Sănătate

Testul simplu care gaseste zaharul din miere VIDEO

In Romania, daca suni la laboratoare care fac teste de miere esti descurajat de costul cerut, pana la 800-1000 de euro pentru un test care poate detecta calitatea mierii. In presa de pe internet se gasesc tot felul de sfaturi care iti spun cum sa detectezi mierea de calitate, toate empirice (culoare, bula, vascozitate) si care de fapt nu pot duce la un rezultat clar, concluzia tuturor (deopotriva siteuri romanesti sau in limba engleza) fiind ca o miere de calitate nu poate fi in mod cert identificata. Noi am gasit exceptia. Doi cercetatori indieni (sau pakistanezi) au realizat un material video unic prin care arata cum se pot detecta alimente false, inclusiv mierea, prin teste clare si foarte simple. Testul de a detecta zaharul in miere este la indemana oricui.

Testul de miere incepe la 16:25 in materialul video de mai jos. Se pune o lingurita de miere intr-un mojar cu pistil, iar peste se adauga eter etilic (dizolvant pentru unghii). Se amesteca putin, iar o parte din ceea ce rezulta se toarna pe o placuta de faianta alba. Peste amestec se adauga resorcin dizolvat in lichid (Resorcinul se gaseste la laboratoarele farmaciilor sub forma de pulbere, atentie ca este caustic trebuie manevrat cu manusi pentru a nu rani pielea). Daca amestecul de resorcin cu miere si eter etilic se coloreaza in rosu, atunci inseamna ca mierea are adaugat zahar (sucroza), fiind asadar un produs falsificat. Daca amestecul ramane la culoarea initiala, atunci inseamna mierea este naturala. Totul vedeti mai jos.

Cel mai important pentru o miere este sa nu aiba zahar adaugat, pentru ca acest ingredient ieftin este folosit la scara larga ca unica metoda de a o falsifica. Testul de mai jos este la indemana oricui. Chiar daca este simplu si eficace, el nu este adus in discutie in presa mainstreem, fiind iata disponibil unicat in tari sau materiale despre care nu stie nimeni si pe care cu greu le gasesti chiar daca le cauti (noi l-am gasit efectiv din intamplare).



Testul simplu care gaseste zaharul din miere VIDEO