Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Final de ancheta in cazul Kumaritashvili: mortul a fost de vina. Tatal georgianului refuza raportul

Magistratul canadian care se ocupa de ancheta în cazul mortii georgianului Nodar Kumaritashvili, concurentul care a murit în proba de sanie la Jocurile Olimpice de la Vancouver (video), a concluzionat ca a fost vorba de un deces accidental, chiar daca in motivarea deciziei a tinut sa atraga atentia asupra normelor de securitate. Decizia vine la peste o jumatate de an dupa ce Federatia Internationala de Sanie a spus la fel, ca georgianul a fost vinovat. Nici Federatia la acea data si nici acum la verdicul magistraturii canadiene nu s-a explicat ce cauta in acea zona un stalp de beton neprotejat.

Tom Pawlowski, magistratul care a anchetat moartea lui Nodar Kumaritashvili timp de opt luni, a confirmat rezultatele anchetelor precedente. El si-a încheiat raportul de 16 pagini prin trei recomandari destinate îmbunatatirii securitatii pe pistele de sanie, nu doar la Whistler, unde s-a produs accidentul, ci peste tot în lume.

Pawlowski a spus ca decesul s-a propus din cauza "relativei lipse de experienta a sportivului".

El a sfatuit societatea care se ocupa de siturile olimpice de la Whistler sa faca un audit de securitate la pista de sanie.

Pawlowski le-a recomandat oficialilor Federatiei Internationale de Sanie si celor de la Federatie Internationale de Bobsleigh sa revada procedurile de omologare a pistelor si sa faca un audit de securitate a acestora, inclusiv în ceea ce priveste amplasarea si structura barierelor de securitate.

De asemenea, el a cerut federatiei de sanie sa impuna mai multe antrenamente obligatorii înaintea marilor competitii, în special pe noile piste si mai ales pentru sportivii debutanti.

Se asteapta investigatii si anchete suplimentare, insa nu s-au programat cu data certa pentru moment. Va vom mai tine la curent cu stirile pe aceasta tema.

Tatal lui Kumaritashvili refuza raportul

David Kumaritashvili, tatal sportivului mort la Whistler, a decalrat ca "nu accept explicatiile legata de lipsa de experienta a lui Nodar. Daca nu avea experienta, nu ar fi fost selectionat sa participe la Olimpiada. Nici o greseala a nici unui sportiv nu trebuie sa duca la moarte".

Ministrul Sportului din Georgia, Georgy Natsvlishvil, a respins de asemenea raportul canadienilor si a declarat ca pista era nesigura si avea erori de proiectare.

Controversele raman

Intrebarea principala este: de ce in acea zona periculoasa se afla un rand de stalpi de beton la nici doi metri distanta? De ce nu erau macar protejati cu un gard, de ce au fost astfel facuti? 

Una este un accident la care cazi pe gheata si te duci in jos pe pista si alta e cand sari peste margine si lovesti un stalp de beton. Niste norme de siguranta despre care Federatia nu spune nimic nu au fost acolo indeplinite (un gard solid sau din plastic sau o ridicare a pistei ar fi aruncat sportivul inapoi pe pista si nu ar fi permis ca el sa iasa in decor si sa se loveasca de un stalp, ca o papusa).

La cursele de F1 spatiile de siguranta sunt imense, cum ar fi ca acolo sa fie un stalp de beton langa traseu, nu ar fi numita o greseala de proiectare, chiar si daca un pilot ar intra in el din cauza ca a tras gresit de volan?



Final de ancheta in cazul Kumaritashvili: mortul a fost de vina. Tatal georgianului refuza raportul