Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Un nou actionar la Dinamo si salvarea clubului

La inceputul anului, la Dinamo se vorbea despre insolventa si pluteau norii retrogradarii. Insa, pe 14 martie, un nou actionar a venit la club si a cumparat partile lui Nicolae Badea si Cristi Borcea, incepand o reforma grea. Pe numele sau Ionut Negoita, acesta a inceput un proiect dificil care incepe abia acum sa isi arate roadele. A impresionat placut prin fair-play, decenta si eleganta din declaratii, in acelasi timp fiind implicat si realizand multe schimbari controversate la Dinamo.

Nicolae Badea si-a cedat pe 14 martie pachetul de actiuni detinute la FC Dinamo si in aceste conditii un nou actionar, pe nume Ionut Negoita, a devenit majoritar la formatia din Stefan cel Mare.

Negocierile dintre cei doi au durat nu mai putin de 17 ore. La final Badea, Negoita si Dragos Savulescu, cel care a renuntat si el la actiunile sale in favoarea noului actionar majoritar, au ciocnit o cupa de sampanie pentru a marca momentul.

Negoita a devenit unicul actionar de la FC Dinamo si a promis in nenumarate ocazii ca problemele financiare ale jucatorilor vor lua sfarsit dupa clarificarea situatiei din fruntea actionariatului. Jucatorii nu isi primisera pana la acea date salariile pe ultimele patru luni, un aspect care s-a reglat rapid.

Ulterior, Negoita a declarat ca a platit aproape opt milioane de euro pentru a achita restante si datorii ale clubului. Pe 3 aprilie 2013 l-a numit presedinte pe Constantin Anghelache, iar acesta i-a injumatatit o saptamana mai tarziu salariul lui Cornel Dinu de la 5.000 de euro pe luna la 2.000. Negoita declara ca nu are nevoie de foste glorii care nu fac nimic, ci de oameni care sa munceasca.

Imediat dupa ce s-a facut anuntul ca a devenit actionarul majoritar al clubului Dinamo, Ionut Negoita a precizat si primele sale actiuni la gruparea din Stefan cel Mare, dar si o mare dorinta pe care vrea sa o puna in aplicare: ca Dinamo sa fie primul club listat la bursa. Acest lucru nu s-a intamplat inca.

Negoita a anuntat ca problemele referitoare la obtinerea licentei pentru sezonul viitor au fost rezolvate in mare parte, ajungand cu salariile la zi fata de jucatori si angajatii clubului. Dinamo a reusit astfel sa intre in Liga 1 2013/2014, care era sub semnul intrebarii.

"Sunt foarte aproape de 90 la suta din actiuni, 89 la suta, mai exact. Daca nu eram sigur ca pot face ceva ca Dinamo sa mearga mai bine, nu intram intr-o chestie de genul acesta. Imi propun de ce nu, la un moment dat, ca Dinamo sa fie primul club romanesc care sa fie listat la bursa, pentru ca totul sa fie cat mai trasnparent din punctul de vedere al cifrelor si tranzactiilor. O societate pe bursa este mult mai transparenta decat una inchisa", a spus Negoita.

Actionarul dinamovist isi doreste "o comunicare cat mai buna cu suporterii lui Dinamo si ca ei sa revina la stadion, pentru ca echipa are nevoie de ei", dar isi doreste si ca Dinamo sa ajunga cat mai repede in cupele europene, spunand ca echipa poate obtine chiar si la finalul acestui sezon un loc de cupa europeana.

Negoita confirma ca a discutat si cu Mircea Lucescu, pentru o posibila colaborare in viitor: "Am o relatie foarte buna cu Mircea Lucescu, mi-as dori la un moment dat sa revina macar in pozitia de consultant, daca nu si-ar dori o implicare efectiva. Avem multe de invatat in materie de fotbal de la domnul Lucescu. Am avut discutii si mi-a zis ca de ce nu, la un moment dat, ca a ramas cu sufletul alaturi de Dinamo si ca ne va ajuta in proiectul nostru."

Dinamo l-a numit in 2013 antrenor pe Flavius Stoican, cel care a terminat anul cu echipe pe locul 5, cu 32 de puncte, la sase puncte in spatele Stelei (care are trei meciuri mai putin) si la noua in spatele liderului Astra (care are un meci in minus).



Retrospectiva sportiva 2013: Un nou actionar la Dinamo si salvarea clubului