Extrasport

Alertele de cutremur au functionat defectuos

Alertele de cutremur au putut fi testate mai bine cu ocazia cutremurului de 5,3 grade pe scara Richter de pe data de 28 decembrie 2016.

Alerta prin pager de la Fotonsas a venit exact cand cutremurul avea loc, mai exact spre final. Pagerul a inceput sa scoata sunete aproape cand unda de soc trecuse, cu pagerul testat de noi la Bucuresti. Fontonsas vinde un sitem de avertizare care costa aproximativ 200 de lei pe an.

Alerta prin retelele sociale (Twitter) realizata de Institutul de Fizica a Pamantului (INFP) in colabirare cu emisiunea Biziday nu a sosit. Sistemul este gratuit. Plangerile legate de aplicatia INFP -Bizyday au fost citite de noi pe forumul cutremur.net. 

Ambele alerte ar trebui sa soseasca inainte de cutremur, cu 20 sau 30 de secunde, asa cum sunt descrise la modul teoretic. Practic, se pare ca alertele oferite publicului, fie prin pagerul Fotonsas, fie de INFP prin retelele sociale, ori sunt trimise cu intarziere si devin inutile, fie nu ajung deloc.

Practic, oamenii de rand nu pot beneficia de o alerta sigura inainte de cutremur, cel putina sa cum a aratat cutremurul din 28 decembrie 2016.

Mai jos este explicat modul in care ar trebui sa functioneze avertizarea seismica din zona Vrancea.



Alertele de cutremur au functionat defectuos