Extrasport

Inca 1 lot de vaccinuri covid Moderna contaminat în Japonia. Două posibile decese după vaccinuri din loturi suspendate

Autoritatile medicale din Japonia investighează două posibile decese cauzate de metalul din vaccinurile covid mRNA ale Moderna. După loturile suspendate joia trecută, dintre care unul contaminat cu posibil metal, a mai fost descoperit sâmbătă un alt lot cu probleme similare.

Două persoane din Japonia au decedat la două zile distanță după ce au primit a doua doză a vaccinului covid Moderna, a anunțat Ministerul Sănătății din această țară, citat de Euronews.

Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 30 și 38 de ani, fără probleme medicale preexistente și fără alergii. Cei doi au fost injectați cu seruri aflate într-unul dintre cele trei loturi suspendate joia trecută, dar nu din cel dovedit contaminat. 

Cei doi au avut febră a doua zi după a doua doză de vaccin și au decedat la două zile după debutul febrei. 

Pe moment, nu există dovezi că decesele au fost cauzate de vaccin. „La acest moment nu există dovezi  că aceste două decese au fost cauzate de vaccinul Moderna”, au declarat Moderna, producătorul vaccinului, dar și Takeda Pharmaceutical Company - compania multinațională din Japonia care se ocupă de importul și distribuția pe plan local ale serurilor mRNA anticovid, inclusiv Pfizer.

Săptămâna trecută, conform Japan Times, care l-a citat pe Masayuki Miyasaka, profesor emerit cu specializare in imunologie la Universitatea din Osaka (Japonia), chiar și metalulul din vaccin ar fi fost sigur. "Daca exista metal in ser, odata injectat in muschi va fi neutralizat de celulele fagocite si nu va ajunge in tot corpul. Sunt zero sanse sa creeze probleme majore de sanatate", a declarat Miyasaka.

În Japonia au fost aplicate 124 de milioane de doze de vaccin, 44% din polulația totală fiind inoculată.

Până pe data de 8 august 2021, 991 de persoane au decedat după ce au primit vaccinuri Pfizer și 11 după Moderna, însă nu s-a stabilit o cauzalitate între vaccin și decese, conform Ministerului Sănătății din Japonia.

Un alt doilea lot contaminat

Trei loturi de vaccinuri Moderna -  cu un total de 1,6 doze -  au fost suspendate joia trecută, unul dintre ele fiind contaminat cu posibile particule metalice. 

În weekend a fost descoperit un al doilea lot contaminat, iar 1 milion de doze din acesta au fost retrase de pe piață, a anunțat NHK, postul tv japonez care a adus prima oară știrea contaminărilor cu posibil metal, săptămâna trecută.

În cel de-al doilea lot descoperit contaminat sâmbătă, cu numărul 3005293, au fost descoperite cinci substanțe străine. Un farmacist a observat o suspensie neagră într-una dintre seringile de aplicare a vaccinului. Alt farmacist a observat o suspensie de culoare roz. Contaminările au fost observate în cadrul unui centru major de vaccinare anticovid din Japonia.

Ministerul Sănătății din Japonia a anunțat că este posibil ca aceste contaminări să fi survenit după introducerea incorectă a acului în dozele de vaccin. Această manevră ar fi fărâmițat capacul și a rupt câteva bucăți din acesta, care au ajuns în soluția de vaccinare. Dacă substanța neagră părea să fie din capac, cea roz era prea mare pentru a fi fost introdusă în recipient printr-o seringă, conform surselor medicale japoneze.

Săptămâna trecută s-a anunțat că acea.contaminare fusese semnalată la recipiente închise („unopened vials”), așa cum același Minister al Sănătății a anunțat, citat de NHK. Cu alte cuvinte, recipiente sigilate, la care nu se umblase deloc conțineau deja în ser particule posibil metalice, care au reacționat la un magnet.

Pentru ambele loturi contaminate cu posibil particule metalice, chiar și așa „nu există temeri legate de eficacitate sau siguranță”, au mai spus cei din Ministerul Sănătății japonez.

Japonia este, din ceea ce se știe în spațiul public, singura țară în care medicii care aplică vaccinurile au obligația să verifice serurile înainte de injectare. Astfel, nu se poate ști dacă în alte țări au ajuns seruri contaminate similar, pentru că ele sunt aplicate cel mai probabil așa cum vin, fără vreo verificare similară cu procedura din Japonia. Vaccinurile Moderna sunt produse pentru toate țările din lume, cu excepția SUA, de compania spaniolă numită Laboratorios Farmaceuticos Rovi.

De joia trecută, 26 august, de când s-a anunțat contaminarea și până astăzi, 31 august 2021, acțiunile Moderna au scăzut cu aproximativ 8%, de la 400 de dolari pe acțiune la 370.



Inca 1 lot de vaccinuri covid Moderna contaminat în Japonia. Două posibile decese după vaccinuri din loturi suspendate