Sănătate

Carmen Tocala: „Uitam ce este mai important si ne deosebeste de patrupede: miscarea organizata”

La finalul saptamânii trecute a avut loc în Parcul Herastrau din Bucuresti un eveniment care a încercat sa promoveze tema „miscare pentru sanatate”. Din pacate nu au fost atât de multi participanti, însa cei care au alergat atras atentia, alaturi de prezenta câteva persoane implicate în sport.

Evenimentul s-a reunit sub patronajul Spitalului Fundeni si a adus la start mai multe echipe de stafeta, pe distanta 4x800m. Au fost la linia de plecare în jur de patru echipe, cu participanti începând de la copii si pâna la persoane de vârsta a treia.

A fost interesant faptul ca primul si cel mai rapid schimb al stafetei a fost facut de echipa cu media de vârsta cea mai mare, cu patru componenti având între 62 si 72 de ani. Din aceasta echipa a facut parte si Nicolae Sdrula (69 de ani) presedintele Comisiei de Veterani din cadrul Federatiei Române de Atletism.

Echipa sa a alergat 3.200 de metri cu timpul de 11 minute si opt secunde. Nicolae Sdrula ne-a declarat ca se metine în forma alergând de doua ori pe saptamâna câte 4-5 kilometri.

A fost prezenta la fata locului si Carmen Tocala, acum presedintele Agentiei Nationale pentru Sport si Tineret. Am întrebat-o ce parere are despre o astfel de initiativa care îi îndeamna pe oamenii destul de amortiti din România, indiferent de meserie si vârsta, sa faca sport, sa se miste.

„O componenta importanta a vietii este miscarea. Copiii în viata intrauterina se misca, apoi învata sa se întoarca de pe o parte pe alta si mai târziu sa mearga de-a busilea. Satisfactiile omului sunt date de la începutul vietii de miscare, omul începe cu miscare, sare, alearga. Mai târziu, din cauza obisnuintei sau a rutinei ne pierdem aceasta satisfactie si ne dam seama la vârsta a treia ca am uitat ce era mai important, lucrul care ne deosebeste de patrupede: miscarea organizata”, ne-a declarat Carmen Tocala.

„Pentru ca miscarea este o parte a sanatatii, ne-am hotarât sa acreditam ideea ca a fi învingator înseamna sa participi la manifestari sportive. Astazi s-a vazut dorinta celor mai în vârsta, i-a facut sa alerge cât mai bine”, a mai afirmat ea.

În cadrul evenimentului Fundeni Challenge 2012 au participat din pacate destul de putine persoane, dar atmosfera a fost una efervescenta, reusita, prietenoasa. Putina lume a stat sa priveasca pe marginea traseului, oamenii preferând în general sa îsi mareasca mai bine colesterolul cu gogosi, pufuleti sau bauturi gazoase, întepeniti pe banca.

Cu toate acestea, astfel de evenimente (rare ce e drept) sunt bune pentru promovarea ideii de a face miscare din placere si au darul sa îi mai dezmorteasca sau macar sa îi puna pe gânduri pe cei care nu îsi fac timp de sport macar 30 de minute de zi.

Lipsa de sport îi va duce mai devreme decât cred la Spitalul Fundeni, dar din pacate nu pentru a alerga la editiile viitoare ale Fundeni Challenge.

Vrei sa faci sport? Afla aici unde.



Carmen Tocala: „Uitam ce este mai important si ne deosebeste de patrupede: miscarea organizata”