Extrasport

Personajul care voia să ceară Certificatul Verde la locul de muncă, Alina Gorghiu (PNL), vrea să interzică jocurile de noroc în România fără să avanseze vreo cifră

Alina Gorghiu, colegă la Partidul Național Liberal cu Câțu -  cel mai de tristă amintire premier și om politic din istoria României de după 1989 - vine cu o altă propunere legislativă totalitară, antieconomică și fără fundament.

Câțu a dus în jos PNL în sondaje pe vremea pandemiei, fiind în spatele inițiativei totalitare de a obliga lumea să își dovedească starea de sănătate la locul de muncă, prin impunerea Certificatului Verde obligatoriu la serviciu. La acea vreme, inițiativa a fost susținută de Alina Gorghiu, care presa PSD-ul să execute ordinul mondial. Nu s-a întâmplat așa, pentru că demonstrațiile de stradă de dinainte de Crăciunul din 2021 au băgat frica în politicieni.

Acum ce dorește aceeași Gorghiu? Nu să avem spitale, drumuri sau educație. I se pare ei că jocurile de noroc sunt răul societății în România și vrea să le interzică.

S-a interzis in România reclama la alcool. Ce s-a întâmplat cu consumul? A crescut, arată cifrele. La fel și cu tutunul, se fumează mai mult ca niciodată. Este interzicerea o soluție? Nu pentru a opri un fenomen, ci pentru a-i da amploare.

Ce s-a întâmplat în timpul prohibiției din America, când s-a interzis consumul de alcool? A crescut uriaș traficul nefiscalizat, „la negru” de alcool.

Acum, în 2023, în România se dorește interzicerea publicității la jocurile de noroc. Nu o reglementare care eventual să protejeze unele categorii vulnerabile, ci interzicerea „pentru că așa a reușit Republica Moldova”. Noi ne uităm la Republica Moldova sau ne uităm în statele din UE în care jocurile de noroc sunt legale?

Nu ne uităm în SUA, care de curând a început să legifereze, stat cu stat, jocurile de noroc online? Ne uităm la Republica Moldova? Când ne-am uitat noi ultima oară la ceva la Republica Moldova, cu tot respectul? Poate invers, se uită la noi Republica Moldova, asta da.

Care ar mai fi argumentele lui Gorghiu? „Din păcate afectează tinerii” - aici este articolul. Nu se vine cu nici o dată, nici o cifră. Câți tineri sunt afectați? În ce mod? Argumentul general este de fapt un non argument, o generalitate pe care am auzit-o și în timpul pandemiei, când statul dorea să ne protejeze și voia binele celor apropiați, motiv pentru care am stat închișl în casă din start trei luni de zile. Ce cifre avem acum? Câți tineri sunt afectați de pariurile sportive și cum?

Mai spune Gorghiu că „oriunde te uiți vezi reclame la pariuri”. De ce nu pun reclame alte companii atunci? Nu vor să investească în locuri de muncă, presă, industrie, publicitate, ci doar să exporte banii din România afară, fără efort și investiții? Dacă sunt prea multe reclame, de ce nu se reglementează pentru toate industriile? Sunt medicamele sau suplimentele alimentare sănătoase? E telefonia mobilă benefică pentru tinerii care stau nonstop cu telefonul la ureche și în mână? Nu, niciun exces nu este sănătos, nici măcar cel de apă sau de legume/fructe. Escesul de jocuri de noroc nu este nici el benefic. Putini oameni se imbogatesc. Iar nici o adictie nu este buna, jocurile de noroc trebuie jucate pentru distractie si sa pierzi cat iti permiti sa te distrezi, aceasta este regula de aur.

Echilibrul stă în mâna fiecăruia dintre noi. Copiii sunt educați de părinți, care trebuie să le explice despre pariuri, țigări, sex, telefoane, apă, zahăr, relații, pericole etc. Interzicerea nu înseamnă dispariția unui fenomen, ba din contră.

Gorghiu nu este un om de economie de piață. Este un contraliberal. 

Vadim Cușnarencu



Personajul care voia să ceară Certificatul Verde la locul de muncă, Alina Gorghiu (PNL), vrea să interzică jocurile de noroc în România fără să avanseze vreo cifră