CM 2022

Argentina in finala Cupei Mondiale dupa 3-0 cu Croatia

Sursă foto: https://twitter.com/fifaworldcup_es

Pentru a sasea oara in istorie Argentina va disputa finala Cupei Mondiale, competitie pe care sud-americanii vor incera sa o castige, duminica, pentru a treia oara si prima data dupa 1986. Argentina a trecut de Croatia, cu 3-0 (2-0), prin dubla lui Alvarez si golul lui Messi din penalty.

O prima semifinala dominata autoritar de Argentina de la un capat la altul si in care oamenii lui Lionel Scaloni au fost purtati pe sus de patimasii suporteri prezenti la Doha.

Meciul a inceput prudent, cu cele doua echipe luandu-si reciproc pulsul cu actiuni ofensive mai degraba de control.

Un plus de initiativa din partea croatilor, putin necaracteristic lor dupa ce am vazut in sfertul de finala cu Brazilia, cand si-au asumat prea putine actiuni de atac.

Argentina a tras primul semnal de alarma prin Fernandez, al carui sut de la distanta a fost respins cu dificultate de Livakovic, in minutul 25.

Acelasi Livakovic, eroul Croatiei cu Brazilia, avea sa provoace sapte minute mai tarziu lovitura de la 11 metri in duel cu Alvarez, scapat singur cu portarul.

Lionel Messi a transformat magistral pentru 1-0, spre bucuria miilor de fani argentinieni din tribune.

Dupa alte patru minute Argentina isi dubla avantajul la capatul unui contraatac magistral pornit din propria suprafata de pedeapsa in urma unui corner al croatilor.

Alvarez a marcat dupa un control fabulos al balonului si la 2-0 Argentina se vedea cu un picior in marea finala de duminica.

Argentina a incercat sa inchida partida dupa pauza si Messi a fost foarte aproape sa face 3-0, in minutul 58, cu un sut din interiorul careului la coltul scurt. Interventie decisiva din partea portaruliu Livakovic.

Croatii au fost periculosi la o faza fixa in minutul 61, cand Emiliano Martinez a intervenit decisiv in fata lui Lovren.

Imediat dupa aceasta faza Scaloni a schimbat sistemul, trimitand in teren un al treilea fundas central, pe Lisandro Martinez.

Din minutul 69 a devenit clar ca Argentina este prima finalista la Cupa Mondiala din Qatar, dupa o faza magistrala creata de Messi.

Acesta l-a ridiculizat pe Gvardiol si a pasat decisiv in fata portii pentru reluarea de 3-0 a lui Alvarez.

A doua finalista se va decide, miercuri seara de la 21:00, intre Franta, castigatoarea titlului mondial din 2018, si revelatia Maroc.

Argentina a aparut ultima oara in finala mondiala, in 2014, cand pierdea in prelungiri contra Germaniei, scor 0-1.

Niciodata Argentina n-a pierdut o semifinala de Cupa Mondiala: 6-1 cu SUA in 1930, 2-0 cu Belgia in 1986, 1-1 cu Italia in 1990 si 0-0 cu Olanda in 2014.

In 1978 FIFA a propus un sistem cu doua faze ale grupelor, fara sferturi si semifinale.

Caseta tehnica

Argentina: E. Martinez – Molina (Foyth 86), Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul (Palacios 74), E. Fernandez, Paredes (Lisandro Martinez 62), Mac Allister (Correa 86) - Messi, Julian Alvarez (Dybala 74).Selectioner: Lionel Scaloni.

Croatia: Livakovic - Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic 46) – Modric (Majer 81), Brozovic (Petkovic 50), Kovacic – Pasalic (Vlasic 46), Kramaric (Livaja 72), Perisic. Selectioner: Zlatko Dalic.

Cartonaşe galbene:Romero 68, Otamendi 71 / Livakovic 32, Kovacic 32.

Arbitru: Daniele Orsato (Italia).



Argentina in finala Cupei Mondiale dupa 3-0 cu Croatia