Tenis

Procesul de dopaj al Simonei Halep ar putea începe la 30 aprilie

Tatăl jucătoarei de tenis Simona Halep a anunțat luni noul termen ce pare a fi primul oficial de până acum avansat pentru startul procesului de dopaj în care este implicată dubla campioană de Mare Șlem.

Stere Halep, tatăl Simonei, a declarat că termenul este de 30 aprilie, amânat cu două zile după ce inițial ar fi fost stabilit pentru 28 aprilie. 

Cazul de dopaj al Simonei Halep va fi judecat de tribunalul independent Sport Resoltutions din Londra, Marea Britanie.

Anterior s-a avansat finalul lui februarie pentru prima înfățișare în cadrul procesului, dar acest termen nu a fost respectat, deși părea că a venit tot din partea lui Stere Halep, la acea vreme necitat ca sursă, informațiile fiind indicate a fi provenit din cadrul „avocaților Tribunalului Sport Resolutions”. Nu au fost adevărate, nu a fost nici un termen în februarie 2023.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la US Open, de către Agenția Americană Antidoping (USADA), în octombrie 2022. Substanța interzisă se numește Roxadustat și este un medicament prescris pentru îmbunătățirea numărului de glubule roșii în sânge.

Halep este încă suspendată și ar putea primi până la patru ani de suspendare permanentă, dacă nu își va dovedi nevinovăția. Ea speră să scape cât mai curând susținând încă de la început că este nevinovată și că a ingerat Roxadustat accidental, dintr-o contaminare involuntară pe care dorește să o probeze. 

Simona Halep a fost într-o scădere de formă evidentă în anii 2020 și 2021, o formă fizică slabă dublată de lipsa completă a rezultatelor notabile cu excepția semifinalei de la Australian Open în 2020, înainte de covid și de serurile cu ARN mesager sintetic, experimentale. Anul 2022 a găsit-o, însă, într-o formă fizică de zile mari, fugea ca în tinerețe, antrenată de noul său tehnician cu care a semnat în aprilie 2022, Patrick Mouratouglou (Franța). În iulie 2022 prindea o semifinală la Wimbledon, prima sa semifinală de Mare Șlem după noi ani și jumătate. La final de august 2022 a fost eliminată în primul tur la US Open și ulterior anunțată a fi fost testată pozitiv cu Roxadustat într-un test ce fusese prelevat chiar la acel meci. 



Procesul de dopaj al Simonei Halep ar putea începe la 30 aprilie