Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Vettel, dominator in Formula 1

Sebastian Vettel si-a continuat in 2013 marsul triumfat in Formula si a obtinut la finalul sezonului al patrulea titlu consecutiv.

Inceputul anului nu avea sa anunte nici pe departe dominarea pe care a exercitat-o germanul in partea a doua a sezonului, mai ales ca in primele trei curse am avut trei castigatori diferiti.

Kimi Raikkonen a triumfat in Australia datorita unei strategii briliante, trecandu-si in cont a 20-a victorie a carierei, dupa care a urmat cursa din Malaysia in care Vettel avea sa se impuna trecand peste ordinele de echipa.

A fost momentul de ruptura definitiva in garajul echipei Red Bull-Renault intre Vettel si coechipierul sau Mark Webber. Ulterior la jumatatea sezonului pilotul australian avea sa anunte retragerea din Formula 1 la finalul sezonului si orientarea catre cursele de anduranta.

Fernando Alonso a iesit la rampa cu o victorie in China care aducea din nou in prim plan Scuderia Ferrari. Pentru italieni avea sa urmeze insa dezastrul din Bahrain.

Alonso a fost lovit de ghinion pe pista din Orientul Mijlociu si avea sa abandoneze din cauza unei defectiuni la sistemul DRS. Vettel a profitat si a bifat a doua victorie a sezonului dintr-o lunga serie completata dupa pauza de vara.

Ghinionistul Alonso avea sa revina in urmatoarea cursa, pe teren propriu la Barcelona, ca un taur furios trecandu-si in cont a doua victorie a sezonului intr-o cursa cu patru opriri programate la boxe.

Mercedes a iesit la rampa cu ocazia Marelui Premiu din Principatul Monaco. Cele doua monoposturi argintii au monopolizat primele doua locuri in calificari, iar Nico Rosberg a obtinut in final victoria. Una nelipsita de controverse, nemtii fiind acuzati ca au testat in secret pneurile Pirelli intr-o sesiune neautorizata.

Vettel si-a consolidat prima pozitie in clasamentul pilotilor dupa victoria din Canada, loc unde in 2011 pierdea prima pozitie in ultimele tururi. Primul succes al germanului  la Montreal nu a fost lipsit de emotii, campionul mondial lovind usor celebrul zid al plangerii, dupa care a iesit in afara pistei in primul viraj.

Marele Premiu al Marii Britanii a ramas in amintirea colectiva pentru doua lucruri: victoria lui Rosberg si pneurile explodate. Plecat din pole position, favoritul local Lewis Hamilton era lovit de ghinion chiar cand se afla la conducerea cursei si o explozie de pneu la 280 km/h il scotea din lupta pentru prima pozitie. Nici Sergio Perez sau Felipe Massa nu au fost iertati, iar dupa cursa italienii de la Pirelli au fost tinta unei avalanse de critici. Kimi Raikkonen stabilea la Silverstone un nou record la capitolul curse consecutive in puncte.

A urmat cursa din Germania unde Asociatia Pilotilor de Grand Prix a amenintat cu boicotul daca furnizorul de pneuri nu va garanta existenta unor gume durabile. Cursa a fost lipsita de incidente, iar Vettel a triumfat in fata pilotilor echipei Lotus pentru a-si trece in palmares cel dintai succes pe teren propriu.

Pentru Lewis Hamilton Marele Premiu al Ungariei din 2013 va ramane unul de referinta. Britanicul a obtinut pe Hungaroring cea dintai victorie la volanul monopostului Mercedes.

A urmat pauza de vara in Formula 1 inaintea ultimelor noua curse ale sezonului. Vettel era lider in clasament, dar nimic nu era inca jucat.

Ceea ce a urmat nu mai are nevoie de prea multe comentarii, Vettel spulberand concurenta in fiecare dintre cele noua curse care au urmat in toamna Formula 1.

Campionul german a castigat toate cursele stabilind un nou record in Formula 1 dupa ce a devenit la finalul cursei din India cel mai tanar cvadruplu campion mondial din istorie la 26 ani si 123 de zile.

Sezonul 2014 a fost ultimul pentru motoarele V8 in Formula 1, iar Renault a obtinut ultima victorie cu aceste propulsoare, la fel cum se intamplase in 2005 cand a apus era motoarelor V10 sau in 1994 in perioada motoarelor de 3.5 litri.



Retrospectiva sportiva 2013: Vettel, dominator in Formula 1