Extrasport

Starea de urgenta decretata in Romania. Care sunt masurile adoptate

Sursă foto: https://www.facebook.com/klausiohannis/

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a semnat, luni, decretul prin care instituie starea de urgenta pe intreg teritoriul tarii pentru urmatoarele 30 de zile ca masura preventiva in timpul pandemiei de coronavirus.

Redam mai jos cele mai importante aspecte din discursul public al presedintelui:

”Scolile universitar si preuniversitar vor fi inchise pe perioada starii de urgenta.

”Sa limitam povara financiara asupra cetatenilor. Astfel, daca va fi nevoie se pot plafona preturile la medicamente, aparatura medicala, alimente de baza, utilitati (gaze, alimentara cu apa, carburanti), in limita pretului mediu din ultimele trei luni dinaintea declararii starii de urgenta.

”Serviciile medicale pentru cazurile de infestare cu coronavirus se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei.

”Angajatorii si angajatii afectati de Covid-19 vor fi sprijiniti. Angajatii a caror activitate este afectata sau oprita total sau partial vor beneficia de protectie sociala.

”In institutiile sanitare sa se poata angaja personal fara concurs pentru suplimentarea cadrelor medicale.

”Am simplificat proceduri de decontare si acordare a banilor in demeniul medical.

”Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publica. Am decis suspendarea efectuarea controalelor la angajator, cu cateva exceptii.

”In domeniul justitiei activitatea de judecata va continua doar in cauzele de urgenta deosebita. Lista cauzelor se stabileste de conducerea ICCJ. Pentru judecarea proceselor instantele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar in aceeasi zi.

”Sunt hotarat ca impreuna cu guvernul Orban sa luam cele mai drastice masuri pentru protejarea vietii oamenilor. Dragi romani, ascultati mesajele oficialitatilor, evitati aglomerarile, limitati cat se poate de mult orice deplasare. Aveti grija de cei apropiati, in special de cei varstnici si de cei vulnerabili. Pastrati distanta sociala!

”Poate fi interzista gradual, cand se impune, circulatia rutiera, fluviala, aeriana si maritima pe diferite rute. De asemenea, pot fi impuse masuri de inchidere a restaurantelor, cafenelelor si a altor locuri publice.

”Sunt masuri temporare, dar necesare acum pentru a preveni un rau si mai mare in viitor. Voi ramane foarte implicat si voi verifica personal la fiecare minister cum se aplica aceste masuri

”Natiunea noastra trece prin momente dificile, dar suntem romani, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite incercari in trecut. Astazi, nu suntem singuri. O criza globala necesita solutii globale. Efortul international este unul urias. Ne coordonam cu partenerii din UE si impreuna suntem increzatori ca vom depasi cu bine aceasta grea incercare”, a transmis presedintele Klaus Iohannis.



Starea de urgenta decretata in Romania. Care sunt masurile adoptate