Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Controversa: Si-a tras si China o medalie nemeritata

Echipa Coreei de Sud a fost descalificata la proba de 3.000 de metri de stafeta feminina pe traseu scurt, dupa ce trecuse prima linia sosire. Detinatori ai ultimelor patru titluri olimpice pe acest traseu, coreencele s-au vazut deposedate de un aur din cauza deciziei unui arbitru care le-o mai facuse o data in urma cu opt ani. China a luat un aur pe care probabil nu il merita, scor 1-1 cu SUA, dupa ce Evan Lisacek a luat primul loc la patinaj, nemeritat, pe mana arbitrilor, deposedand Rusia.
Acum opt ani, medalia de aur a lui Kim Dong-Sung (Coreea de Sud) a fost restrasa si acordata lui Apolo Anton Ohno (SUA) de arbitrul Jim Hewish. In 2010, echipa feminina a Coreei de Sud a pierdut pe mana aceluiasi arbitru, care a vazut o impingere neregulamentara.

Aurul probei a revenit neasteptat Chinei, aducand in acelasi timp si o urcare pe podium pentru SUA, bronz.

Opinia generala este ca Jim Hewish a decis cam repede descalificarea Coreei de Sud la Vancouver, chiar daca impingerea a fost evidenta. Stafetele sunt judecate mai lejer decat cursele normale de patinaj viteza pe traseu scurt. Evenimentul putea fi lejer trecut cu vederea, insa dupa trei minute de discutii si deliberari intre arbitri, Hewish a decis descalificarea coreencelor sustinand ca manevra a impiedicat o depasire a Chinei.

China se vede cu o medalie de aur in plus la care nu se astepta. SUA a luat si ea o medalie de aur pe mana deciziei arbitrilor, atunci cand Evan Lysacek a primit note mai mari decat Evgheny Plusenko, rusul pe care toata lumea de la fani la specialisti il vedea campion olimpic pe merit.

Onlinesport


Controversa: Si-a tras si China o medalie nemeritata