Jocurile Olimpice de Iarna Vancouver 2010

Canada castiga titlul olimpic la hochei cu gol de aur

Nici ca se putea un final mai frumos de turneu olimpic si Jocuri de Iarna per ansamblu, echipele Canadei si Statelor Unite oferind in Vancouver un meci fabulos de hochei pe gheata, reprezentativa frunzei de artar impunandu-se, prin gol de aur in prelungiri, cu 3-2.

Golul decisiv a fost marcat de Sydney Crosby, cel mai talentat jucator canadian al actualei generatii de jucatori.

Canada a fost echipa mai buna, conducand pe tabela cu 1-0 si 2-1. Americanii au restabilit egalitatea cu doar 24 secunde inaintea epuizarii timpului regulamentar, trimitand meciul in prelungiri.

Patru contra patru s-a jucat in perioada suplimentara, fiecare atac lasand impresia unui avant decisiv spre glorie si mult ravnitul aur olimpic

Sydney Crosby a fost cel care in final a reusit lovitura decisiva, jucatorul care a adus o imensa bucurie pentru cei 20.000 spectatori din Canada Hockey Place si cei peste 30 milioane de canadieni din fata micilor sau marilor ecrane.

Pentru Canada a fost a 14-a medalie de aur la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, natiunea gazda obtinand astfel cele mai multe titluri olimpice.

Inclestarea dintre Canada si Statele Unite a debutat intr-o nota evidenta de echilibru, tensiunea de pe gheata si atmosfera din tribune contribuind decisiv la creionarea unui peisaj cu adevarat fabulos pentru hochei si sport in general.

Canadienii au deschis scorul dupa 12 minute si 50 secunde prin Jonathan Toews, care l-a invins pe Ryan Miller cu un sut din unghi.

Partea secunda a debutat furtunos, cu trei eliminari, doua pentru americani si una pentru canadieni. Defensivele celor doua echipe au rezistat si astfel tabela a ramas nemodificat.

Cel care avea sa puncteze din nou a fost Corey Perry dupa 7 minute si 13 secunde, dupa o excelenta faza de atac a canadienilor.

Americanii au reveni in meci prin Ryan Kesler, care l-a invins pe Roberto Luongo cu un sut deviat in minutul 12 si 44 secunde al reprizei a doua.

Si ca revenirea americanilor sa fie completa, Zach Parise a egalat la doi, cu 24 secunde inaintea finalului reprizei finale, dupa o faza de atac sustinut de sase contra cinci.

In prelungiri s-au jucat doar 7 minute si 40 secunde, pana cand Crosby a gasit devierea decisiva pentru o performanta magnifica a hocheiului pe gheata canadian.

Pentru reprezentativa frunzei de artar titlul olimpic de la Vancouver este al 8-lea din istorie si primul dupa opt ani, ultimul aur olimpic fiind obtinut la Salt Lake City, cand 'The Great One' Wayne Gretzky ocupa pozitia de manager general.

Statele Unite ramane in palmares cu titlurile olimpice castigate in 1960 si 1980, americanii intrand de alte opt ori in posesia medaliilor de bronz.

Ca o consolare, MVP-ul turneului de la Vancouver a fost desemnat portarul Ryan Miller, cel care a contribuit decisiv la seria impresionanta de invincibilitate a americanilor, ajunsi in finala fara infrangere.

Onlinesport: Dumitru Stircu
foto: Mediafax / AFP



Canada castiga titlul olimpic la hochei cu gol de aur