Tenis

Informațiile despre cantitatea de Roxadustat din cazul Simonei Halep se bat cap în cap

În ultimele zile au apărut noi informații despre cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep, neputând să fie trecute cu vederea. Sunt două noi aspecte importante, pe care le voi prezenta și comenta mai jos.

Este vorba despre declarațiile unor avocați ai Tribunalului Sport Resolutions, forul care va judeca - cel puțin în prima fază - cazul de dopaj al Simonei Halep. Ce spun aceștia, spre final, o parte care a fost trecută cu vederea de presa care dă copy/paste și care a anunțat venirea lui Elon Musk în România? Spun ei așa, la final: „Este o șansă destul de redusă ca, prin contaminare în mâncare, alta decât intenționată, să se fi putut regăsi o asemenea cantitate. Singura variantă ar rămâne o contaminare intenționată”.

Informația a pornit de la TVR din ce am văzut și a fost preluată cam de toată presa, copy/paste, pe principiul „noi muncim, nu gîndim”. Avocații au spus mai multe, dar din punctul meu de vedere partea de mai sus este cea mai importantă și voi arăta de ce.

Sunt două lucruri aici de subliniat.

Primul este că, din spusele acestor avocați, cantitatea de substanță a fost una mare, se vorbește despre „o asemenea cantitate”. Al doilea este că nu ar fi vorba despre o contaminare accidentală, ci una „intenționată”.

Acum să le luăm pe rând.

Cantitatea mare de Roxadustat despre care vorbesc avocații se contrazice cu declarația inițială a Simonei Halep, care anunțase prin celebrul său post de pe Insta, cel în engleză și cu text centrat „o cantitate extrem de mică”. Reiau declarația ei inițială, cea prin care chiar ea și-a făcut public dopajul. „Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă”. 

Așadar, legat de cantitate, cineva minte. Ori acești avocați, ori Halep. Este o cantitate mare - așa cum spun avocații - ce poate proveni la fel de bine din sabotaj sau consum benevol? Este vorba despre o cantitate mică - așa cum spune Halep - provenită să zicem de la un bucătar care suferea de anemie cauzată de boala cronică de rinchi și care a tăvălit un șnițel cu mâna cu care își luase medicamentul sau de la vreo Serena sau vreo nevastă geloasă?

Mergem acum la a doua informație, cea legată de contaminarea intenționată. Așa cum au declarat avocații cantitatea este considerată importantă, așadar provenită dintr-un gest așa cum ei spun, intenționat. Este varianta pe care Halep a declarat de la început că va merge. În acest sens, ea pregătește o apărare în care foști sau actuali colaboratori vor veni la proces ca martori, ca aceștia să jure că fosta jucătoare nu s-a dopat niciodată și nici nu știa ce este așa ceva.

Însă, degeaba vor veni Cahill sau oricine să spună „să moară mama, nu a luat nimic niciodată, nici măcar când o durea capul nu lua Algocalmin.” Nu este suficient. Halep trebuie să producă dovezi legate de această intoxicație, care, la urma urmei, dacă este adevărată, poate fi considerată și un atac asupra vieții sale.

Roxadustat, produs de Astra Zeneca, aprobat în Uniunea Europeană din 2021, se prescrie în cazul bolanvilor cronici de rinichi și care suferă din această cauză de anemie, aflați în general pe dializă. Efectele secundare sunt majore, de la hipertensiune la cheguri de sânge. Cine i-a pus lui Halep așa ceva, dacă acesta este cazul, a atentat nu doar la cariera, ci și la viața ei. 

Așadar, fără un martor care să își asume atentatul asupra vieții lui Halep sau fără un caz penal în care organele abilitate să îl descopere, martorii săi sunt inutili, degeaba vor jura pe roșu. Nu vorbim aici despre un caz în care vin martori și declară că Halep nu a trecut cu autovehicul pe culoarea roșie a semaforului, iar Poliția să nu poată produce proba video. Vorbim despre un caz în care sunt dovezi irefutabile - pardon de expresie - despre prezența acestui „EPO modern” în sistemul fostei campioane, iar fără persoana care l-a pus intenționat, Halep poate duce orice martor degeaba, de la Joe Biden la măturătorul de la US Open. Va fi doar pentru impresia artistică. Dacă omul de rând va fi impresionat când Cahill va jura, pentru anchetă acest lucru este egal cu zero.

La acest moment, rămân în picioare cele trei posibile motive pentru care Halep a fost testată pozitiv despre care am scris, vedem ce se mai întâmplă.

Simona Halep este nevinovată până la anunțarea verdictului.

Vadim Cușnarencu



Informațiile despre cantitatea de Roxadustat din cazul Simonei Halep se bat cap în cap