Sănătate

Pastilele efervescente cresc riscul de infarct

Consumul excesiv al medicamentelor solubile poate avea consecinte nefaste pentru sistemul cardiovascular, arata un studiu al Universitatii Dundee din Marea Britanie. Continutul mare de bicarbonat de sudiu al pastilelor efervescente creste cantitatea de sare recomandata zilnic, ceea ce se traduce intr-o marire cu 20% a riscului de a suferi un infarct.

Bicarbonatul de sodiu prezent in medicamentele efervescente ajuta la dizolvarea si crearea bulelor de aer, insa aceste pastile au o concentratie ridicata de sare, periculoasa pentru sanatate. In cadrul studiului s-a analizat efectul ingerarii zilnice a mai mult de douazeci de medicamente efervescente, printre care analgezice comune precum paracetamolul si aspirina, dar si a suplimentelor de vitamine.

Rezultatele observate in cadrul a peste un milion de pacienti arata o legatura intre cantitatea pastilelor efervescente ingerate si riscul de infarct sau accident vascular cerebral. Comparativ cu tratamentele fara sare, pacientii care au luat pastile solubile au fost de sapte ori mai predispusi sa dezvolte presiune arteriala inalta sau hipertensiune, ceea ce creste cu 20% riscul de infarct.

Conform autorilor studiului, majoritatea consumatorilor nu cunoaste continutul acestor tipuri de medicamante si nu tine cont de cantitatea adaugata de sare, ceea ce le pune in pericol inima.



Pastilele efervescente cresc riscul de infarct