Retrospectiva sportiva 2013

Retrospectiva sportiva 2013: Chiriches la Tottenham, transferul anului din Liga 1

Fara doar si poate transferul anului in Liga 1 a fost cel al fundasului Vlad Chiriches de la Steaua la Tottenham pentru 8.5 milioane de euro.

Practic transferul lui Chiriches s-a derulat in doua etape, jucatorul ajungand la gruparea londoneza dupa ce intr-o prima faza discutiile dintre cele doua cluburi intrasera in impas.

Gigi Becali, patronul Stelei, l-a declarat netransferabil pe Chiriches pana la intrarea echipei in grupele Champions League, dar in cele din urma fundasul a ajuns la Tottenham imediat dupa returul playoff-ului cu Legia Varsovia.

Chiriches nu a jucat in dubla cu polonezii acuzand o accidentare, despre care mai tarziu s-a spus ca a fost o inventie pentru a nu-si pune in pericol sanatatea. Jucatorul si agentul sau Giovanni Becali au negat vehement aceasta informatie.

Anuntul transferului lui Chiriches la Tottenham a fost facut de insusi antrenorul Laurentiu Reghecampf.

"Starea lui Chiriches este buna Cluburile s-au inteles pentru transferul lui. Ma bucur foarte mult pentru el. Sper ca el sa ne ajute marti seara, daca va fi sanatos. Clubul a luat multi bani pe el si sunt sigur ca va ajunge la o echipa si mai mare. Nu pot sa spun suma pentru care s-a transferat, dar este una foarte mare", a spus Reghecampf. 

Tottenham a achitat in aceasta vara intreaga suma pentru Chiriches, iar acest lucru a fost dorit si obtinut in negocieri de Steaua. Insa, englezii au micsorat din aceasta cauza suma care va fi achitata, de la 9,5 milioane de euro la 8,5 milioane. 

Chiar si asa, Chiriches va deveni cel mai scump transfer din Liga 1. Tottenham ar fi platit 9,5 milioane, insa banii ar fi intrat in trei sau patru transe in conturile Stelei, ceea ce nu ii avantaja pe romani. 

Maxim lasa Pandurii pentru Stuttgart unde ajunge rapid jucator de baza

Alexandru Maxim a parasit Liga 1 inca din pauza de iarna si a semnat cu VfB Stuttgart fara sa mai stea pe ganduri.

Maxim, 22 ani, a semnat un contract valabil patru ani si jumatate cu Stuttgart, urmand a avea un salariu de 480.000 de euro pe an. 

"Transferul la Stuttgart este un pas important in carierea mea, imi doresc sa confirm. Va fi insa foarte greu, fiindca ei au jucatori valorosi, insa voi face tot ce depinde de mine ca sa ma impun. A fost o oferta neasteptata, pentru ca se discuta de alte echipe. Totul s-a petrecut foarte rapid. Ma bucur ca s-a rezolvat, imi doream un transfer in strainatate", a declara Maxim  dupa trecerea in Bundesliga. 

Rusescu ajunge la Sevilla

Steaua s-a despartit de golgeterul sau si totodata cel mai bun marcator din Liga 1 imediat dupa finalul campionatului. Raul Rusescu a ajuns la FC Sevilla pentru 2.2 milioane de euro, o suma considerata prea mica pentru un golgeter de prima liga, dar toate partile au fost multumite prin realizarea mutarii. Steaua s-a ales cu o suma deloc de neglijat pentru Romania, iar jucatorul a semnat pentru un salariu de 450.000 de euro pe sezon.

Dupa un inceput promitator, cu doua goluri in preliminariile Europa League, pentru Rusescu a inceput calvarul in Andaluzia, fiind folosit tot mai putin de antrenorul Unay Emery. Abia in 27 octombrie la patru luni de la transfer Rusescu a debutat in Primera Division unde a jucat doar 8 minute intr-un final de partida.

A mai avut aparitii sporadice in Europa League si Cupa Spaniei, pentru ca in ultimele zile din 2013 sa fie imprumutat pentru restul sezonului la Sporting Braga.

In alta ordine de idei, Liga 1 a mai exportat in 2013 si alti jucatori in campionatele occidentale, cu precadere in Franta si Italia.

In Franta au ajuns Aurelian Chitu (Valenciennes), Mihai Roman (Toulouse), Dan Nistor (Evian), iar in Italia alti trei tineri fotbalisti in frunte cu dinamovistul Marius Alexe (Sassuolo) si continuand cu Denis Alibec (Bologna), respectiv Constantin Nica (Atalanta).



Retrospectiva sportiva 2013: Chiriches la Tottenham, transferul anului din Liga 1