Cupa Mondiala 2014

Golul 'tehnologic' creeaza deja controverse

Primul gol decis de tehnologie din istoria Cupei Mondiale, cel marcat de Franta contra Hondurasului, duminica seara, in Brazilia, naste deja controverse. FIFA este decisa sa schimbe modul in care validarea golului este anuntata echipelor de pe teren.

Arbitrul meciului Franta - Honduras a avut nevoie de ajutorul camerelor video care detecteaza prezenta mingii pe linia de poarta pentru o actiune petrecuta la scorul de 1-0 pentru francezi.

Simularea video a aratat initial ca nu a fost gol, inainte sa confirme ca de fapt mingea trecuse ulterior linia portii dupa ce il lovise pe portar.

Antrenorii Luis Suarez (Honduras) si Didier Deschamps (Franta) au fost dezorientati de intregul proces si au discutat minute bune inainte ca golul sa fie validat, desi computerul aratase pana la urma ca mingea a trecut de linia portii.

FIFA este de parere ca tota confuzia s-a produs pentru ca "prima reluare a aratat mingea lovind bara si netrecand complet linia portii. Intre aceasta reluare si urmatoarea animatie care arata ca balonul intrase in poarta  a mai durat cateva secunde".

"De aceea, vom hotari cum sa facem procesul de validare a golurilor de pe linia portii mai eficient, pentru a imbunatati vizionarea sa", a mai afirmat FIFA.

Simularea a fost buna, numai ca responsabilii cu tehnologia video trebuiau sa transmita doar partea a doua a fazei, cea in care mingea il lovise pe portar, nu si pe prima in care balonul nu intrase in poarta dupa ce stersese bara. Practic, prima parte a reluarii nu era necesara si a fost cea care a generat putina confuzie. Insa, sistemul si-a facut treaba.

Daca ar exista ceva similar si pentru ofsaid ar fi perfect, sa nu uitam ca Mexicul a avut doua goluri anulate incorect pentru ca arbitrul asistent a judecat gresit linia corecta a ultimilor aparatori.

[news-10728]



Golul 'tehnologic' creeaza deja controverse