Extrasport

De ce nu i-a spus nimeni de la ProTV șefului Emag, Iulian Stanciu, că a făcut un dezacord între subiect și predicat?

Jurnaliștii trebuie să aibă grijă în materialele lor să își avertizeze interlocutorul dacă se comite din greșeală un dezacord verbal, ca să nu apară pe post cu așa ceva. Este o chestiune de imagine pentru post și interlocutor, dar mai ales un mijloc de educație pentru public, și așa în mare parte analfabet.

Rar mă uit pe posturile de televiziune din România, în afară de sport. Zilele trecute a rămas foarte puțin televizorul dintr-o greșeală pe ProTV și am văzut materialul acesta video.

La minutul 2:24 vorbește președintele executiv al Emag, Iulian Stanciu. Urmăriți ultima parte a declarației, care e oricum scurtă: ”Inflația și contextul actual a împins consumul către promoții”.

Subiectul este multiplu, adică „inflația și contextul”, astfel predicatul terbuie să fie „au împins”. În limba română regula din clasa a cincea este că se acordă subiectul cu predicatul.

Iulian Stanciu a făcut un dezacord între subiect și predicat, echivalent cu celebrul „ei este”. Nu este nicio problemă pentru el, am cunoscut parteneri, manageri de top oameni care învârt bani cu lopata și habar nu au să scrie în limba română, dacă de vorbit mai vorbesc. Nu e treaba lor să știe limba română, decât dacă vor să evolueze la nivel personal. Ei trebuie să crească numărul de laptopuri, de apartamente, de dosare la tribunal etc. În rest, scrii „s-a” legat, „noștri” cu doi de „i”, „v-a veni”  și câte și mai câte grozăvii, nu face nicio diferență în activitatea de zi cu zi.

Mi-am dat seama că, în România cel puțin, cu cât știi mai puțin limba locală, cu atât ai șanse mai mari să faci mai mulți bani, iar cu cât o știi mai mult, șansele scad, dar acorzi aproape perfect subiectul cu predicatul.

Singurul lucru este că  treaba principală a presei era, nu știu dacă mai este, să îl atenționeze pe cel pe care îl intervievează că a comis o greșeală și că trebuie reluat, dacă greșeala nu se comite în direct unde nu se mai poate face nimic. Pentru că treaba presei era, nu știu dacă mai este, să transmită un mesaj corect gramatical, pentru ca publicul - indirect și fără să vrea - să beneficieze de o comunicare corectă pe care să o folosească mai departe în viața de zi cu zi. Dacă auzi „ei este” la televizor, vei vorbi așa, mai ales dacă ai 8 sau 12 clase, iar calitatea comunicarii, a limbii vorbite, scade. Oricum scade și fără de astea.

Reporterul nu a spus nimic, Iulian Stanciu a făcut un dezacord ceea ce nu prea îi dă bine ca imagine, dar nu îi afectează calitățile de manager și nici contul bancar (din contră). Însă, câteva milioane de telespectatori și așa destul de inculți la ProTV au înțeleles că se spune corect „ei este”. Sau poate publicul țintă al ProTV este deja la nivelul „ei este” și, dacă ar fi auzit „ei sunt” ar fi oprit manelele pentru o secundă.

Vadim Cușnarencu



De ce nu i-a spus nimeni de la ProTV șefului Emag, Iulian Stanciu, că a făcut un dezacord între subiect și predicat?