Extrasport

Înlocuiți Musk cu pandemia

„Venirea” lui Elon Musk, anunțată eronat ieri de majoritatea presei din România, este exemplul cel mai simplu al manipulării de presă. Pentru că s-a desfășurat pe o perioadă scurtă, adică minciuna de ieri a ieșit astăzi la suprafață, este un exemplu bun pentru cei care nu știu sau nu pot să înțeleagă cum stau lucrurile.

O mulțime de lume ia cu titlu de adevăr suprem ceea ce citește în presa digitală sau ceea ce vede la televizor. Ca jurnalist, am scris mai ales în timpul pandemiei, că acest lucru este greșit, iar lucrurile nu trebuie luate ca rața, pe nemestecate. Nimic nu trebuie luat pe nemestecate din ceea ce se scrie în presă, indiferent de sursă. 

Așa cum majoritatea presei a anunțat ieri că Musk este în România, fără să fi fost adevărat, așa a fost și în timpul pandemiei când presa, de această dată la unison și la nivel mondial, a vorbit zi de zi despre vaccinuri sigure, eficiente, imunizante și capabile să oprească pandemia - fără a avea la bază niciun test medical în acest sens. Ba din contră, testele medicale comandata de Pfizer și Biontech au promis orice, dar nu asta.

Dacă presa făcea un click înainte să recomande un vaccin netestat sau dacă dădea un telefon la Bran, nici pandemia și nici Musk nu ar fi existat în România.

Pandemia a existat fix în aceeași măsură cu talpa lui Musk în România. Adică deloc. Doar o poveste la altă scară.

La fel ca în timpul pandemiei, când am întrebat mereu retoric „de ce?”,  la fel mă întreb și în cazul lui Musk. Cu mențiunea că mă interesează răspunsul la prima întrebare, dar persoana lui Musk nu mă interesează nici negru sub unghie, ci doar în cadrul acestui mic caz de exemplificare a unei manipulări prin presă.

Cei care au citit aceste rânduri pot depista zilnic, singuri, și alte cazuri de manipulare. Sunt? Normal că sunt. Ceea ce poți face este fie să nu mai revii acolo unde știi clar că ai fost mințit, fie să revii (nu văd de ce) - dar să nu mai crezi nimic, să iei totul ca pe o poveste de trecut timpul în metrou și apoi să te concentrezi pe alte tale.

Vadim Cușnarencu



Înlocuiți Musk cu pandemia