Extrasport

Record de testari pe covid in Romania. Procentajul cazurilor pozitive scade!

Autoritatile din Romania au realizat un numar record de testari pentru Covid, aproape 20.000 in 24 de ore. In mod evident au iesit mai multe cazuri pozitive, insa raportul testari/cazuri pozitive este mic, ceea ce insemna a Romania este pe un drum bun in ceea ce priveste rata de infectare la nivelul populatiei. Insa, nimeni din Romania nu afiseaza si nu calculeaza raportul de teste/cazuri pozitive, pentru a induce panica.

19.097 de testari s-au facut pe data de 16.07.2020 (record) si au fost 777 de noi cazuri pozitive (record). Acest lucru inseama un procentaj de 4,06% a ratei teste/cazuri pozitive. Mai explicit, 4,06% dintre toti cei testati astazi sunt pozitivi.

Acest procentaj este cel care indica de fapt raspandirea bolii la nivelul populatiei, iar rata de 4,06% de astazi este in scadere fata de zilele trecute (cu exceptia zilei de 15.07). Faptul ca sunt 777 de cazuri, un record consemnat de presa mainstream care omite sa specifice si numarul record de testari, poate induce in eroare.

De ce? O arata cifrele de mai sus. Stiu ca nu mai este rabdare de lectura, dar respirati adanc si luati-o de la capat. Apoi, cine mai are energie, vedeti si mai jos.

Pe data de 15.07.2020 se realizasera 18.440 de teste, cu 658 de cazuri pozitive. 3,56% fiind rata teste/cazuri pozitive.

In datele de 13.07 si 14.07 media teste/cazuri pozitive trecuse de 6.00%, ceea ce a fost un record negativ. 6,20% fusese pe 13.07, cu 413 cazuri din 6655 de peste. Pe 14.07 fusesera 637 de pozitivi din 10237 de teste, o medie de 6,22%.

Valorile din zilele de 15.07 si 16.07 ca raport de teste/cazuri pozitive este mai mare insa fata de cel din timpul situatiei de urgenta cand aveam un 2-2,5%. Este o crestere, dar nu uriasa, chiar una mica pentru ceea ce se petrece acum si la cat de speriata este lumea sa respire din nou aer curat. Atunci cand stateam doar in casa aveam 2,5% rata teste/cazuri, acum avem 3,5%-4%.

Surpriza este ca, desi s-a dublat pe 15 si 16 iulie numarul de testari, chiar trilpat, procentajul de pozitivi raporat la numarul de testari nu a scalat similar, nici macar nu s-a dus la acel 6%, ci a scazut la 4% sau mai jos!

Ce inseamna acest lucru? Cu cat se fac mai multe testari, cu cat se iese din anumite sfere, cu atat sunt mai putine cazuri.

De ce scade numarul de cazuri raportat la numarul mai mare de testari? Singurul argument pe care il vad  este ca pe strada, in viata de zi cu zi, viata 'normala', covid nu este atat de raspandit. 

Pentru ca nu se stie exact unde se face grosul testelor zilnice (in spitale, centre de batrani etc) pentru a avea o mapare exacta a locurilor cu cazuri pozitive. Sunt cazuri pozitive mai multe pe strada? Sau sunt mai multe in cadrul anumitor coronavirus-24177077-spitalul-judetean-urgenta-galati-numarul-cadrelor-medicale-infectate-coronavirus-ajuns-106.htm" target="_blank">institutii de stat sau private aglomerate asa cum pare de aici, dar informatii de acest gen nu sunt afisate complet la nivel de tara.

Sunt cazuri pe care le cunosc, oameni care au mers la spital cu febra si nu au fost testati. Unii au murit. Testele la spitale de stat nu se fac atat de usor. Atunci unde se fac cu atata verva testarile, care sunt locatiile in care statul testeaza 6-10 mii de oameni pe zi? Acum sunt 18-19 mii de testari pentru ca se pleaca in Grecia. Din cele 10 mii de teste private suplimentare pe zi, cel mai probabil turistii, se storc in plus un 200 de cazuri. Statul mai bine cu 10.000 teste si 400-500 de cazuri pe zi, partea statului. De ce este atat de mare prevalenta? Se fac aceste teste de stat in locatii mai expuse, mai 'tintite'?

Avand in vedere marirea numarului de teste si scaderea numarului de pozitivi, pot anticipa ca multi romani s-au testat si se testeaza pentru plecarea in Grecia, iar acest lucru inseamna ca romanul de pe strada - cel care acum pleaca in vacanta (pentru ca in spitale, centre de plasament si batrani ocupantii isi pastreaza mai departe locatia) -  asadar romanul de pe strada nu este atat de bolnav pe cat se lasa sa se creada, iar grosul numarul de pozitivi vine din alte locatii (spitale, centre de plasament, centre de batrani etc) unde se testeaza frecvent si o infectie indiferent de natura ei se raspandeste repede si se masoara mai repede.

onlinesport.ro: Vadim Cusnarencu



Record de testari pe covid in Romania. Procentajul cazurilor pozitive scade!