Extrasport

Cei care doresc să îl vadă pe scriitorul George Cușnarencu pentru ultima oară o pot face vineri sau sâmbătă

Cei care doresc să îl vadă pe scriitorul George Cușnarencu pentru ultima oară o pot face oricând vineri 4 august 2023 la Capela Cimitirului Sf. Vineri din București sau sâmbătă, 5 august 2023, la înmormântarea de la ora 11:30 din aceeași locație. Anunțul dispariției sale a fost semnalat de Uniunea Scriitorilor din România.

George Cușnarencu avut momente foarte frumoase în ultimii ani, alături de familie, cei doi copii Vadim și Sandra, dar și cei cinci nepoți, Raisa, Vladimir, Alexandru, Ana și Andrei.

În ultimii aproximativ 20 de ani nu a mai scris, a considerat literatura o pierdere de vreme, pentru că „e degeaba, nu mai citește nimeni, nu mai interesează pe nimeni literatura”. 

A fost unul dintre cei mai talentați scriitori din România și, probabil, cel mai bun prozator al așa-numitei Generații '80. A reușit să se facă remarcat în ciuda faptului că niciodată nu a activat în politică sau alte instituții de influență, de forță sau de stat. A scris doar din pasiune, cu talent, imaginație și creativitate, iar cărțile lui rămân pentru cei care mai doresc sau vor mai dori, la un moment dat, literatură. Nu a făcut compromisuri, a avut o viață curată și cinstită, bazată de pe pasiunile sale, scrisul și cititul.

A oferit familiei sale o gândire originală și critică, rară, care funcționează și ca binecuvântare și ca blestem.

A scris nouă cărți publicate - toate cu premii. Este inclus în Istoria Literaturii Române de Ion Rotaru (1987), a doua istorie a literaturii din România după cea publicată de George Călinescu.

A scris și o a zecea nepublicată, terminată în anul 2022. O carte pe care dorim să o publicăm poate postum, la un moment dat. Este un roman intitulat „Pe umărul meu, Moartea a venit, de multe ori, să plângă”. (foto jos, ambele coperte).

Acest ultim roman a fost dus la capăt din motivația creată de cea mai mare nepoată a sa, Raisa-Maria Cușnarencu (acum 16 ani), cea care ar putea, dacă va dori, să îi ducă talentul literar ]n proză mai departe și la un alt nivel. Așa cum George spunea despre Raisa, ea este „de zece ori mai talentată decât el la scris lietratură, iar citind proza sa nu îți dai seama că este scrisă de un copil”.

Investigând puțin literatura din România, la ora actuală - dintre tinerii care vin din spate - nimeni nu mai scrie proză. „Toți scriu poezii”, este semnalul din Uniunea Scriitorilor.

Bolnav de inimă din adolescență, din ghinion și neglijență, George a prins 72 de ani și la final cred se poate considera a fi fost apărat și norocos.

Vadim Cușnarencu



Cei care doresc să îl vadă pe scriitorul George Cușnarencu pentru ultima oară o pot face vineri sau sâmbătă