Extrasport

China consideră epidemia de coronavirus incheiată

China a fost marti  autoarea unui gest care arata ca in aceasta tara epidemia este considerata a fi incheiata, iar viata se intoarce la normal.
Pe aceeași temă: Decameronul românesc: Pregătiți de coronavirus, cu frica de moarte în sân

Corespondentul CNN in China a afirmat marti intr-o coronavirus-outbreak-china-xi-jinping-visits-wuhan-culver-intl-ldn-vpx.cnn" target="_blank">interventie tv ca "toate cele 14 spitale construite special pentru coronavirus au fost inchise. De ce? Pentru ca nu mai exista o cerere a pacientilor, nu mai sunt pacienti".

De fapt, sunt 16 spitale, dar s-a ramas in urma la numaratoare. Au fost primiti peste 12.000 de pacienti si au lucrat peste 8.000 de medici in aceste spitale temporare, conform agentiei de presa Xinhua. Zona Wuhan este atat de sigura, cu doar 12 cazuri pe zi, incat presedintele Chinei (foto sus) a venit la fata locului.

Pe 3 februarie China avea peste 1.200 de imbolnaviri pe zi. Spitalele temporare au inceput sa primeasca pacienti pe 5 februarie. Pe 10 martie boala este aproape eradicata, cu 10-20 de noi cazuri pe zi. Cam asta e timeline-ul stingerii coronavirusului in China.  De la neincrederea locala  pana la cea internationala, spitalele temporare au salvat situatia pas cu pas. Cand China construia primele spitale, cu un ritm de 7 zile per spital, in Romania acest lucru era numit fake news, nu din rautate, prostie sau invidie, ci pur si simplu din lipsa capacitatii de intelegere a acestui fenomen. OK, poate totusi si putina prostie. In Romania este greu sa digeri asa ceva, din moment ce nu avem vreun spital nou de stat in ultimii 30 de ani. Nici Italia, care acum nu are paturi, nu poate realiza acest lucru.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.), despre care se cam stie de care parte a baricadei politice se afla, a afirmat intr-un raport ca "abordarea curajoasa a schimbat rapid escaladarea situatiei in fata epidemiei mortale. In fata unui virus necunoscut, China a pus in practica probabil cel mai ambitios, agil si agresiv efort din istorie de restrangere a unei epidemii agresive". Cand O.M.S. spune asa ceva despre China, atunci inseamna ca asa este in mod sigur.

Desi China a pornit tarziu in lupta cu coronavirusului, luandu-i ceva timp sa inteleaga gravitatea bolii data nu atat de rata mortalitatii cat de extinderea rapida ce are ca rezultat lipsa locurilor in spitale bine dotate, se pare ca pana la urma a reusit sa iasa cu fata sus din aceasta problema de sanatate publica. 

Construind 14 16 spitale in cateva saptamani, China a reusit sa interneze aproape toti pacientii aflati intr-o stare grava. De peste o saptamana, numarul celor infectati in China a ramas constant la 80.000. Curba rapida de crestere a inceput sa incetineasca vizibil de pe data de 22 februarie 2020, atunci cand se inregistrau 76,000 de cazuri. De atunci au mai existat 4.000 in aproape trei saptamani.

3.136 de decese a avut China in urma coronavirusului pana la redactarea acestui material, o rata a mortalitatii de 2,5%. Italia are aproape 6%.

Prin dezafectarea celor 16 spitale temporare, China arata ca epidemia s-a cam incheiat pentru ea. Probabil nu total, dar se considera ca unitatile sanitare normale, dotate corespunzator, vor putea sa primeasca un volum de pacienti suportabil.

China a devenit un pionier si in tratarea bolii, descoperind un tratament pe baza de plasma umana prelevata de la pacienti vindecati, injectata celor bolnavi. Astfel, au fost vindecati o multime de oameni si s-a reusit performanta de a externa un pacient in varsta de 100 de ani, care suferea de trei afectiun cronice preexistente! In Italia, doua treimi dintre dintre cei care au murit sufereau de trei sau mai multe afectiuni cronice.

Intre timp, in Europa, pe moment in Italia, nu sunt locuri la spitale, iar oamenii nu mor neaparat din cauza bolii, ci pentru ca nu exista paturi corect dotate si niciun tratament eficace. Sistemul medical din Europa ar trebui sa aduca specialisti chinezi, care de altfel s-au si oferit sa vina, pentru a impiedica cresterea exponentiala a ratei mortalitatii. China a aratat ca are experienta necesara, iar acei mii de medici care au participat la actiune sunt la acest moment cu un cap peste toti in ceea ce priveste coronavirusul, la nivel mondial. 

In China s-a vazut reteta de succes: restrictionarea miscarii pe strazi (sistemul comunist a reusit sa o faca perfect), preventie (masti, teste), spitale noi si tratamente cu plasma sau alte medicamente (cum ar fi cel pentru malarie).

Daca in Europa o tara ca Italia nu poate construi spitale asa cum a facut China, macar sa importe tehnologie medicala pentru a salva vieti. Romania ar trebui sa actioneze aici din timp, cat ar costa aparate pentru tratamente cu plasma?

In China, toata lumea poarta masti de protectie, iar in SUA, Europa inclusiv Romania se spune ca aceste masti nu protejeaza persoanele sanatoase care nu vor sa ia boala. Daca in China este obligatoriu si in China boala este aproape eradicata, de ce nu ar functiona mastile? Nu protejeaza pentru ca nu sunt stocuri suficiente, mai degraba. Cele mai simple masti protejeaza de cinci ori mai bine, conform studiilor.

E drept, China a dus la aceasta criza si este vinovata prin indecizia de a opri complet pietele cu hrana salbatica vie. Sa speram ca o va face acum.

Insa, ea a reusit sa scape. Iar Europa abia incepe sa traga. Si e posibil sa traga mult mai rau. Cifrele, care din pacate vor avea in spate oameni, vor spune adevarul, iar sistemele de conducere capitalist si comunist se vor putea compara mai clar.

Fiecare sistem are plusuri si minusuri (nu vrea nimeni sa ajungem sa nu mai miscam in front cum a fost in Romania inainte de 1989 sau ca in China, Rusia si chiar si in SUA de la un nivel in sus). Insa este clar ca prea multa libertate strica, o  arata Italia la acest moment. Prea multe idei, concepte, initiative (in mare parte cretine) duc la groapa. Lipsa autoritatii statului poate fi un minus in astfel de situatii. Tot in detrimentul celor de pe strada, bineinteles. 

Iar controlul se poate exercita si in democratie. A aratat-o Coreea de Sud, o tara considerata a avea cea mai mare libertate a presei si cea mai avansata democratie din Asia: cu 7,500 de cazuri si doar 50 de decese, epidemia este pe panta descendenta. Cheia in Coreea de Sud, conform ministrului sanatatii citat de CNN, nu a fost izolarea, ci identificarea cat mai exitinsa, prin teste, a celor bolnavi sau purtatori de virus. Coreenii sunt capabili sa realizeze 15.000 de teste de coronavirus pe zi, intr-o tara cu 50 de milioane de persoane. Au realizat pana acum 200.000 de teste si au instalat pe strada puncte gratuite de testare tip drive-thu.

onlinesport: Vadim Cusnarencu



China consideră epidemia de coronavirus incheiată