Cupa Africii

Cupa Africii pe Natiuni debuteaza in Camerun. Salah, Choupo-Moting, Aubameyang, Haller sau Mahrez lupta pentru marele trofeu

Sursă foto: https://twitter.com/CAF_2021

A 33-a editie a Cupei Africii pe Natiuni va incepe, duminica, in Camerun, cu 24 de echipe la start impartite in sase grupe.

In partida inaugurala echipa gazda Camerun va intalni Burkina Faso la Yaounde, capitala tarii, acolo unde se va disputa si al doilea meci din Grupa A, Ethiopia – Capul Verde.

Selectionata “Leilor neimblanziti” este antrenata de Toni Conceicao, un tehnician care a pregatit-o in mai multe mandate si pe CFR Cluj.

Din lotul camerunez face parte si fundasul Ngadeu, fost la FC Botosani, dar si jucatori din campionatele de top ale Europei precum portarul Onana sau atacantul Choupo-Moting.

Pe banca selectionatei din Malawi va sta antrenorul roman Mario Marinica.

La Cupa Africii pe Natiuni mai pot fi urmariti la lucru Sadio Mane (Senegal / Liverpool), Naby Keita (Guineea / Liverpool), Achraf Hakimi (Maroc / PSG), Thomas Partey (Ghana / Arsenal), Pierre Emerick Aubameyang (Gabon / Arsenal), Mohamed Salah (Egipt / Liverpool), Riyadh Mahrez (Algeria / Man.City), Sebastian Haller (Cote d’Ivoire / Ajax), Amadoua Haidara (Mali / Leipzig) sau Omar Colley (Sampdoria).

Cele sase grupe

Grupa A: Camerun, Burkina Faso, Etiopia, Capul Verde.
Grupa B: Senegal, Zimbabwe, Guinea, Malawi.
Grupa C: Maroc, Ghana, Comore, Gabon.
Grupa D: Nigeria, Egipt, Sudan, Guinea-Bissau.
Grupa E: Algeria, Sierra Leone, Guinea Ecuatoriala, Cote d’Ivoire.
Grupa F: Tunisia, Mali, Mauritania, Gambia.

Primele doua clasate din fiecare grupa se califica in optimi, acolo unde mai ajung si cele mai bune patru echipe clasate pe pozitia a treia.

Zece dintre echipele calificate au castigat cel putin o data trofeul. Este vorba de Egipt (7), Camerun (5), Ghana (4), Nigeria (3), Algeria (2), Cote d’Ivoire (2), Tunisia (1), Maroc (1), Etiopia (1), Sudan (1).

Algeria este detinatoarea trofeului cucerit in 2019. Competitia care trebuia sa aiba loc in 2021 a fost reprogramata pentru acest an din cauza pandemiei de covid.

Senegal, dubla finalista in 2002 si 2019, este echipa cel mai bine clasata dintre cele 24 in ierarhia FIFA, Leii din Teranga fiind pe locul 20.

Orase / Stadioane

Cinci orase vor gazdui meciurile de la Cupa Africii pe Natiuni, iar in total vor fi sase stadioane.

Capitala Yaounde propune doua arene: Olembe Stadium (60.000 de locuri) si Stade Ahmadou Ahidjo (42.500 de locuri).

Al doilea cel mai mare stadion din competitie este Japoma din Douala (50.000 de locuri).

Se mai joaca la Garoua in cel mai nordic oras gazda pe Roumde Adija Stadium (30.000 de locuri), la Bafoussam pe Kouekong Stadium (20.000 de locuri) si la Limbe pe stadionul cu acelasi nume (20.000 de locuri).

Cupa Africii pe Natiuni nu este transmisa de niciun post de televiziune din Romania.



Cupa Africii pe Natiuni debuteaza in Camerun. Salah, Choupo-Moting, Aubameyang, Haller sau Mahrez lupta pentru marele trofeu