Sănătate

5 sfaturi pentru alergarea pe vreme rece

Vremea rece de afara nu trebuie sa te E›ina in casa si sa opreasca alergarea (sau mersul) in aer liber prin care menE›ii kilogramele la o parte si o sanatate mai buna. Iata cinci sfaturi pentru a face miscare prin alergare, afara, chiar si pe timp de iarna.

1. Sosete groase
MulE›i pantofi sport sunt facuE›i special sa piarda caldura. Poarta sosete groase care sa impierdice pierderea rapida a caldurii.

2. AZmbracaminte pe straturi
Cand incepi sa alergi iE›i poate fi frig, dar dupa scurt timp corpul se incalzeste. Pentru a nu transpira, poarta imbracaminte ce poate fi scoasa, asa cum ar fi o jacheta ce poate fi legata la talie si manusi ce pot fi de asemenea scoase si puse in buzunarele jachetei.

3. Protejeaza gura cu un fular
Multa lume nu poate face efort susE›inut in aerul rece. De aceea de la 0 grade in jos sau chiar la 1-2 grade, poata un fular sau o esarfa in jurul gurii si nasului. Vaporii respiraE›iei vor face ca aerul ce intra in plamani sa fie mult mai umed si mai usor de respirat. BineinE›eles, caciula nu trebuie sa lipseasca de pe cap pe toata durata alergarii. Fularul tras pana sub ochi si caciula de pe frunte vor face de asemenea ca doar o mica zona a feE›ei sa fie afectata de frig.

4. Uita-te mereu pe unde calci
AZn cazul in care pe jos s-a depus zapada sau gheaE›a, incearca sa eviE›i acele zone. Alearga pe terenul pe care il stii si il vezi, pentru nu este placut sa cazi. O zona de zapada ce pare inofensiva te poate pune pe jos, daca ascunde sub ea puE›ina gheaE›a sau o movila de nea tasata. Nu te uita dupa "zpeisaj", uita-te pe unde calci, peisajul vine si dupa.

5. Intrare treptata
Daca vrei sa alergi iarna mai usor, este indicat sa incepi alergarea din toamna. Corpul se adapteaza temperaturilor joase. Daca esti deja obisnuit cu efortul pe vreme rece, din toamna, iarna iE›i va fi mult mai usor. De asemenea, iarna incearca sa alergi la orele zilei in care temperaturile sunt mai inalte, ideal inainte de pranz, in intervalul orar 12:00-13:00.

Si, de final, nu uita. Nu trebuie sa alergi neaparat. Si cu mersul dai jos tot atatea calorii, numai ca in mai mult timp. Trei kilometri de mers inseamna un consum de energie egal cu trei kilometri de alergare. Doar timpul de completare a distanE›ei difera. Sfaturile de mai sus sunt la fel de valabile si pentru mers.

Un mers rapid este mult mai la indemana, daca acum te apuci sa faci miscare. 30 de minute de mers rapid (aproximativ 6-7km/h) inseama a acoperi o distanE›a de 3-3,5km, adica 250-300 de calorii consumate in funcE›ie de greutate.



5 sfaturi pentru alergarea pe vreme rece