Cupa Mondiala 2014

Cupa Mondiala 2014: Prezentarile echipelor din Brazilia

Iata mai jos prezentarile si punctele cheie ale celor 32 de echipe prezente la Cupa Mondiala 2014 din Brazilia. Ele se vor bate pentru trofeu.
LINKURI RAPIDE: Grupe CM 2014 - Clasamente actualizate, rezultate, program | Golgheteri Taboul faza finalaCalendar pe zile CM 2014 | Prezentare: Toate echipele | Loturi finale | Top 20 de lucruri de stiut despre Mondial

GRUPA A

BRAZILIA

Tara gazda a turneului final este considerata si ca principala favorita la castigarea competitiei. Brazilia este neinvinsa pe teren propriu de 11 ani, iar marele Pele viseaza la o finala revansa cu Uruguay pentru infrangerea din finala Cupei Mondiale – editia 1950. Brazilia nu a mai castigat Cupa Mondiala din 2002, cand a triumfat in Japonia si Coreea de Sud cu Luis Felipe Scolari pe banca.

Jucatorul cheie al Braziliei este Neymar, iar omul de urmarit va fi Thiago Silva - singurul aparator aflat pe lista scurta a Balonului de Aur.

Antrenorul echipei este Luis Felipe Scolari, care a spus ca "100% vom fi campioni".

CROATIA

Semifinalista la editia din 1998, cand in optimi de finala a eliminat nationala Romaniei, selectionata Croatia a prins un loc in Brazilia dupa un playoff cu modesta echipa a Islandei. Generatia din prezent a Croatiei se bazeaza pe jucatori precum Mario Mandzukic, campion in Germania cu Bayern, sau Luka Modric, castigator al Champions League cu Real Madrid.

Jucatorul cheie al Croatiei este Luca Modric, un conducator de joc avand acuratetea paselor de 89,73% - cel mai mare procent al unui jucator din afara lotului FC Barcelona. Omul de urmarit va fi Ivan Raktic, cel care a condus FC Sevilla spre titlul Europa League. El a marcat 15 goluri in sezonul 2013/2014, un record al carierei.

Antrenorul echipei este Niko Kovac. Acesta a condus Croatia cu bine in barajul cu Islanda si se afla la a doua Cupa Mondiala, dupa cele in care a jucat in anii 2002 si 2006.

MEXIC

Nu mai putin de 47 de jucatori au jucat pentru Mexic intr-o campanie de calificare mai tumultuoasa ca oricand. De asemenea patru selectioneri s-au perindat pe banca nationalei Mexicului in drumul acestei formatii spre turneul final. Mexic s-a calificat dupa ce a castigat cu scorul de 9-3 barajul intercontinental cu Noua Zeelanda. Cu toate acestea, Mexic a cucerit titlul olimpic la Londra in urma cu doar doi ani, iar tinerii jucatori ai acelei generatii au ocazia sa confirme la turneul final din Brazilia.

Jucatorul cheie al Mexicului este Oribe Peralta, care a marcat 10 goluri in preliminarii. Omul de urmarit este Hector Herrera, jucatorul care anul trecut se afla in centrul atentiei pentru transferul la Porto.

Antrenorul echipei este Miguel Herrera, numit la echipa cu sase saptamani inainte de play-off. El a venit dupa ce a castigat in premiera titlul in campionatul mexican.

CAMERUN

A trecut ceva timp de cand nationala Camerunului surprindea lumea fotbalului cu porecla “leilor neimblanziti”. Camerunul a ratat prezenta la ultimele doua editii ale Cupei Africii pe Natiuni, iar federatia nationala a fost suspendata temporar de FIFA in iulie 2013 din cauza unor dispute interne.

Jucatorul cheie este Samuel Eto'o. Este capitanul echipei si golgheter, dar un jucator controversat. El s-a restras pentru scurt timp din echipa in 2013 iar recent si-a acuzat colegii ca in barajul cu Tunisia l-au boicotat ca sa nu ii dea pase. In 2011 a fost suspendat sapte etape fiind acuzat ca a condus o revolta a jucatorilor neplatiti. In 2012 fusese convins de primul ministru al Camerunului sa revina la echipa. Omul de urmarit va fi Nicolas NKoulou, votat in echipa ideala a campionatului Frantei in anii 2012 si 2013, refuzat a fi vandut de Marseille pe 12 milioane de euro la Napoli.

Antrenorul echipei este neamtul in varsta de 66 de ani Volker Finke. A venit la echipa la mijlocul campaniei de calificare.

GRUPA B

SPANIA

Campioana mondiala Spania este echipa de batut la editia din acest an a turneului final. Calificata fara infrangere dintr-o grupa cu Franta, echipa Spaniei se bazeaza pe acelasi nucleu de jucatori la care se adauga un Diego Costa sau Koke. Spania porneste insa acest Mondial cu amintirea infrangerii suferite in fata Braziliei in finala Cupei Confederatiilor din 2013. Vicente del Bosque ar putea deveni doar al doilea antrenor din istoria Cupei Mondiale care ar cuceri doua titluri consecutive.

Jucatorul cheie este Sergio Ramos, cu 115 selectii la varsta de 27 de ani. A luat startul la 18 din ultimele 19 partide ale turneelor finale si a fost omniprezent in meciurile de calificare. Omul de urmarit va fi Diego Costa, brazilianul care a adoptat Spania. A jucat de doua ori pentru Brazilia in 2013, dar dupa aceea a schimbat culorile de pasaport.

Antrenorul echipei este Vicente del Bosque, care cauta sa devina al doilea antrenor din istorie care sa castige doua Cupe Mondiale.

OLANDA

Finalista la editia precedenta, cand a pierdut in fata Spaniei, echipa Olandei porneste printre favorite ca la orice turneul final la care ia startul. Batavii s-au calificat direct dintr-o grupa preliminara din care a facut parte si Romania, iar pentru Luis Van Gaal aceasta Cupa Mondiala va fi ultima prezenta pe banca nationalei inaintea de inceputul aventurii la Manchester United. Olanda mizeaza pe Robin van Persie, cel mai bun marcator din istoria nationalei, dar in avanposturi jucatori precum Arjen Robben sau Wesley Sneijder constituie de asemenea piese de baza in angrenajul batav.

Jucatorul cheie este Arjen Robben, cel care a marcat golul victoriei in finala Ligii Campionilor pentru Bayern Munchen. Omul de urmarit va Daley Blind care iese din umbra tatalui sau, Danny, legenda de la Ajax and echipa nationala a Olandei.

Antrenorul echipei este Louis van Gaal has cel care a castigat titluri cu Ajax, Barcelona, Bayern Munich si AZ Alkmaar. El este de scurt timp antrenorul lui Manchester United si are multe lucruri de demonstrat.

CHILE

Nationala statului Chile mizeaza pe doi dintre cei mai in forma jucatori din fotbalul european. Este vorba de atacantul Alexis Sanchez de la Barcelona si de mijlocasul Arturo Vidal de la Juventus Torino. Mai mult decat atat, moralul chilienilor este la cote inalte dupa ce au incheiat pe trei in preliminariile sud-americane si au obtinut doua rezultate excelente in preliminarii: 2-0 contra Angliei chiar pe Wembley si 2-2 cu Spania in 2013.

Jucatorul cheie este Alexis Sanchez, 25 de ani, care a marcat multe goluri in acest sezon cu FC Barcelona. Si mijlocasul lui Juventus Arturo Vidal este indispensabil, desi s-a operat recent la genunchi. Omul de urmarit este Jorge Valdivia, mai mult un playboy decat un conducator de joc, insa ramane un talent fantastic. Este poreclit "Magicianul".

Antrenorul echipei este Jorge Sampaoli. Acesta a venit la mijlocul campaniei de calificare si a reinviat jocul echipei Chile. Este un discipol al argenitianului Marcelo Bielsa (care a condus si el Chile in 2010), fiind un om pasionat si energic.

AUSTRALIA

Pentru a treia oara consecutiv “Socceroos” vor fi prezenti la turneul final, iar Tim Cahill, cel mai bun marcator al tuturor timpurilor, isi va conduce echipa intr-o grupa infernala. Australia s-a calificat a doua dupa Japonia in calificarile din Asia si are cel mai slab coeficient dintre echipele prezenta la Cupa Mondiala.

Jucatorul cheie este Mile Jedinak, numit proaspet capitan, care va avea un rol vital la mijloc. "Cangurii" se vor baza pe el pentru o prezenta buna la Cupa Mondiala. Este capitan la Crystal Palace si joaca in aparare de asemenea. Omul de urmarit este Mathew Ryan, numit in Belgia portarul anului in primul sau sezon din fotbalul european.

Antrenorul este Ange Postecoglou. "Cand tara te chema, atunci trebue sa raspunzi", a declarat el dupa ce a semnat un contract pe cinci ani. Nascut in Grecia, el a jucat in Australia si a aparut in echipa nationala de patru ori. A condus echipa Brisbane Roar spre doua titluri in A-League

GRUPA C

COLUMBIA

Calificata la un turneu final al Cupei Mondiale dupa 16 ani, nationala Columbiei se anunta una dintre piesele tari la competitia gazduita de Brazilia. Cu toate acestea, accidentarea si absenta atacantului Radamel Falcao a taiat considerabil din forta ofensiva a sud-americanilor. Columbia s-a calificat a doua dupa Argentina si a obtinut victorii la scor cu Uruguay (4-0) si Chile (3-1), alte doua sud-americane prezente la turneul final.

Jucatorul cheie este James Rodriguez, pentru ca Falcao este accidentat. Rodriguez este un elegant numar 10 care a creat cele mai multe sanse de gol, 43, din intreaga zona de calificare a Americii de Sud. Monaco a platit pentru el vara trecuta 45 de milioane de euro. Cu el sub controlul advers, Columbia se va chinui. Omul de urmarit este Juan Cuadrado, de la Fiorentina, cea mai buna extrema din Serie A. Se remarca printr-un ritm exploziv si un sut feroce care i-a adus 15 goluri sezonul trecut. Acuratetea paselor de 89,1% a fost cea mai mare din istoria echipei Columbiei in preliminariile unei Cupe Mondiale.

Atrenorul este Jose Pekerman, primul strain la carma echipei dupa 30 de ani. El incearca sa redea identitatea echipei bazandu-se pe filosofia atacului. Argentinianul si-a condus propria tara intre primele opt echipe la CM 2006.

GRECIA

Campioana Europei din 2004 a ajuns la Cupa Mondiala in urma unui baraj cu Romania (3-1 si 1-1) care a lasat acasa nationala pregatita de Victor Piturca. Antrenata de portughezul Fernando Santos, Grecia isi propune sa depaseasca in premiera faza grupelor, dupa ce in preliminarii a avut a doua aparare din Europa dupa Spaniei. Specialistii au cotat insa Grecia cu cea mai redusa cota dintre echipele europene prezente in competitie.

Avansul Greciei din grupa depinde de jucatorul cheie Kostas Mitroglou, cel care a pus umarul la califcarea din baraj si implicit la eliminarea Romaniei. A marcat 23 de goluri in 23 de meciur cu Olympiakos in Greece inainte de transferul la Fulham din 2014. A jucat acolo doar trei meciuri, fiind lovit de accidentari.

Antrenorul este Fernando Santos. A preluat in 2010 de la Otto Rehhagel, cel care a adus Greciei EURO 2004. Recunoaste ca acele momente "raman o identitate greu de schimbat. Am incercat lucruri diferinte, insa ne-am intors in zona noastra de confort, cea a apararii". Va parasi echipa dupa Brazilia.

COASTA DE FILDES

“Brazilienii Africii”, asa cum sunt numiti ivorienii, au ajuns la a treia Cupa Mondiala consecutiva dupa un baraj in care au depasit Senegalul. Nu lipsesc din lot vedete precum Didier Drogba, Yaya Toure sau Salomon Kalou. Asa numita “Generatie de Aur”a fotbalului ivorian se afla in fata ultimului turneu important in care pot performa, dupa ce Coasta de Fildes a esuat in a castiga macar o Cupa a Africii.

Jucatorul cheie este Yaya Toure, care a marcat de patru ori in sase meciuri de calificare. Joaca la Manchester City, campioana Angliei.

Antrenorul este Sabri Lamouchi, venit la echipa in 2012. La acel moment a fost foarte controversat pentru ca nu avea experienta deloc ca antrenor, desi ca jucator fusese cu Franta la EURO 1996. L-a dat afara pe Drogba in 2013, dupa o Cupa a Natiunilor dezamagitoare, dar l-a rechemat in august anul trecut.

JAPONIA

Cea mai buna echipa din zona Asiei ataca turneul final fara italianul Alberto Zaccheroni, concediat dupa infrangerile cu Serbia si Belarus din amicale. In ultimele jocuri de verificare echipa Japoniei s-a redresat cu o remiza in Olanda si o victorie contra Belgiei.

Jucatorul cheie este bineinteles unul cu nume de motocicleta: Keisuke Honda, 27 de ani. Rolul sau este de atac in stil samurai. A aratat insa o iesire din forma dupa mutarea din ianuarie la AC Milan de la Juventus. La fel ca si colegul sau de la Manchester United, Shinji Kagawa, Honda asteapta sa uite in Brazilia forma slaba de la echipa de club.

Antrenorul este Alberto Zaccheroni, al saselea strain la carma echipei. Italianul este neinvins in ultimele 16 partide. A mai condus-o pe AC Milan spre titlul din Serie A in 1999.

GRUPA D

URUGUAY

Pentru nationala Uruguayului prezenta la turneul final din Brazilia va fi una sub spectrul amintirii finalei castigate in 1950 in fata Braziliei chiar pe Maracana, meci in urma caruia in Brazilia a fost doliu national. Revenind in prezent, Uruguay a avut nevoie de un baraj intercontinental cu Iordania pentru a se califica la turneul final, dupa o campanie modesta in America de Sud. Castigatoarea Copei America din 2011 nu va putea conta pe atacantul Luis Suarez in primele doua meciuri, acesta nefiind refacut complet dupa interventia chirurgicala suferita in mai.

Jucatorul cheie este Luis Suarez, 26 de ani, golgheterul absolut din istoria echipei, cu 39 de goluri in 76 de meciuri. A batut recordul lui Diego Forlan anul trecut in Cupa Confederatiilor. Joaca la Liverpool si este considerat unul dintre cei mai puternici atacanti. A marcat trei goluri la Cupa Mondiala din 2010, dar a ramas in memorie cu un hent in sferturile de finala cu Ghana.

Omul de urmarit este Diego Godin, cel care a iesit din umbra lui Diego Lugano. Godin este liderul lui Atletico si a fost votat juctorul lunii in Spania in lunile aprilie si mai.

Antrenorul Oscar Tabarez a pus pe picioare o echipa tanara si a calificat-o la a patra Cupa Mondiala. A castgat o Copa America si a facut Uruguayul din nou o natiune mandra in fotbal.

COSTA RICA

Calificata la Cupa Mondiala dupa un parcurs impresionant mai ales pe teren propriu in preliminariile din CONCACAF, Costa Rica asteapta prima iesire din grupe dupa 24 de ani. Concediat in calificarile pentru turneul final din 2006, columbianul Jorge Luis Pinto a reusit sa dea o identitate echipei statului Costa Rica, dar si multa incredere care ii fac pe jucatorii din America Centrala greu de depasit.

Jucatorul cheie este portarul Keylor Navas, care a adunat deja peste 50 de selectii la varsta de 26 de ani. A pastrat poarta fara gol in sapte din cele 14 meciuri din calificari. Omul de urmarit este mijlocasul  Yeltsin Tejeda care isi cauta si un club in Europa.

Antrenorul este columbianul Jorge Luis Pinto, aflat la al doilea mandat dupa ce a fost concediat  in preliminariile Cupei Mondiale 2006. A obtinut cetatenia in Costa Rica, ceea ce i-a dat mai multa incedere. Chiar daca echipa sa se afla in Grupa Mortii spera sa iasa cu bine, mai ales ca turneul final are loc in America de Sud.

ANGLIA

Nationala pregatita de Roy Hodgson incepe turneul final din Brazilia fara prea multe asteptari. Hodgson este primul selectioner englez care conduce Anglia la o Cupa Mondiala dupa 16 ani, mai precis de la Glen Hoddle in 1998. Doar de doua ori in istorie Anglia nu a reusit sa iasa din faza grupelor, in 1950 si 1958.

Jucatorul cheie este Wayne Rooney, aflat la a treia Cupa Mondiala, dupa doua turnee departe de a fi fost bune. A dat sapte goluri in sase meciuri de calificare si se apropie de recordul lui Sir Bobby Charlton de 49 de reusite la echipa nationala. Omul de urmarit, Leighton Baines, se afla sub presiune dupa ce Ashley Cole, cel mai titrat aparator britanic, nu a fost chemat in Brazilia.

Antrenorul, Roy Hodgson, 66 de ani, a pierdut doar un joc din cele 22 in afara de infrangerile din amicalele cu Chile si Germania. Este a patra sa echipa nationala pe care o antreneaza dupa Elvetia, pe care a dus-o in ultimele 16 la Cupa Mondiala din 1994, Finlanda si Emiratele Arabe United. Este al 13-lea antrenor al Angliei si a venit in mai 2012. Este primul antrenor cu experienta la Cupa Mondiala dupa Sir Bobby Robson din 1990.

ITALIA

Calificata fara infrangere la competitia gazduita de Brazilia, nationala Italiei mizeaza pe un nucleu de jucatori tineri, precum Ciro Immobile, Lorenzo Insigne sau Mario Balotelli. Un eventual succes pe pamant brazilia ar face ca Italia sa egaleze Brazilia la numarul de titluri mondiale (5). Finalista la Euro 2012, Italia a practicat un joc promitator la Cupa Confederatiilor din urma cu un an (locul 3).

Andrea Pirlo, jucatorul cheie, face inca Italia sa mearga desi are 35 de ani. Maiestria i-a ramas intacta. Se spune ca daca il opresti pe Pirlo, atunci opreste Italia. Va fi greu, mai ales ca echipa este construita ca sa il protejeze. El a strans cele mai multe minute din calificari.

Omul de urmarit este atacantul lui AC Milan, Mario Balotelli, 23 de ani. El ajunge la Cupa Mondiala in ceea ce se presupune a fi o maturitate fotbalistica, desi la el cuvantul maturitate e greu de folosit. A fost omul aflat in spatele calificarii Italiei la EURO 2012, cu cele doua goluri marcate Germaniei in semifinale. Este marcatorul de top din calificari, cu cinci goluri. A inscris de 12 ori in 30 de aparitii, iar Italia nu a pierdut niciodata atunci cand el a marcat

Antrenorul Cesare Prandelli este respectat in intreg fotbalul italian. Este un tactician desavarsit si este iubit de jucatori dupa ce a relaxat regulile jucatorilor pe retelele sociale, dandu-le voie sa "aiba o libertate de exprimare".

GRUPA E

ELVETIA

Elvetia propune cativa jucatori proveniti din generatia care a castigat titlul european la Under-17 in urma cu 17 ani si care in 2011 au jucat finala Campionatului European. Parcursul bun din ultimii ani sub bacheta lui Ottmar Hitzfeld a facut din Elvetia una dintre echipele incluse in prima urna valorica intre natiunile calificate la turneul final din Brazilia. Cu o aparare ermetica, Elvetia nu a primit niciun gol in noua din ultimele 15 meciuri, incluzand aici o victorie cu 1-0 in fata Braziliei.

Xherdan Shaqiri este jucatorul cheie al Elvetiei, un fotbalist cu mare experienta care a trecut de la Basel in Bundesliga. De urmarit va fi insa tanarul Granit Xhaka, 21 ani, unul dintre titularii de baza ai formatiei germane Borussia Monchengladbach.

La 65 ani, Ottmar Hitzfeld va participa la ultimul sau turneu final din cariera, dupa Brazilia 2014 acesta anuntandu-si retragerea din activitate.

Elvetia a ajuns de trei ori in sferturile Cupei Mondiale, dar ultima data acest lucru s-a intamplat la editia din 1954 gazduita chiar de tara cantoanelor.

ECUADOR

Situatie paradoxala pentru Ecuador in calificari. A pierdut doar doua puncte pe teren propriu, intr-o remiza cu Argentina, dar in schimb nu a reusit sa castige nici macar un singur meci in deplasare de unde a obtinut doar trei remize in opt meciuri.

Cu trei goluri marcate in preliminarii si evolutii din ce in ce mai bune, Jefferson Montero este jucatorul de urmarit din echipa Ecuadorului. Mai multe cluburi din Premier League sunt interesate de fotbalistul care evolueaza in Mexic.

Columbianul Reinaldo Rueda pregateste nationala Ecuadorului dupa ce in 2010 a condus Honduras spre turneul final din Africa de Sud, performanta in urma careia a primit cetatenia statului din America Centrala.

Debutanta la Cupa Mondiala in 2002, Ecuador a ajuns patru ani mai tarziu in optimile de finala unde a fost eliminata de Anglia. In grupa castigasera doua meciuri.

FRANTA

La ultimele patru Cupe Mondiale disputate Franta a oscilat intre evolutii foarte bune si esecuri lamentabile. Intre titlul mondial obtinut in 1998 si finala pierduta dramatic in fata Italiei in 2006, echipa Frantei a avut si evolutii mai putin stralucite, in 2002 si 2010 cand nu a reusit sa castige niciun meci. La acestea din urma turneele finale au fost in afara Europei si este de urmarit cum se va descurca nationala lui Didier Deschamps pe pamant brazilian. Franta a ajuns cu mari emotii la turneul final dupa ce a pierdut cu 2-0 prima mansa a barajului cu Ucraina. Doar o mobilizare exemplara pe Stade de France a facut ca Franta sa-si respecta statutul de favorita sa mearga la turneul final.

Paul Pogba este unul dintre cei mai bine cotati jucatori ai momentului in fotbalul european. La doar 21 ani, internationalul francez de la Juventus combina forta, tehnica si un talent nativ in fata portii. De semnatura lui Pogba se intereseaza deja marile cluburi europene printre care Manchester United si FC Barcelona.

Didier Deschamps a preluat nationala Frantei in 2012 si se afla sub contract cu Federatia Franceza de Fotbal pana in 2016. Cu Deschamps capitan nationala Frantei a cucerit titlul mondial in 1998.

O singura data Franta a depasit faza grupelor la un turneu final disputat in afara Europei, in Mexic 86.

HONDURAS

Pentru prima data in istorie Honduras s-a calificat consecutiv la doua turnee finale, insa pana acum nu a reusit sa castige vreun meci la precedentele doua participari (1982 si 2010).

Jucatorul cu cea mai mare notorietate din lotul Hondurasului este atacantul Carlo Costly care, impreuna cu Jerry Bengtson, a marcat 16 goluri in preliminarii.

Luis Fernando Suarez este selectionerul columbian al echipei statului Honduras si a preluat postul actual in 2011. Cu Suarez pe banca nationala din Honduras a ajuns in semifinalele Gold Cup si a ajuns in sferturile turneului olimpic de la Londra.

Patru remize si cinci infrangeri au hondurienii la turneele finale ale Cupei Mondiale.

GRUPA F

ARGENTINA

Mare favorita la castigarea titlului mondial, Argentina se confunda cu Lionel Messi sub aspectul imaginii, insa jucatori precum Sergio Aguero sau Angel Di Maria reprezinta piloni de baza intr-o nationala care nu a mai cunoscut de ani buni gustul fazelor inalte la un turneu final. Prima in calificarile sud-americane, Argentina oscileaza intre un 4-3-3 pe teren propriu si un 5-3-2 versatil in partidele inselatoare din deplasare. Ramane de vazut ce formula vor adopta sud-americanii pentru turneul final.

Acuzat ca nu reproduce la echipa nationala jocul prestat la formatia de club, Lionel Messi este fotbalistul numarul unu din lotul argentinian, iar sub conducerea selectionerului Alejandro Sabella starul Barcelonei are parte de o evolutie pozitiva la prima reprezentativa. Facut capitan de Sabella, Messi a marcat de zece ori in 14 meciuri de calificare.

Fost secund al mult mai titratului Daniel Pasarella, selectionerul argentinian Alejandro Sabella s-a remarcat in 2009 prin castigarea Copei Libertadores cu Estudiantes La Plata. Din 2011 a preluat nationala Argentinei si a reusit sa gaseasca echilibrul intre vedetele care evolueaza in Europa.

Argentina are doua titluri mondiale in palmares, in 1978 si 1986, dar nu a mai ajuns in semifinale din 1990. La ultimele editii Argentina a pornit de fiecare data printre favorite, dar a esuat lamentabil, ultima data sub conducerea lui Diego Armando Maradona.

BOSNIA-HERTEGOVINA

Singura echipa debutanta la un turneul final al Cupei Mondiale, Bosnia-Hertegovina are o cota buna prin prisma lotului de jucatori si a rezultatelor obtinute in preliminarii. Combinatie intre forta si tehnica, nationala Bosniei se bazeaza pe Edin Dzeko si Vedad Ibisevic, doi jucatori care au contribuit la cele 30 de goluri marcate in calificari.

Chiar daca Dzeko este cel mai cunoscut jucator bosniac prin evolutiile sale la campioana Angliei, Manchester City, jucatorul de urmarit este Miralem Pjanic, un mijlocas de la AS Roma care a refuzat sa joace pentru Luxemburg si Franta pentru a reprezenta Bosnia la nivel international.

Votat recent cel mai valoros jucator din istoria clubului Paris Saint Germain, Safet Susic este selectionerul care a reusit sa duca Bosnia la prima Cupa Mondiala din istorie. Participant cu national Iugoslaviei la Cupa Mondiala din 1982 si 1990, Susic are o filozofie super ofensiva: "Jucam pentru a marca mai multe goluri decat adversarul".

Bosnia s-a calificat direct la Cupa Mondiala depasind Grecia la un gol diferenta.

IRAN

Prezenta la a patra Cupa Mondiala din istorie, nationala Iranului nu a reusit sa se califice niciodata pana acum in faza eliminatorie, desi in Brazilia spera ca sub comanda lui Ashkan Dejagah (Fulham) si a veteranului Javad Nekounam sa sparga gheata pe pamant brazilian. Iran este cel mai bine cotata natiune asiatica prezenta la turneul final.

In varsta de 26 ani, Reza Ghoochannejhad, este jucatorul de urmarit din lotul iranian. Nascut in Olanda acesta si-a facut debutul la nivel international in 2013 si a marcat de sase ori in tot atatea meciuri.

Carlos Queiroz conduce nationala Iranului din 2011, iar turneul final din Brazilia va fi ultima competitie a portughezului alaturi de iranieni.

Trei participari are Iranul la Cupa Mondiala (1978, 1998, 2006) si o singura victorie obtinuta in 1998 contra Statelor Unite.

NIGERIA

Puternica in linia de aparare, acolo unde portarul si capitanul echipei Vincent Enyeama ofera multa siguranta, Nigeria a fost prima in grupa de calificare inaintea de a zdrobi Etiopia cu 4-1 in baraj. “Super Vulturii” nu au participat la Cupa Africii din 2012, iar acel esec a dus la reformarea completa a echipei sub comanda lui Steven Keshi care a redus considerabil media de varsta a lotului.

Absent la Cupa Confederatiilor, Victor Moses este jucatorul de urmarit din lotul nigerian.

Stephen Keshi are in sfarsit sansa participarii la o competitie de elita dupa ce a fost concediat din postul de selectioner al statului Togo cu putin timp inaintea turneului final din 2006. Filozofia acestuia de a miza pe tineri jucatori in detrimentul celor mai experimentati i-au atras numeroase critici si astfel postul sau este sub semnul intrebarii dupa turneul final.

Nigeria a ajuns de doua ori in optimile de finala, in 1994 si 1998, dar la urmatoarele doua Cupe Mondiale, in 2002 si 2010, a facut doar figuratie.

GRUPA G

GERMANIA

Echipa Germaniei este o adevarata masina de marcat goluri, cu 36 de reusite in preliminarii. Asezata de Joachim Low in sistemul 4-2-3-1, Germania de astazi se bazeaza la mijlocul terenului pe experienta lui Bastian Schweinsteiger si Sami Khedira, cei doi avand misiunea de a face tranzitia intre aparare si zona ofensiva. In fata nemtii au jucatori extrem de imaginativi precum Mesut Ozil si Thomas Muller, in timp ce atacul ramane in sarcina veteranilor Lukas Podolski si Miroslav Klose.

Despre Philipp Lahm, capitanul lui Bayern Munchen, antrenorul Pep Guardiola afirma ca este cel mai inteligent antrenor pe care l-a antrenat in intreaga sa cariera. Lahm a facut sub mandatul spaniolului tranzitia de pe banda dreapta in linia de mijloc, pozitie pe care ar putea sa o ocupe si la nationala Germaniei. 

Daca Lahm nu mai are nevoie de nicio prezentare, nu acelasi lucru se poate spune despre Erik Durm, tanarul talent descoperit si promovat de Jurgen Klopp la Borussia Dortmund. La cei doar 22 ani ai sai, Durm a reusit sa-i ia fata mult mai experimentatului Michael Schmelzer atat la echipa de club cat si la nationala.

Pe banca Germaniei din 2006, Joachim Low are cel mai inalt procentaj de rezultate pozitive dintre toti antrenorii pe care i-a avut Germania in istorie, dar in pofida contractului semnat pana in 2016 Low este presat sa obtina rezultate.

Germania a jucat de sapte ori finala si are trei titluri mondiale in palmares, ultimul in 1990. Finalista la editia din 2002, Germania a incheiat pe trei la ultimele doua editii.

PORTUGALIA

Cristiano Ronaldo este jucatorul care se confunda practic cu nationala lusitana. Usor accidentat in ultima parte a sezonului la Real Madrid, Ronaldo are misiunea de a trage nationala Portugaliei dupa el in cautarea gloriei internationale. Cele patru goluri ale lui CR7 au calificat practic Portugalia in fata Suediei in urma celui mai puternic baraj din toamna lui 2013.

Detinator al Balonului de Aur, Cristiano Ronaldo este omul care practic se confunda cu actuala generatie a Portugaliei. De asemenea, Ronaldo este jucatorul care a calificat Portugalia la turneul final, marcand toate golurile lusitanilor in barajul cu Suedia. Ronaldo este insa dator tarii sale la turneele finale, unde nu a stralucit deloc in 2006 si 2010.

De urmarit este William Carvalho, un tanar mijlocas defensiv cu origini angoleze, care s-a remarcat in primul sau sezon la Sporting Lisabona si a intrat deja pe radarul celor de la Manchester United.

Paulo Bento conduce nationala Portugaliei cu un contract valabil pana in 2016.

Portugalia participa pentru a sasea oara la Cupa Mondiala, unde a incheiat pe locul trei in 1966 cu generatia regretatului Eusebio. Semifinalista in 2006, Portugalia a fost eliminata de Spania in optimile editiei din Africa de Sud (2010).

GHANA

“Stelele Negre” au impresionat la precedenta editie a Cupei Mondiale, cand au ajuns in sferturile de finala si au calcat practic pe urmele Camerunului din 1990. Din lotul ghanez nu lipsesc jucatori de mare experienta precuam Michael Essien, Asamoah Gyan sau Kevin-Prince Boateng.

Michael Essien a ravenit la nationala Ghanei si este unul dintre jucatorii de baza la Cupa Mondiala. Poreclit "Bizonul", Essien a contribuit decisiv la calificarea echipei sale in barajul cu Egipt. Jose Mourinho declara despre Essien ca ar putea juca pe orice pozitie, inclusiv portar sau atacant.

De urmarit va fi si Kwadwo Asamoah, un jucator care a obtinut doua titluri in Italia cu Juventus si despre care managerul Antonio Conte a spus ca este "de neinlocuit".

Dupa patru ani petrecuti ca asistent lui James Kwesi Appiah i-a venit randul sa iasa in prim plan. Poreclit "Asasinul Tacut", Appiah este genul care tace si face, iar meritul de a fi primul antrenor ghanez care califica nationala "Stelelor Negre" la Cupa Mondiala il va pastra pe acesta in cartea de istorie a fotbalului.

Pentru Ghana este a treia calificare consecutiva la un turneu final, iar in urma cu patru ani a fost foarte aproape de calificarea in semifinale. Ghana a pierdut dramatic la penalty-uri in fata Uruguayului dupa una dintre cele mai spectaculoase partide ale Cupei Mondiale.

SUA

Nationala Statelor Unite va participa la a saptea Cupa Mondiala la rand dupa ce a castigat grupa preliminara sub comanda lui Jurgen Klinsmann. Fostul international german a fixat drept obiectiv al echipei iesirea din grupe. Nu mai putin de 16 victorii a obtinut nationala Statelor Unite in 2013, inclusiv un succes in fata Germaniei. Defensiva este punctul nevralgic si lipsta continuitatii, nu mai putin de 37 de jucatori fiind folositi in campania de calificare.

Cu opt goluri in preliminarii si un total de 36 de reusite in 103 prezenta la nationala, Clint Dempsey ramane unul dintre cei mai reprezentativi jucatori americani din lotul lui Jurgen Klinsmann.

Mai putin stiut este ca in nationala Statelor Unite evolueaza si Zeus, pe numele sau real Graham Zusi. Excelent pasator in linia de mijloc, "Zeus" al americanilor a devenit un adevarat erou in tara vecina Mexic, dupa ce a marcat golul contra statului Panama in urma caruia mexicanii au obtinut calificarea la turneul final.

Jurgen Klinsmann este sigur de postul sau indiferent de rezultatele Statelor Unite la turneul final. Victoriile cu Italia si Mexic, primele pentru SUA in deplasare contra acestor adversari, precum si succesul cu Germania, au facut ca lui Klinsmann sa i se puna un nou contract pe masa valabil pana in 2018.

SUA participa la a zecea Cupa Mondiala din istorie si la a saptea consecutiva. Locul trei in 1930 la prima editie, americanii mai au un sfert de finala in 2002 pierdut in fata Germaniei, echipa care avea sa ajunga in finala.

GRUPA H

BELGIA

“Dracii rosii” propun cea mai promitatoare generatie de la Enzo Scifo (1994) incoace, cu Eden Hazard, Thibault Courtois sau Romelu Lukaku in prim plan. Belgia nu se mai calificase la un turneu final din 2002, insa a reusit sa se impuna intr-o grupa inselatoare din care au mai facut parte, printre altele, Croatia, Serbia si Scotia.

Eden Hazard este la 23 de ani unul dintre cei mai talentati jucatori ai generatiei sale. Responsabil cu ultima pasa, Hazard este adeptul jocului inteligent prin care poate scoate din joc orice aparare rigida.

Belgienii il mai propun si pe Axel Witsel, 25 ani, unul dintre cei mai buni pasatori din preliminarii, dar si pe Thibault Courtois, portarul lui Atletico Madrid campion in Spania si finalist in Champions League sezonul recent incheiat. O generatie a belgienilor despre care multi spun ca este daca nu cea mai buna din istorie, macar cea mai promitatoare de pana acum.

Marc Wilmots a fost un jucator exceptional si un politician de succes inainte de a prelua nationala Belgiei in iunie 2012. Cu el pe banca Belgia a urcat de pe locul 54 in lume pana pe pozitia a 5-a.

Belgia a jucat de sase ori consecutiv la Cupa Mondiala intre 1982 si 2002, depasind faza grupelor de cinci ori. Cea mai buna performanta este semifinala jucata in 1986 cand a incheiat pe patru.

ALGERIA

“Vulpile Desertului” si-au aratat potentialul contra Romaniei in ultimul amical dinaintea Cupei Mondiale, iar Algeria, singura natiune araba prezenta la turneul final, poate fi surpriza grupei.

Sofiane Feghouli, 24 ani, este jucatorul emblematic din nationala Algeriei. Mijlocasul de la Valencia a fost descris de Arsene Wenger drept "exceptional" si o "bestie fizica", iar in 2008 a fost la un pas sa evolueze in nationala de seniori a Frantei la un amical cu Uruguay.

La 61 de ani pentru Vahid Halilhodzic turneul final din Brazilia va fi cantecul de lebada al unei cariere impresionante. 

Algeria a fost in 1982 singura tara africana care a castigat doua meciuri in faza grupelor, dar cu toate acestea "vulpile desertului" au ratat iesirea din grupe dupa un aranjament intre Germania si Austria. Algeria nu a mai castigat niciun meci la urmatoarele doua turnee finale, in 1986 si 2010.

RUSIA

Extrem de solida sub conducerea lui Fabio Capello, Rusia este o echipa extrem de experimentata cu  nu mai putin de noua jucatori cu peste 40 de prezente in prima reprezentativa. Apararea se bazeaza in mare parte pe jucatori de la CSKA Moscova, in timp ce responsabili cu partea ofensiva sunt fotbalisti de la Zenit Sankt Petersburg.

Alexander Kokorin, fostul jucator al lui Dan Petrescu la Dynamo Moscova, este unul dintre cei mai importanti jucatori din lotul lui Fabio Capello. Patru goluri in opt meciuri a marcat Kokorin in preliminarii. Un alt jucator de urmarit este Sergei Ignashevich, fotbalist care ar putea atinge 100 de prezente in nationala Rusiei in timpul Cupei Mondiale.

Stilul autoritar al lui Fabio Capello a fost aspru criticat in perioada cand a condus nationala Angliei, dar in Rusia atitudinea reputatului tehnician italian a prins de minune. Capello are contract cu federatia de la Moscova pana in 2018.

La doua Cupe Mondiale a participat Rusia dupa destramarea Uniunii Sovietice si niciodata nu a reusit sa depaseasca faza grupelor. La editia din 1966 Uniunea Sovietica a incheiat pe locul patru.

COREEA DE SUD

Pentru Coreea de Sud este a opta prezenta consecutiva la Cupa Mondiala, iar formatia asiatica s-a dovedit la ultimele prezente internationale o nuca tare. De doua ori in ultimele trei editii Coreea de Sud a depasit faza grupelor.

Cu patru ani de experienta la cel mai inalt nivel in Bundesliga la Bayer Leverkusen, Son Heung Min este liderul echipei sud-coreene. Un alt jucator de urmarit este Kim Young-Gwon, fotbalist caruia Marcelo Lippi, antrenorul campioanei Asiei, i-a prezis un viitor stralucit la cei 24 de ani ai sai.

Coreea de Sud a ajuns in Brazilia cu Hong Myung-Bo, capitanul echipei sud-coreene care termina pe locul patru la editia din 2002. Pele spunea despre acesta la un moment dat ca este unul dintre cei mai buni 125 de fotbalisti in viata. Cu Hong pe banca nationala din Coreea de Sud a obtinut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra.

De sase ori din cele opt prezente la turneele finale Coreea de Sud a iesit din faza grupelor. Semifinalista pe teren propriu in 2002, cand raul, ramul si arbitrul a jucat in favoarea lor, sud-coreenii au fost eliminat in optimi la editia din Africa de Sud.



Cupa Mondiala 2014: Prezentarile echipelor din Brazilia