în timp ce comenta, vineri seară, în Qatar, sfertul de finală de la Cupa Mondială 2022 dintre Olanda și Argentina.

El a căzut în zona presei de pe stadion, lucru observat în direct, în timpul meciului, și de comentatorul român al TVR. „Se pare că unui jurnalist i-a venit rău aici în zona presei. Să sperăm că nu este nimic grav”, a spus comentatorul TVR.

Wahl avea 48 de ani și comenta fotbal de peste 20.

El s-a simțit rău în timp ce stătea pe scaun și comenta. Conform New York Post, i s-au aplicat manevre de resuscitare la stadion, apoi a fost dus la spital cu un Uber, unde a decedat.

Conform fratelui său, Wahl era sănătos. Tot fratele său acuză că jurnalistul a fost omorât de qatarezi, pentru că era unul dintre criticii la adresa alegerii forței de muncă folosite la construcția stadioanelor Cupei Mondiale.

Martori locali spun că Wahl a acuzat dureri în piept, dar a crezut că are bronșită și a luat sirop de tuse și Nurofen în cadrul clinicii medicale a stadionului. S-a simțit temporar mai bine, dar ulterior a murit.

Pe 3 decembrie, după eliminarea SUA, Wahl afirma că „am suferit o capitulare involuntară a corpului și a minții”, conform CNN.

Pe 5 decembria scria că nu se odihnise suficient nopțile, că muncise mult, că fusese sub mult stres și că suferea de 10 zile de o răceală „care se transformase în ceva mai rău”.

El fusese de două ori la centrul medical, inclusiv joi, pe 8 decembrie. Tot joi, își anulase totul și reușise să se odihnească, afirmând că se simte puțin mai bine și că nu suferă de covid, pentru că se testase des. El fusese vaccinat anticovid în 2021 cu prima doză, în aprilie. „Sunt încântat că am făcut prima doză de vaccin Pfizer. Știință!”, scria el. 

„Toată familia fotbalului din SUA are inima frântă”, a publicat pe Twitter Federația Americană de Fotbal în cadrul unui comunicat.

„Circumnstanțele morții sale nu sunt clare”, scrie CNN.

Wahl se adaugă unei serii în creștere de morți subite ce au acaparat presa mondială cu precădere din a doua parte a anului 2021, fenomentul fiind în creștere în 2022, afectând sportivi și nu numai. În România, din lumea sportului doar, au decedat recent în somn o fată de 18 ani, dar și un băiat de 21, în aceeași zi în care un comentator NBA a căzut pe spate în timp ce comenta live.

În Europa, dar și Australia, precum și alte zone, există în anul 2022 un exces de mortalitate față de media perioadei pre Erei Covid, 2015-2019, conform datelor oficiale. Australia a înregistrat un exces de 18.671 decese (+17%) de decese mai mult în perioada ianuarie - august 2022, față de media din perioada similară 2015-2019. Uniunea Europeană a înregistrat în luna septemrie 2022 un exces de 30.000 de decese (+16%) față de față de media lunilor septembrie din perioada 2015-2019.



Un comentator american a decedat la Cupa Mondială