Extrasport

Vaccinul Johnson & Johnson învinge Pfizer și Moderna în România. Pe moment, pentru că se plănuiește „doza” mRNA pentru toată lumea. Invers, de la mRNA la vector, nu

Sursă foto: twitter.com/

Românii preferă zilnic, în majoritate, să se înțepe cu Johnson & Jonhson, acest „ser” depășind zilnic cu mult preferințele pentru Pfizer și Moderna. Însă, cei care au dorit să scape de mRNA, cel mai probabil nu o vor putea face în cele din urmă. Privind conferința de presă care a durat aproximativ o oră, pe data de 17 august 2021, de la Guvernul României, cei care au avut răbdare până la final au auzit exact ceea ce era mai interesant și ceva ce nu a fost deloc mediatizat.

În timp ce în Israel cu 80% din populația eligibilă vaccinată pe Pfizer s-a ajuns la un val similar ca număr de cazuri de covid zilnice cu cel de dinainte de începerea vaccinării, de parcă nimeni nu s-ar fi vaccinat în această țară, românii preferă să lase serurile mRNA - Pfizer și Moderna - în favoarea celor cu vector ADN  - Johnson & Johnson și Astrazeneca. Da, siteul pune automat link catre Astra, echipa de fotbal, dar intelegeti voi. Merge și FCSB? Merge.

Astfel, surprinzător, se menține în ultimele săptămâni un nivel de 5.000-7.000 de „doze” zilnice ale serului Johnson & Johnson, pe care mai jos o să îl scriu din lene drept „J&J”. Iar Pfizer a ajuns la aproximativ 2.000 de prime doze zilnice. Aici sunt datele.

Schimbarea este importantă. J&J a fost introdus în România pe 4 mai 2021, în prima zi fiind aministrate 225 de doze, față de 29.976 de prime doze de Pfizer câte se făceau la aceeași dată. Pe 15 mai s-au făcut 2.423 de J&J și 46.836 de prime doze de Pfizer. Nimic nu avea să anunțe schimbarea regelui, totul mergea perfect pentru frumoasa, inovativa și, desigur, sigura tehnologie mRNA.

Vine iunie. Mijlocul lunii lui cireșar anunța deja votul de blam al românilor contra mRNA. 5.500 prime doze de Pfizer pe 14 iunie, iar J&J urca la 5.900. De atunci, primele doze de Pfizer au tot scăzut, iar cele de J&J au tot oscilat între șapte și nouă mii pe zi. Pe 20 august 2021 doar 2.495 de români au ridicat brațul pentru prima doză de Pfizer, în timp ce s-au aplicat intramuslcular 6.709 de J&J.

Oricum, nu inseamna că vaccinurile cu vector viral sunt ca apa de izvor, iar mRNA este apă grea radioactivă. Nu. Dati pe google, nici nu fusese Johnson & Johnson aprobat bine în Europa în aprilie 2021, că in SUA, tara unde a fost inventat, se vorbea să il scoata de pe piata din cauza unor efecte adverse. Insa, el s-a dovedit in cele din urma sigur si a fost distribuit pe piata in regim de urgenta, adică nu îi poți da în judecată până în 2023 pentru efecte secundare. Avantajul J&J era ca te intepai o singura data, nu de doua ori. Sau de trei, patru ori, 1.000 de ori până la moarte etc.

Cum e cu a treia doză? Și cum e cu a treia doză pentru cei care au fugit de mRNA?

Pfizer începe să scadă la nivelul de „titrul de anticorpi”. Datele științifice spun că nu trebuie doza a treia, dar se va face totuși pentru a bate recordul mondial la anticorpi. Așadar, trebuie  doza a treia. Iar pentru cei care au făcut J&J sau Astrazeneca există un plan special de convertire la mRNA, în scopuri evident știițifice. Acesta este planul oficial, îl detaliez mai jos unde l-am văzut. 

În conferința de presă de aici, de pe pagina de Facebook a Guvernului României, dați la ultimul minut și jumătate. Acolo lucrurile devin interesante. De la 53:36.

Medicul Militar Valeriu Gheorghiță explica la acel moment în premieră modul în care a treia doză se va aplica în România. Persoanele care au făcut Pfizer și Moderna vor merge tot pe acestea la „doza 3”. „Face sens” până aici.

Ceea ce nu „face sens” este planul pregătit pentru persoanele care au optat până acum pentru „imunizarea” cu Astra sau J&J, adică pe așa-zisul vector viral. Planul pentru ele este unul special, la doza de rerapel sau rapel cel mai probabil trebuind să treacă și ele pe tratamentul mRNA cu Pfizer sau Moderna.

Foarte probabil, avem nevoie de date, asteptam datele stiintifice, se va face o schema mixta, adica se va administra o doza de ARN mesager (n.r. Pfizer sau Moderna) celor care au schema completa de vector viral (n.r. Astrazeneca sau Johnson & Johnson)”, a declarat Medicul Militar Valeriu Gheorghiță.

În regulă, schema mixtă propusă este de la vector la mRNA, așa spune știința, așa este, nu se discută. Dar știința ce spune pentru cei care au făcut mRNA, de ce nu ar putea intra și ei pe „schema mixtă”? Chiar rămâne de văzut motivarea științifică, dacă se va menține schema mixtă anunțată cu sens unic către mRNA. Se vor afla curând argumentele științifice, se lucrează febril la ele, pentru că se deschide doza 3 undeva din toamnă.

Intrebat apoi, timid, de același jurnalist (bravo lui) ”daca nu se va face a treia doza?”, Medicul Militar Valeriu Gheorghiță întrerupe întrebarea și raspunde sec: „Putin probabil sa nu se faca cea de-a treia doză”.

GULP.

Asadar, mergem spre a treia doza sau a doua pentru cei care au facut pana acum doar unica doza de J&J din dorința de a nu ajunte la Pfizer. De data asta toata lumea se aliniază la mRNA, se vede ca a functionat in Israel bine, pana acum, vaccinul Pfizer. Repet, valul 3 din Israel a venit ca volume de cazuri pozitive, cu aproape toata populatia oficial vaccinata, la nivelul celui precedent cand nu era nimeni vaccinat. 

Dar, da, se fac forme usoare de coronavirus, daca esti vaccinat. Deși nu așa a fost vorba. La început se vorbea despre un vaccin creat pentru eradicarea virusului, iar cei care spuneau că nu este posibil să eradichezi acest virus (medici, virusologi etc.) fie nu erau publicați, fie erau parte dintr-o conspirație și antivacciniști, cu pagina de Wikipedia actualizată în acest sens. Nu ar trebui să fie promovați acum aceia, pentru că au avut dreptate? Probabil mai au și altele de spus.

Unde se pot vedea efectele adverse înregistrate pentru vaccinurile din Uniunea Europeană?

O resursă bună pentru a vedea efectele adverse ale vaccinurilor, dar trebuie să sapi ceva pentru ea, este aici. Dati la litera C si apoi mai jos la Covid pentru a vedea toate vaccinurile. Click pe fiecare pentru datele centralizate.

O altă pagină foarte interesantă, dar și mai greu de găsit, este aceasta. Aici se monitorizează în detaliu, cât de în detaliu se poate pentru un organism oficial, fiecare vaccin inclusiv Safety Updates-urile oficiale, cele care se investighează sau au fost investigate. În general, investigațiile publicate aici apar în presă cu zile bune de întârziere, pe canale restrânse sau deloc.

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



Vaccinul Johnson & Johnson învinge Pfizer și Moderna în România. Pe moment, pentru că se plănuiește „doza” mRNA pentru toată lumea. Invers, de la mRNA la vector, nu