Extrasport

Regele Mihai a incetat din viata la varsta de 96 ani

Sursă foto: twitter.com

Romania este in doliu dupa ce Regele Mihai I, ultimul monarh al tarii noastre, a incetat din viata la varsta de 96 ani, marti, in jurul orei 13:00 dupa o lunga suferinta.

Regele Mihai se retrasese din viata publica in martie 2016, iar in ultimele luni s-a aflat sub ingrijire medicala permanenta la resedinta Casei Regale din Elvetia.

In ultimul discurs public tinut la tribuna Parlamentului, in 2011 cu ocazia condamnarii oficiale a comunismului, Regele Mihai a tinut un discurs plin de incarcatura si care, in contextul actual, poate servi drept testament pentru natiune.

"Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica, ci si de un simt al datoriei, iubire de tara si compententa. Toate sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie si in regulile ei. Lumea de maine nu poate exista fara morala, credinta si memorie. Interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers a mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre", a spus Majestatatea Sa, Regele Mihai.

"Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Sa continuam efortul de a fi demni si respectati. Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege pot spune natiunii romane ca cele mai importante lucruri sunt indentitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri", a adaugat Majestatea Sa.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Mihai I a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, până pe 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen.

Regele Mihai a fost obligat sa abdice la 30 decembrie 1947 de noua putere comunista instalata la Bucuresti dupa cel De-Al Doilea Razboi Mondial. A urmat exilul in Occident si revenirea in Romania dupa mai multe tentative care s-au lovit de refuzul conducerii politice de dupa 1989.



Regele Mihai a incetat din viata la varsta de 96 ani