Sănătate

Zaharul este "noul tutun". Specialistii in sanatate spun ca zaharul din alimente trebuie scazut cu o treime

Iaurtul fara grasime poate contine pana la cinci lingurite de zahar. Un baton Mars are aproximativ opt lingurite de zahar. O doza de 330ml de Coca Cola ascunde noua lingurite de zahar. Specialistii britanici trag astazi in ziarul Daily Mail un mare semnal de alarma legat de drogul ascuns in majoritatea alimentelor moderne.

"Zaharul este noul tutun", a declarat in Daily Mail profesorul de epidemiologie clinica de la Universitatea din Liverpool, Simon Capewell. "Peste tot, de la bauturi indulcite pana la mancare tip 'junk food' pun presiune pe parintii si copiii nesuspiciosi printr-o industrie calata pe profit si nu pe sanatate", mai spune acesta.

Epidemia de obezitate genereaza cheltuieli uriase, boli si moarte. Iar exemplul din SUA a intrat si in Europa, inclusiv in Romania. In Marea Britanie, obezitatea costa statul in jur de 7 miliarde de euro pe an, iar costurile ar putea ajunge la 70 de miliarde in 2050.

Iata mai jos cantitatile de zahar aflat in diverse alimente:

Cifrele de mai sus sunt citate din "Action of Sugar" (Actiunea zaharului),  un program sub egida Natiunilor Unite impotriva zaharului pornit in Marea Britanie si SUA.

Profesorul Capewell face parte din acest program si spune ca un britanic poate consuma zilnic 12 lingurite de zahar, iar unii adulti ajung pana la 46 pe zi.

"Exista dovezi mai mult decat clare ca bauturile indulcite cu zahar dar si consumul altor alimente care contin zahar duc la obezitate, diabet si boli de inima", spun cei de la Action of Sugar.

Action of Sugar spune ca zaharul trebuie redus din alimente cu 20 sau 30 de procente in urmatorii cinci ani, ceea ce ar elimina un exces de 100 de calorii pe zi dintr-o dieta normala. Acest lucru ar fi suficient sa opreasca sau sa scada nivelele de obezitate asociate cu problemele de sanatate.

"Obezitatea din Marea Britanie si din lumea intreaga trebuie oprita acum", spune si profesorul Graham MacGregor de la Institutul de Medicina Preventiva Wolfson.

"Trebuie inceput un plan coerent si clar pentru a reduce incet numarul de calorii pe care oamenii le iau din zaharul aflat in mancare sau bautura. Acest plan este unul simplu si trebuie adoptat de Ministerul Sanatatii. Va urma scaderea cantitatilor uriase si complet inutile de zahar din alimente si bauturi usoare, pe care industria nu le adauga pe masa", a mai declarat Graham MacGregor.

Zaharul cauzeaza diabet?

Un studiu recent al Universitatii din California  arata ca 150 de calorii zilnice luate de organism din zahar a crescut cu 1% numarul bolnavilor de diabet. Nivelul ridicat de zahar sau glucoza din sange duce la formarea de insulina, care depoziteaza zaharul in ficat si muschi. In timp, corpul devine rezistent la insulina si se produce diabetul de Tip 2.

O batalie cu Organizatia Mondiala a Sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii in colaborare cu institutia britanica Sugar Nutrition UK a publicat anul trecut un studiu in care afirma ca s-a gasit o legatura intre diabet si consumul prea mare de calorii si nu din cauza zaharului.

Studiul afirma ca "sunt numeroase dovezi din partea Asociatiei Diabeticilor Britanici, Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara si Institutul de Medicina care arata ca diabetul nu este cauzat de consumul de zahar".

Insa, nu toti cei din cadrul OMS sunt de acord. Profesorul Shrinath Reddy, cardiolog la Scoala de Sanatate Publica Harvard membra a OMS a contestat concluzia de mai sus: "Sunt dovezi de netegaduit care arata ca bauturile indulcite sau consumul de zahar duce la obezitate, diabet si boli de inima".

De aceea, opinia specialistilor este ca zaharul sa fie consumat ocazional si sa nu fie un obicei alimentar zilnic. In ziua de azi zaharul (in forma sa simpla sau deghizat in siropul de glucoza sau cel de fructoza) este prezent in aproape toate alimentele.



Zaharul este "noul tutun". Specialistii in sanatate spun ca zaharul din alimente trebuie scazut cu o treime