Extrasport

Restricțiile din România în numele covid au adus proteste fără precendent. 78% din țară nu vrea vaccin covid

România este singura țară din lume în care persoanele vaccinate au mai multe drepturi decât cele nevaccinate. Peste tot în lume persoanele nevaccinate au acces oriunde pe baza unui test negativ, cu excepția României. Acest lucru a dus la mitinguri record contra măsurilor covid și la creșterea în popularitate a unui partid care altfel nu ar avea motiv să crească.

Țările europene sau SUA au asigurat permament accesul tuturor persoanelor, oriunde, în baza pașaportului verde, și așa un document controversat. „Accesul liber” - cu ghilimele pentru că liber nu poate fi considerat fiind condiționat de un document -  a fost motivul pentru care pașaportul verde a fost creat, să îl arăți în cazul în care ai făcut vaccin, boala sau ai fost testat negativ. Și să poți avea acces la mișcare.

Însă, în România, după venirea Ursulei Van Leyen, lucrurile s-au schimbat drastic. Partidele de la putere au dat o lege extrem de dură legată de restricții. Să nu uităm că Polonia și Ungaria nu au primit ajutor de la UE din cauză că nu împart agenda pe tema coruperii persoanelor tinere cu propaganda homosexualilor. Noi am primit 29 de miliarde. Cu un preț.

România este o țară care a votat legat de vaccinul covid: 78% nu vor să îl facă. Bun, rău, acesta a fost votul. A trecut un an și jumătate de campanie, iar opțiunea majorității a avut timp să se cristalizeze. Ca urmare, în orice stat democratic, campania de vaccinare trebuie să înceteze.  

Partidele de la putere au impus o lege fără precedent. Acum persoanele nevaccinate au drepturile limitate față de cele vaccinate. „Nevaccinatul” nu mai are acces la o serie de locuri interioare și nici să iasă din casă după ora 20:00 în weekend sau în timpul săptămânii, în funcție de rata de îmbolnăvire.

Iar acest lucru a dus la cel mai mare miting de când a început covid. Pe 2 octombrie 2021 au ieșit pe stradă peste 10.000 de oameni, România fiind unica țară din Europa care a limitat la 100 numărul maxim de persoane care pot manifesta, din motive de sănătate. Au fost oameni de toate felurile, de la tineri la bătrâni, de la studii liceale la post universitare, de la vaccinați la nevaccinați. Nimeni nu vrea să se întoarcă la limitări de care am scăpat aparent după 1989.

La noi partidele de la putere și UE ne vor binele să ne vaccinăm. Dacă nu se poate cu vorba bună, atunci se aplică din ce în ce mai multe constrângeri cu destinația finală mRNA. Care vor fi următoarele constrângeri și cât vor dura, până la câte „doze”?

Măsurile  impuse în numele covid vor naște mitinguri și mai mari. Partidele actuale de la putere pierd imagine pe care o câștigă alte formațiuni care niciodată nu ar fi avut posibilitatea să adune atâta capital de imagine, tradus curând în voturi. Să o scriu din nou, partidele actuale de la putere se opun, pentru binele tuturor, unei felii de 78% din totalul populației care nu vrea să audă de vaccin covid. Și evită cât se poate mRNA, la noi în țară fiind preferat Johnson & Johnson.

De ce nu există vaccinul chinezez, singurul tradițional cu virus innactivat? Dacă scopul este să ne facă bine, vaccinul chinezesc ar trebui să fie prezent. 

Să vină alții care vor ține cont de dorința majorității, în 2024. Mai e mult până acolo, vom mai mânca până atunci mult covid, vaccinați și nevaccinați deopotrivă.

onlinesport: Vadim Cușnarencu



Restricțiile din România în numele covid au adus proteste fără precendent. 78% din țară nu vrea vaccin covid